Een gordingkap is een dakconstructie bestaande uit houten draagbalken (gordingen) in de lengterichting van het dak. Deze grote zware balken dragen af op de draagmuren. In de draagmuren zitten inkepingen waar de gordingen in passen. Een sporenkap bestaat uit houten draagbalken (sporen) die van de nok naar de goot lopen.
Een gordingenkap is een soort kapconstructie voor het dak van uw woning. Bij een gordingenkap wordt het dak gedragen door zogenaamde gordingen.
Een sporenkap staat ook bekend als een spantendak of sporendak. Het bestaat uit verticale houten balken die op regelmatige afstand van elkaar geplaatst zijn (30 à 60 cm). Deze sporen hebben doorgaans de vorm van een driehoek. Ze vertrekken van de gevelmuur en komen samen in de nok.
De sporen dragen de dakisolatie. Ze vertrekken vanaf de gevelmuur en komen samen in de nok. Voordat de sporen op regelmatige afstand van elkaar staan, zorgen de krachten voor een gelijkmatige verdeling. Deze constructie van verticale balken zorgt ervoor dat een sporenkap snel en makkelijk te isoleren is.
Een spoor, dakspoor of dakspar is een tamelijk dun stuk hout dat rond of rechthoekig van doorsnede is en dient voor de ondersteuning van horizontaal aan te brengen dakbeschot of van panlatten bij een onbeschoten dak (geen dakbeschot aanwezig).
Een origineel sporenkap met dakschild kan als volgt opgebouwd zijn: dakafwerking, dakpannen, panlatten evenwijdig aan de nok, tengellatten loodrecht op de nok, dakbeschot (onderdak), kepers loodrecht op de nok. Uiteraard zal er bij nieuwbouw of verbouw een isolatiepakket en vochtwering worden toegepast.
De houten balken, ook wel sporen genoemd, lopen van de voet van het dak tot de nok. De druk die op een sporenkap uitgeoefend wordt, wordt opgevangen door steunpunten op de vloer of door een muurplaat. In de nok komen de sporen bij elkaar. Om deze met elkaar te verbinden worden spijkerplaten gebruikt.
Een spantenkap is een soort plat A-spant. "Bij niet-begaanbare zolders kan een spantenkap worden toegepast. Deze kap bestaat uit meerdere lichte spanten, geplaatst op een afstand van 600 of 1200 mm, met hierop een dakbeschieting (plaatmateriaal) of een folie en een zwaardere panlat.
Een scharnierkap is een kapconstructie waarbij de hellende delen aan de nok scharnieren. Het gehele dak vouwt zich als het ware open als een boek. De scharnierkap is een speciaal type sporenkap; meestal is het een zadeldak dat bestaat uit sandwichpanelen.
Denk aan een prijs tussen circa 15.000 euro en 25.000 euro voor prefab daken.
Een klapdak is een dak dat letterlijk opgeklapt aangeleverd wordt. Het dak wordt als 1 geheel gehesen en geplaatst op een woning of gebouw. Vaak zijn klapdaken gemaakt van unilin dakplaten of andersoortige sandwichconstructies (Hollandia maakt deze zelf).
De stan- daard houten gordingen wordt bij een spant- afstand van circa 5 meter op 1,60 tot 1,80 meter gelegd. Bij sandwichpanelen van 40 mm kan de afstand naar 3,19 meter. Bij 80 mm hoogte kan de afstand tussen de gordingen zelfs naar 4,82 meter. Dit soort grote afstanden zie je in de praktijk echter zelden of nooit.
Een enorm belangrijk onderdeel is het bepalen hoe dik deze balken precies moeten gaan worden. De dikte van de balken is afhankelijk van de overbrugging die de balken moeten gaan maken. De vuistregel die hiervoor gehanteerd kan worden dat er 5cm dikte voor de balk gerekend dient te worden voor elke meter overbrugging.
Dakdragende houten draagbalken
Deze combinatie wordt ook wel de gordingkap genoemd. De combinatie met spanten wordt vaak gebruikt omdat een gording zelf een maximale lengte van 4 tot 5 meter heeft.
Een gording heeft een kopmaat/houtzwaarte van minimaal 7 CM x 7 CM. Andere standaardmaten zijn 7,5 CM x 17,5 CM, 7,5 CM x 25 CM en 7,5 CM x 30 CM. Meestal wordt hiervoor Douglas of vuren hout gebruikt.
Een spantendak (ook wel sporendak genoemd) onderscheidt zich van een klassiek gordingen- (of sparren)dak doordat het bestaat uit - eventueel geprefabriceerde - spanten, die dan op een regelmatige tussenafstand van elkaar worden geplaatst, doorgaans telkens 45 à 60 cm.
termen: moerbalk, korbeel, moerbalk, sleutelstuk, peerkraal, peerkraalstuk, regel, stijl, beschot, windverband.
Een knieschot is een bouwkundig element van een hellend dak. Het zijn staande balkjes die van de vloer tot aan het schuine dak gemonteerd zijn, al of niet afgewerkt met plaatmateriaal. Meestal zit dit rond de 1 meter hoogte.
warm dak. Een warm dak is een dakconstructie waarbij de isolatie aan de bovenzijde van de dragende constructie is aangebracht (boven beton, of balklagen en dakbeschot). De waterkerende laag (de dakbedekking) bevindt zich boven de isolatie.
Scharnierkap
In de kapconstructie zitten scharnieren in de nok van de hellende delen van het dak. De twee schuine zijden zijn met elkaar verbonden zodat het dak zich als het ware open vouwt als een boek. Dit zijn prefab elementen die vooraf in de fabriek op maat worden gemaakt.
Meest voorkomende opbouw
De constructie van een plat dak kan bestaan uit beton of uit hout. Tegenwoordig worden de meeste platte daken opgebouwd uit beton. Een houten constructie wordt nog wel gebruikt, maar dan voornamelijk voor bijgebouwen of schuren. Moeilijker is het kiezen van de dakbedekking en isolatie.
Basis dakbalken (bij plat dak)
En bij een overspanning van 4 meter heeft u balken van 20 cm nodig. Zelfs 5 meter overspanning zou kunnen, met 25 cm dikke balken en in combinatie met schoren kunt u dit uitbreiden naar 6 meter.
Welk hout gebruikt u? Voor een overkapping gebruikt u stevig, duurzaam tuinhout dat lang meegaat en bestand is tegen alle weersomstandigheden. Lariks Douglas hout gaat bijvoorbeeld met een duurzaamheidsklasse 3-4, makkelijk 10 tot 15 jaar mee. Daarnaast is het betaalbaar hout met een warme uitstraling.