Hapjespan: pan met een hoge, rechte rand, een vlakke bodem en een steel of handvatten.Wokpan: pan met een hoge rand, een diepe bodem en een lange steel. Sauteerpan: pan met een hoge, rechte rand, een vlakke bodem, en een steel of handvatten.
De hapjespan (wat een gek woord, eigenlijk) lijkt op de koekenpan, maar heeft een hogere rand. Deze is daarom perfect voor dikkere stukken vlees, roerbakschotels, risotto, en andere gerechten die lang moeten sudderen (zoals stoofvlees). Let bij deze pan op een dikkere bodem en koop er ook een (glazen!) deksel bij.
2 Een sauteerpan of hapjespan
Een sauteuse of hapjespan is een diepere koekenpan, die vaak ook een deksel heeft. Deze allrounder gebruik je voor stoofpotjes, gerechten met saus of om een dikker stuk vlees – bijvoorbeeld een gebraad – in te bereiden.
Een wokpan is vooral ideaal als je gerechten op hoog vuur wilt bereiden. Als je een wokpan naast een koekenpan zet, zie je direct een aantal verschillen.
Een hapjespan is familie van de koekenpan. Het verschil zit in de hogere rand. Een hapjespan is altijd handig voor het snel opwarmen van restjes. Hapjespannen zijn voorzien van een lange steel.
Een goede wok maakt het roerbakken van vis, vlees en groente dan ook een stuk makkelijker. Een goede wokpan verspreidt de warmte gelijkmatiger dan een standaard koekenpan. Ook gebruik je tijdens het wokken minder olie, wat wokken een goede basis maakt van een gezonde maaltijd.
Met een hapjespan maakt u eenvoudig eenpansgerechten zoals een stamppot of chili con carne klaar. Daarnaast kun je een hapjespan net zo gebruiken als een normale koekenpan. Een hapjespan is dus eigenlijk een koekenpan met hoge rand. Je kunt er vlees of vis in bakken of braden.
Omscheppend bakken, ook wel roerbakken of wokken genoemd, is een oorspronkelijk uit Azie afkomstige kooktechniek voor het bereiden van voedsel in een holvormige pan, beter bekend als een wok of wadjang. In sterk verhitte olie en op een hoog vuur wordt het gerecht continu omgeroerd, of door het schudden van de wokpan.
Als best uit de wokpan test komt de BK Easy Induction Wadjan wokpan. De pan wordt zeer positief beoordeeld door gebruikers en is ook de beste wokpan volgens gebruikers. Deze 36 cm wokpan is speciaal ontworpen voor Inductie en kan voor alle warmtebronnen gebruikt worden.
Verhit de wok op hoog vuur. Als waterdruppels op de bodem opspringen en snel verdampen is de wok goed heet. Voeg 1 eetlepel olie toe met een neutrale smaak die je op hoge temperaturen kan verhitten, zoals arachideolie, maïsolie, rijstolie, slaolie of zonnebloemolie.
In een braadpan kun je ook een roerbakgerecht of een pastasaus bereiden. Het duurt alleen wat langer voordat de hele pan heet is. Een hapjespan is feitelijk een koekenpan met een hogere rechte rand. Vaak wordt er vaak een spatdeksel bij meegeleverd.
De GreenPan Venice is gekozen als beste keramische wokpan voor inductie. De sterke Thermolon keramische anti-aanbaklaag is perfect voor het wokken, de keramische laag is namelijk geschikt tot hoge temperaturen tot 450°C.
Koekenpannen van staal worden nog veel gebruikt in de horeca en ook aanbevolen door koks. Gerechten uit uw stalen koekenpan zijn in smaak, kleur en kwaliteit moeilijk te overtreffen!
Speciale pannen
Wil je vaker gerechten stoven of braden dan mag ook zeker een braadpan niet ontbreken in je keuken. Ben je een liefhebber van soepen of stamppotten denk dan ook eens aan een grote soeppan. Wil je vlees, vis of groenten kunnen grillen zonder barbecue dan moet je ook een goede grillpan overwegen.
Een kookpan gebruik je om bijvoorbeeld aardappels, groenten, pasta of rijst in te koken. Dankzij het deksel blijven het vocht en de warmte in de pan. Een koekenpan is een lage pan met een vlakke bodem en een lange steel. Een koekenpan gebruik je voor het bakken van vlees, vis, groenten en bijvoorbeeld pannenkoeken.
Dé Hapjespan bestaat uit:
Borrelpootjes. Gebraden mini saté Gebraden worstjes. Gebraden mini slavink.
Tefal Hero Hapjespan – De RVS keuze
De Tefal Hero hapjespan is de meest populaire hapjespan van Tefal. Hij wordt geleverd als onderdeel van de Hero pannenset maar ook los verkocht omdat het zo'n fijne hapjespan is. Deze hapjespan is gemaakt van RVS en heeft de extra sterke Titanium Excellence anti-aanbaklaag.
Je maakt er makkelijk een 1-pansgerecht in voor 2 tot 3 personen (afhankelijk of je grote eters hebt). Verwarmt heel snel en wordt echt heel heet, dus prima geschikt voor het braden van vlees of (roer)bakken van groenten of aardappeltjes.
Waarom is wokken gezond? Door je gerecht te wokken behouden de ingrediënten het grootste deel van de voedingsstoffen en verliezen ze minder vitamines dan bij veel andere methodes om je groenten klaar te maken. Dat komt omdat het voedsel niet zo lang verhit wordt als bij veel andere methodes.
Bak, braad, wok of frituur bij voorkeur in gewone (goedkope) olijfolie, arachideolie, zonnebloemolie of maïsolie. Lijnzaadolie en extra vierge olijfolie kun je beter niet verhitten.
Door de ronde vorm van de pan is de wok-braadpan te gebruiken voor het bereiden van soepen, het bereiden van stoofgerechten én kunt u de pan gebruiken als wok voor het bereiden van roerbakgerechten. De Le Creuset wok-braadpan, ook wel marmite genoemd, is gemaakt van vulcanique (oranje) geëmaileerd gietijzer.
De KitchenAid Forged hardened aluminium hapjespan is een zeer handige pan die geschikt is voor inductie en andere warmtebronnen. De pan verwarmd gelijkmatig en warmt snel op. De pan kan zonder problemen in de oven zolang de temperatuur maar onder de 220 graden Celsius blijft.
Welke pan voor een mooie biefstuk? Wij zijn groot voorstander van gietijzeren koekenpannen. Bijvoorbeeld een demeyere of een du buyer. Prijstechnisch een investering, maar dit soort pannen gaan levenslang mee en bakken echt het mooiste vlees.
De braadpan is het ultieme hulpmiddel voor het maken voor een stoofpotje. Braadpannen kenmerken zich door een zware, dikke bodem waardoor eten langzaam gaart. Ideaal voor stoofvlees of hachee. Een stoofpan is meestal gemaakt van gietijzer en gaat jarenlang mee.