Het grote verschil tussen een smart-tv en een gewone tv is de ingebouwde mediaspeler met een internetaansluiting. Met een smart-tv heb je toegang tot apps, heeft een normale tv dat niet.
Google biedt Android-tv aan en dat wordt benut door onder andere Sony en Philips. LG gebruikt het eigen WebOS, Samsung heeft Tizen. Het grote verschil? Android-tv's hebben een Chromecast ingebouwd en dat is handig om te streamen vanaf je smartphone.
Internet aansluiting vereist
Voordat je thuis een Smart TV kunt gaan gebruiken moet je dus een internetverbinding tot bij de televisie kunnen krijgen. Op de Smart TV zit een netwerkaansluiting waar je gewoon een netwerkkabel kunt inprikken.
Deze televisies, met ingebouwde wifi-antenne, beschikken vaak ook nog eens over Smart-TV. Dit wil zeggen dat jouw televisie "slim" is en dat je nog een hoop extra entertainment in huis kunt halen. Gelukkig beschikken tegenwoordig alle televisies met wifi wel over Smart-TV.
Het grote voordeel van een smart-tv is dat je toegang hebt tot apps zoals Netflix, YouTube en Spotify. Maar er zijn ook andere apparaten waarmee je dat kunt bereiken. Denk bijvoorbeeld aan Apple TV of Chromecast. Dit zijn kleine apparaatjes die je aan je normale televisie koppelt.
Op de Smart TV zit een netwerkaansluiting waar je gewoon een netwerkkabel kunt inprikken. Sommige Smart TV's zijn ook voorzien van een interne draadloze Wifi-adapter of kunnen met een Wifi-adapter via USB worden uitgebreid.
Wil je echter haarscherpe details kunnen zien of redelijk dicht op een groot scherm zitten, dan biedt een 4K-scherm een duidelijke meerwaarde. Wil je echt helemaal op gaan in je film, serie of game, dan zijn de nieuwe 8K-tv's momenteel de superieure keuze.
Een hoger label betekent: meer besparen
Hoe hoger het energielabel, hoe zuiniger de tv. De zuinigste tv heeft het label A++ en de grootste energieverbruiker heeft het energielabel D.
Conclusie. De levensduur van een televisie correleert met de adviesprijs, maar over het algemeen kun je rekening houden met 3 tot 6 jaar. Met smart-tv's heb je altijd nog het risico dat een app op een gegeven moment niet meer ondersteunt wordt. Is dit het geval, dan kan het meestal opgelost worden met een Chromecast.
Een eerste onderdeel van smart tv's is de mogelijkheid de tv met verschillende apparaten en het internet te verbinden, ook wel de connectiviteit genoemd. Allereerst is het mogelijk je tv draadloos (via WiFi) of middels een ethernetkabel met je router/modem te verbinden en hierdoor toegang te krijgen tot het internet.
Televisies die internet ready zijn, hebben een ingebouwde WiFi-ontvanger. Die ontvanger maakt verbinding met je WiFi-netwerk thuis voor internettoegang. Meestal heeft een televisie ook een netwerkaansluiting, voor internet via een netwerkkabel.
Een gemakkelijke en relatief goedkope manier om je gewone TV smart te maken, is door gebruik te maken van Google Chromecast. Dit is een Wi-Fi ontvanger die je op een HDMI-aansluiting van de TV aansluit. De Chromecast kan verbinding maken met internet, en het beeld afspelen naar de TV.
Controleer de installatieplaats van het tv-toestel en de draadloze router. De signaalsterkte wordt mogelijk beïnvloed door de volgende zaken: Er zijn andere draadloze apparaten, magnetrons, fluorescerende lampen enz. in de buurt van het toestel geplaatst.
Houd wel rekening met extra kosten: een draadloze verbindingsset kost ongeveer € 50,-. KPN biedt er ook zelf eentje aan, voor € 80,-. Dan heb je er wel één van hoge kwaliteit.
Een ander gevaar is dat criminelen via je smart-tv bij de rest van de apparaten kunnen komen, dus bij je laptop en smartphone. Dan kunnen ze dus je bankgegevens en andere gevoelige data verzamelen. Bespioneren is zelfs mogelijk. Er kunnen ook virussen en malware op je smart-tv terechtkomen.
Met Digitenne heb je alleen een stopcontact nodig voor televisie voor buiten! Digitenne werkt namelijk niet met kabels, maar met een antenne. Deze pikt het signaal van de zendmast op. De ontvanger zet het vervolgens weer om in beeld en geluid.
Het was een spannende test, met uiteindelijk een terechte winnaar. Samsung is verkozen tot beste TV merk van 2022! Samsung is het merk met het grootste aanbod in verschillende prijsklassen en met de beste prijs/kwaliteitverhouding. Ook is het merk bestempeld als zeer betrouwbaar.
Met een QLED televisie verzeker jij jezelf van de allerbeste kleurweergave. QLED staat voor Quantum Dot en deze techniek wordt door Samsung in de markt gezet. Deze Samsung QLED tv's zijn de tegenhangers van de OLED tv's van merken als Philips en LG. Quantum Dot techniek maakt gebruik van hele kleine nanokristallen.