Tripel bevat meer koolzuur dan dubbel bier en heeft een hoger alcoholpercentage. Tripel bier vs. quadrupel bier: quadrupel bier zorgt weer voor een hele andere dimensie. Het is sterker, kruidiger en heeft een meer geroosterde smaak dan tripel.
Voor een Enkel bier wordt het minste mout gebruikt, een Dubbel krijgt iets meer mout en in de Tripel wordt weer meer gebruikt dan de Dubbel. De hoeveelheid mout is in deze volgorde bij een Quadrupel dan weer het grootst. Uiteindelijk geldt hier dus: hoe meer mout, hoe meer suiker en hoe hoger het alcoholpercentage.
De term dubbel verwijst naar de hoeveelheid graan per liter water die bij het brouwen gebruikt wordt. Hoe meer graan, hoe meer suiker. Meer suiker zorgt weer voor een hoger alcoholpercentage en de typische zoete smaak van dubbel bier. Dubbel bier heeft dus niets te maken met een dubbele vergisting.
Tripel is een zwaar bovengistend bier, met een hergisting op fles. De kleur varieert tussen blond en amber. Het heeft meestal een sterke moutige en/of hopbittere smaak. Tripel heeft een alcoholpercentage van 7 tot 10%.
Een Quadrupel is een bovengistend, zwaar, donker volmoutig biertype met een complexe, zwaar alcoholwarmende smaak. Het is een soort zware versie van een Dubbel abdij/trappist type bier. Een Quadrupel is donker van kleur en heeft een behoorlijke bitterheid.
Dubbel bier is over het algemeen donker waar tripel goudblond is van kleur omdat het geen gekarameliseerde suiker in de mout bevat. Tripel bevat meer koolzuur dan dubbel bier en heeft een hoger alcoholpercentage.
De schotse brouwerij Brewmeister is er opnieuw in geslaagd om het sterkste bier ter wereld te produceren. Na recordbier Armageddon (65% alcohol) is nu Snake Venom met 67,5% alcohol de nieuwe nummer één.
Tripel LeFort van Brouwerij Omer vander Ghinste is tijdens de World Beer Cup in Nashville verkozen tot beste Tripel. Een mooie bekroning voor dit speciaalbier dat sinds 2016 wordt gebrouwen.
Dubbel (donker, tot 7% alcohol) is een stijl die over het algemeen donker is. Hiervoor wordt ongeveer een dubbele storting mouten gebruikt, waaronder zowel lichte mouten voor de vergistbare suikers, als donkere mouten voor de donkere kleuren en karamel en chocolade smaken.
Leffe Bruin is een bier van hoge gisting, met een alcoholpercentage van 6.5%. Dit Belgische abdijbier is een speciaalbier in de stijl 'dubbel'.
Tripel bier gaat goed samen met een pesto dip. Vul de tafel met stokbroodjes, nootjes en crackertjes en dip het lekker in de pesto. Daarnaast is vis ook een goede keuze bij Tripel bier. De zware smaak van Stout bier heeft iets weg van de pure chocolade smaaksensatie.
Brouwen van tripel
Tripel is licht van kleur waarvoor lichte mout is gebruikt. Fictief voorbeeld: Om 1000 liter Tripel te brouwen is 360 kilo mout nodig. Tijdens het brouwproces ontwikkeld zich de kleur en alcoholpercentage van bier.
Bruin bier is in het Nederlands niet echt een type bier zoals bij blond bier. Bieren die bruin in hun naam hebben zijn vaak van het type Belgische Dubbel. Daarnaast staan in deze categorie ook Engelse Brown of Dark Ales, Duitse Dunkels en zelf een sporadisch chocoladebier.
Chocolade mout geeft de kleur aan het bier en zal ook een lichte zoete smaak aan het bier toevoegen. De hop keuze valt in het recept op Saaz. De oorsprong van deze hop ligt in Tsjechië.
Tripel bier heeft een alcoholpercentage tussen de 7% en 11%. Ook de tripel is een typisch Belgisch biertje, de Trappisten van Westmalle brouwen al sinds 1934 tripels. Vaten met tripel bier hadden in de tijd van de middeleeuwen drie kruizen staan.
Traditioneel werd bruin bier gebrouwen met pure bruine mout. Tegenwoordig is de basis een bleke mout, waar donkere mouten aan worden toegevoegd. Dit levert een zoete, moutige smaak op die doet denken aan chocola en noten. Hier lees je meer over het algemene proces van bierbrouwen.
Dommelsch kan zich zonder veel problemen de oudste brouwerij van Nederland noemen. Hetzelfde bedrijf heeft sinds 1757 op dezelfde locatie bier gebrouwen.
Doorgaans donker van kleur en relatief zoet, vaak het gevolg van het toevoegen van donkere kandijsuiker, wat ze een distinctieve rum-achtige smaak geeft, aldus Jackson. Hij vermoedde dat de meeste Trappisten hun complexe smaak te danken hebben aan de fermentatie op hoge temperatuur.
Duvel Tripel Hop
Zo wordt er de laatste jaren jaarlijks een Duvel gebrouwen met een extra hopsoort. Deze zogenaamde Duvel Tripel Hop heeft 9,5% alcohol. Dit bier werd voor het eerst gebrouwen in 2006.
Tripel Karmeliet (gelanceerd in 1996) wordt nog steeds gebrouwen volgens een authentiek bierrecept uit 1679, afkomstig van het oude Dendermondse Karmelietenklooster. Dit laatste suggereert dat het een trappist zou kunnen zijn. Is echter niet zo.
Tripel is een krachtig goudkleurig bier met een hoog alcoholpercentage dat varieert van 7,5 tot 9,5% en soms nog een beetje meer. In deze bieren tref je veelal fruitige aroma's aan en een medium tot sterke bitterheid.
Maar het strafste bier ooit gebrouwen heeft maar liefst een alcoholpercentage van 70% en dat is zelfs straffer dan Vodka. Het record staat op naam van de Nederlandse brouwerij 't Koelschip uit Almere met het bier 'Mystery of Beer'.
Bij het bereiden van een 'standaard' steak, is een red ale bijvoorbeeld een geweldige match. Rode ales zijn zwaar en hebben een fijne aroma waardoor ze de smaak van het sappige vlees versterken. Ook porters passen geweldig bij een biefstuk - vooral bij een een porterhouse steak.
150 Watt van Stadsbrouwerij Eindhoven werd in 2020 gekozen tot 'Beste bier van Nederland 2020'. Dit bier won de gouden medaille in de categorie 'zwaar donker' en was van alle gouden medailles het bier met de meeste punten. Hier volgt een overzicht van de beste bieren van Nederland in 2021.