Waar de gewone klaproos tot 80 cm hoog kan worden is deze plant tussen de 20 en 40 cm. De bolpapaver of slaapbol wordt ook Papaver Somniferum genoemd. Deze plant heeft in tegenstelling tot de normale klaproos veel meer bladeren en is beschikbaar in verschillende kleuren waaronder rood, roze en wit.
Papaver is een giftige plant. Soms worden giftige planten met opzet gegeten vanwege hun geneeskrachtige of hallucinerende werking. Uit de zaden van de slaapbol wordt opium gehaald, maar een hoge dosis opium kan fout aflopen met de dood tot gevolg.
Klaproos in een boeket
Klaprozen in een boeket is lastig. Pluk je de roos, dan vallen de bloembaadjes ervan af en gaat de bloem dood.
Gebruikstoepassingen. Naast de al genoemde medicinale en geestverruimende eigenschappen zijn papavers eetbaar. Vooral het stuifmeel en het jonge vruchtbeginsel hebben een heerlijke smaak. Ook de bloem, het zaad en het jonge blad zijn te gebruiken.
Uit de soort Papaver somniferum wordt opium, morfine en heroïne gewonnen. Opium is het ingedroogde witte melksap van deze plant dat een aantal alkaloïden bevat waarvan vooral codeïne en morfine belangrijk zijn. Pijnstillers zoals oxycodon worden er van gemaakt.
De gewone klaproos of Papaver rhoeas die je hier vaak aantreft op braakliggende terreinen of langs de kant van de weg bevat geen opium. Je zal er dus niet high van worden als je ze oprookt.
je koopt in een smart shop papaver zaad. je kweekt dat en als de bloemen uitkomen snij je met een mes in de bloembol. je laat de bloemen staan tot de volgende ochtend en daarna kerp je met een mes het opgedroogde vocht van de papaver plant. in de natuur vind je ook papaver planten ook wel klaproos genoemd.
De bloem heeft op zowel de stengels als bladeren haren. Wat veel mensen niet weten is dat alle delen van de klaproos inclusief het melksap giftig zijn voor mens en dier.
Grote klaproos wordt vooral gebruikt in samengestelde theekruiden en gecombineerd met andere kruiden als borst- of kalmerende thee. Het werkt verzachtend op de luchtwegen en heeft een slijmoplossende werking. Door de alkaloïde heeft het een rustgevende en slaapverwekkende werking.
Opiaten worden gewonnen uit de klaproos Papaver somniferum, in de bloemenwinkel te herkennen aan de paarse bol. Hij wordt ook wel de slaapbol genoemd. Door de onrijpe zaadbol in te kerven en het vrijkomende melksap in te drogen, ontstaat het lichtste opiaat: ruwe opium. Uit opium kan morfine worden gehaald.
Deze klaproos (Papaver orientale 'Brilliant') is een tweejarige vaste plant met grote opvallende bloemen. Hoewel iedere plant slechts 2 jaar leeft, is het bestaan van de klaproos in uw tuin toch gewaarborgd doordat deze zichzelf uitzaait.
Afhankelijk van de soort en van de weersomstandigheden bloeien klaprozen van juni tot augustus. Zo kunt u de hele zomer lang genieten van deze opbeurende bloemen!
De klaproos is ook een weervoorspeller!
Regen op komst? Dan klapt de bloem dicht, vandaar de naam klaproos. In België wordt de klaproos ook wel onweersbloem of donderbloem genoemd. Vroeger probeerde men ook onweer te bezweren met behulp van de klaproos.
De papaver is een vaste plant die jaarlijks bloeit. Er zijn verschillende cultivars verkrijgbaar, maar de meest bekende is toch wel de variant met de dieporanje-rode bloemen en het donkere hart. Of kies voor de prachtig paarsbloeiende Papaver oriëntale 'Patty's Plum' of de lichtroze 'Karine'.
5. Papaver (klaproos) Is papaver giftig voor honden? Het antwoord: ja, ook papaver is een giftige plant voor honden.
Laat in de lente en in de vroege voorzomer van eind mei tot en met juli bloeit de Grote klaproos, Papaver rhoeas L., uit de Papaverfamilie. De eenjarige planten vallen in de bloeitijd direct op door hun grote alleenstaande bloemen met grote, fijne en dunne kroonbladen die snel verschrompelen of afvallen.
Geen natuurlijk heroïne
De plant is geneeskrachtig maar ernstig verslavend. Papavers voor de opiumwinning worden vooral gekweekt in Afghanistan, Pakistan, Iran, landen van de Gouden Driehoek (o.a. Myanmar, Thailand en Laos), Mexico en Colombia.
In het Nederlands werd klapperroos verkort tot klaproos. Volgens de auteurs van 16e-eeuwse kruidenboeken berust de naam op het klappend geluid dat de bloemblaadjes maken wanneer men ze tussen de handen legt en erop slaat: de kindere ... legghen de bladeren tusschen haer handen, ...
Gifsumak is de giftigste plant van Nederland en groeit alleen op de Vangdijk in Friesland.
De beste zaaiperiode is in de herfst of eind februari, maart en april. In mei zaaien kan nog net als er wordt gelet op voldoende water. Klaprozen zullen zichzelf uitzaaien na de bloei. Papaver rhoeas is een eenjarige plant, wat betekend dat het al gelijk zal bloeien in hetzelfde jaar dat je het zaait.
Kleuren van de bloemen
Papaver orientale: rood, oranje, wit, roze. Papaver nudicaule: roze, gele, oranje, zalmkleurig, wit. Papaver rhoeas: bloedrood. Papaver somniferum: lila roze, roze, rood, donkerpaars, roodpaars.
Blauw maanzaad zijn de zaden van de eenjarige Papaver somniferum, ook wel slaapbol genoemd. Dat is dezelfde papaver die gebruikt wordt in de opiumteelt, maar voor de teelt van de culinaire zaden gebruikt men variëteiten met een laag gehalte aan opiaten.
Van morfine naar heroïne
Morfine is de grondstof voor heroïne. Men begint met de morfine 6 uur lang met azijnzuuranhydride te verhitten op een temperatuur van 185 graden. Er ontstaat dan al heroïne maar nog in opgeloste vorm. Vervolgens voegt men natriumcarbonaat toe.
Na het openen van de zaaddozen kan het zaad van de klaproos op een droge, goed geventileerde plek uitgespreid worden en wat nadrogen. Nadat het tijdens de winter in een zakje of doosje op een droge plek bewaard is kan het in april gezaaid worden.