In een kajak vaar je met een peddel met aan beide kanten een peddelblad.Kies je voor een kano, dan vaar je met een peddel die bestaat uit een steel en één peddelblad. Kajakken wordt dan ook veel solo gedaan, terwijl in een kano vaak plaats is voor twee of drie mensen.
De kano is beter geschikt voor langere tochten en wanneer je meer bagage mee wilt nemen. In een kano heb je namelijk vaak meer plek dan in een kajak en hij is stabieler. Daarentegen kun je met een kajak echt op avontuur. Een kajak gaat namelijk sneller en is door de smalle bouw beter geschikt voor de wildere wateren.
Is kajakken moeilijk? Nee! Kajakken is een geweldige sport voor beginners en als u eenmaal de basisvaardigheden onder de knie hebt, kunt u direct beginnen. Kajakken onder zware water- of weersomstandigheden kan natuurlijk gevaarlijk zijn.
Kanovaren is niet moeilijk, maar er is wel een aantal technieken die het varen makkelijker maakt. Zo is het met twee mensen in de kano fijn om te weten wat de achterste vaarder doet en welke taken er zijn voor de voorste vaarder. Samenwerken is belangrijk!
— Dat kan zeker, houd rekening met het type kano waar u mee wilt varen. In een enkele kayak past uiteraard minder bagage dan in een Canadese kano. Kunnen wij ook omvallen? — Ja, dat kan altijd.
Veiligheidstips voor beginners!
Ja. Tenzij u in water kajakt waar u bij de bodem kunt, is het belangrijk dat u kunt zwemmen als het riskant wordt. Ga altijd kajakken in een reddingsvest! Zonder zwemvest kajakken is absoluut uit den boze (zelfs honden moeten er een aan bij het kajakken!).
Een open Canadese kano is dus geschikt voor 2 volwassenen, 2 volwassenen en 1 of 2 (kleine) kinderen, of 3 jongeren. Per kano krijgt u 2 peddels mee. Om zelfstandig te mogen kanovaren dient minimaal 1 persoon uit de groep 18 jaar of ouder te zijn.
Een kajak wordt meestal gebruikt als een één persoons boot, in een twee persoons kajak worden de vaarders vaak nat door het gespetter van de ander. Een kajak vaart gemakkelijker rechtuit en behoeft minder kennis van techniek.
De bewegingen die je met je peddel maakt, verhogen de kracht in je armen, schouders, rug, borst en buik. Stap je regelmatig in je opblaas kajak? Dan zal je 'core' aanzienlijk versterken. Een goede 'core' vermindert de kans op rugpijn, verbetert de lichaamshouding én beschermt het centrale zenuwstelsel.
Omslaan in de kano is iets wat iedereen kan overkomen. Het is normaal. Een moment van onoplettendheid en het is gebeurd. Sommigen doen net alsof omslaan het einde van de wereld is.
Plan je avontuur en ga na hoeveel kilometer je per dag wilt varen. Bij een lage waterstand is 30 kilometer per dag voor de gevorderde peddelaar geen probleem. Echter is het soms fijn om je tijd te nemen. Ga je voor een culinaire lunch in de middag en neem je graag de tijd, plan dan rond de 20 km per dag.
Zoals je eerder hebt kunnen lezen is kanoën dus een ontzettend goede full-body workout. Daardoor is kanovaren ook nog eens goed voor je hart. Je kunt het kanovaren namelijk vergelijken met een cardiotraining. Zo krijg je dus niet alleen sterkere spieren en een goede conditie, maar blijft ook je hart in topconditie.
Een hele lange kano is bijvoorbeeld niet verstandig om in een klein natuurgebied met veel bochten te gebruiken, terwijl je een korte kajak beter niet op het grote water kunt meenemen. Woon je dus vlakbij het open water en verwacht je daar vaak te gaan varen kun je dus beter kiezen voor een wat langere kajak.
Veilig en stabiel in een kano stappen.
Leg de kano gelijk aan de oever. Plaats een hand op de rand van een kano en stap met één voet in het midden van de kano. Buig omlaag en pak de andere kanorand vast. Maak jezelf klein, hoe kleiner je bent hoe stabieler.
Afvaart Gendron-Anseremme: 12 km - 2.30u
De halve afvaart van de Lesse is de ideale optie voor diegene die minder lang willen kajakken en iets anders willen doen op dezelfde dag. De tocht duurt ongeveer 2u30 en is een gecondenseerde versie van de lange, maar even mooi.
De mooiste afvaart van de Ourthe is het hele jaar open. Het traject van de stuwdam van Nisramont tot La Roche is een unieke afvaart over een lengte van 21 km met het accent op stroomversnellingen die voor iedereen bevaarbaar zijn.
Er is geen gewichtslimiet aan boord van de kajaks, maar de zitbreedte kan sommige klanten misschien hinderen. Om de tweezitskajak of de kano gemakkelijker te sturen, raden wij aan dat de zwaarste persoon achterin plaatsneemt. Zeer zware personen raden wij een éénzitskajak aan.
Om in de zomer te kanoën of kajakken is het niet moeilijk om je goed uit te rusten. Een zwemvest, een uv-werend shirt en een zwembroek of badpak zijn ruim voldoende. Je kunt echter ook een mouwloos wetsuit in neopreen dragen, of laarsjes om je te beschermen in het water.
Ook ideaal als uitje in de vakantie! Vanuit Borkel en Schaft vaar je een mooie kanotocht van 8 kilometer in ongeveer 2 uur terug naar Valkenswaard. Deze kanotocht is geschikt voor jong en oud. 8 km is een leuke afstand voor een ochtend of middagje weg.
Wat is de minimum-leeftijd om te kanoen? 1 persoon uit de kanogroep moet ten minste 18 jaar oud zijn (is er geen volwassen begeleider in de groep dan moet ieder lid een toestemmingsformulier door ouders in laten vullen). Kinderen moeten gedurende de kanotocht zelfstandig rechtop kunnen zitten.
De grote plassen zijn mooi maar hebben vanwege de grote diepte van soms een verraderlijk karakter. Al bij windkracht 4 of meer kan een zeer onberekenbare golfslag ontstaan die het voor kano's en fluisterboten zeer gevaarlijk kan maken. Let op het weer en ga bij twijfel niet de plassen op!
Hoe langer en slanker, hoe sneller de boot. De topsnelheid van een kano kan 16 km per uur zijn, in de praktijk vaar je meestal hooguit 8 km per uur.
Een kajak is een klein, spits type boot dat doorgaans enkel door spierkracht wordt voortbewogen. Kenmerkend is dat de kajak van boven dicht is met een of meer mangaten in het midden, waarbij de vaarder met de benen naar voren zit en met een dubbelbladige peddel vaart.