Het veiligheidsplan van een evenement is het plan met de voorgenomen veiligheidsmaatregelen en overige voor de veiligheid relevante informatie. In het beveiligingsplan legt de organisator de voorgenomen beveiligingsmaatregelen en voor de beveiliging van het evenement relevante informatie vast.
In andere woorden een beveiligingsplan is een plan waarin staat beschreven wat en hoe er beveiligd moet worden binnen een organisatie. Het doel van dit plan is het zo goed mogelijk beheersen van risico's op calamiteiten. Door alle risico's in kaart te brengen, kunnen proactief maatregelen worden getroffen.
In een veiligheidsplan staat altijd een omschrijving van uw evenement en welke risico's u realistisch gezien kunt verwachten. Ook staat er beschreven hoe u als organisatie werkt. [Geef hier het programma van activiteiten, programmering van artiesten, eventuele locaties enzovoort in weer].
De medewerker Veilig Thuis bespreekt de voorwaarden met de gezinsleden en vraagt hen een veiligheidsplan te maken. In het plan staan afspraken waaraan iedereen wordt gevraagd zich te houden en die nodig zijn om de veiligheid te herstellen. Deze afspraken zorgen ervoor dat het thuis weer veilig wordt en blijft.
Waarom is een veiligheidsplan belangrijk? Ieder evenement, hoe klein ook, kan risico's met zich meebrengen. Als organisator ben je verantwoordelijk voor de bezoekers en deelnemers die op je evenement afkomen. Door het opstellen van een veiligheidsplan ga je automatisch nadenken over de (on)veiligheid op je evenement.
Het IVP is dé kadernota voor veiligheidsbeleid. Met het IVP kun je als gemeente sturing geven aan de lokale veiligheid. Om de prioriteiten en de doelstellingen uit het IVP concrete invulling te geven, maken veel gemeenten gebruik van uitvoeringsplannen.
Integrale veiligheid is bedoeld om veiligheidsproblemen binnen een organisatie in samenhang aan te pakken, met als doel de veiligheid op een zo hoog mogelijk niveau te brengen. Denk aan beveiliging, risicobeheer, integriteit, calamiteitenbeheersing en hulpverlening.
Bij aanvang van bouw of -sloopwerken kunt u als (onder)aannemer gevraagd worden om een VGM-plan (Veiligheid-Gezondheid-Milieu) op te stellen. Hierin worden verscheidene aspecten van het project vastgelegd, zoals beheersmaatregelen, risico's, taken en verantwoordelijkheden.
Het bevoegd gezag bepaalt van geval tot geval of er een bouw- of sloopveiligheidsplan nodig is; in dit geval is er sprake van bouwen vlak naast een (drukke) openbare weg. Dan is al snel een Bouwveiligheidsplan vereist.
Een veiligheidsplan is een stappenplan, waarin staat wat je kan doen tijdens een crisis. Maar het plan helpt je vooral om zo'n crisis te voorkómen. Allereerst door je te helpen om de eerste signalen te herkennen. Daarna lees je in het plan hoe je jezelf rustiger maakt en de situatie onder controle krijgt.
Een veiligheidsplan is een stappenplan, waarin staat wat je kan doen tijdens een crisis. Maar het plan helpt je vooral om zo'n crisis te voorkómen. Allereerst door je te helpen om de eerste signalen te herkennen. Daarna lees je in het plan hoe je jezelf rustiger maakt en de situatie onder controle krijgt.
Veiligheidsafspraken zijn de acties die worden ondernomen om aan de veiligheidsvoorwaarden te voldoen. Zij beschrijven het 'HOE': iemand gaat iets doen, onderneemt actie. Ook hier gaat het om concreet waarneembaar en toetsbaar gedrag.
Veiligheidsprofessionals ondernemen van alles om de veiligheid op de werkvloer te verbeteren. Veelvoorkomende aanpakken die als 'interventie' worden ingezet zijn bijvoorbeeld de invoering van de Laatste Minuut Risico Analyse (LMRA) of het lopen van veiligheidsrondes.