Een deurkruk / deurklink is een bedieningsorgaan om een deur te openen en te sluiten. In de volksmond heeft noemt men deze deurkrukken' en deurklinken ook wel simpelweg 'klinken' of 'krukken'. Onze vakmatige voorkeur gaat als sinds 1884 uit naar de term 'deurkruk'.
De deurdikte van uw binnendeur- of buitendeur is van belang om te bepalen hoe lang uw cilinder en de montageschroeven moeten zijn waarmee u het deurbeslag op uw deur monteert. Standaard zijn deuren 38-42 mm dik. Wanneer uw deur dikker dan 43 mm is, heeft u een langere krukstift en langere montageschroeven nodig.
Niet al het deurbeslag past op elke deur. Om er zeker van te zijn dat het deurbeslag bij uw deur past, kunt u enkele metingen uitvoeren. Meet de deurdikte, het gatenprofiel en de PC maat. De laatstgenoemde maat is de afstand tussen het midden van het krukgat en het midden van de profielcilinder.
Een originele deurklink is in feite een metalen strip die aan de binnenkant van een deur gemonteerd zit. De klink beweegt verticaal en valt in een haak als de deur gesloten wordt. Aan de buitenkant zit vaak een hendel of gat om de klink weer omhoog te bewegen, om zo de deur te openen.
Controleer de draairichting van de deur
Om het juiste deurbeslag te kiezen, moet je de draairichting van jouw deur weten. Deze draairichting is namelijk bepalend voor de scharnieren en deurklinken die jij nodig hebt. Om de draairichting te achterhalen moet je kijken vanaf de kant waar de scharnieren zitten.
Een deurkruk / deurklink is een bedieningsorgaan om een deur te openen en te sluiten. In de volksmond heeft noemt men deze deurkrukken' en deurklinken ook wel simpelweg 'klinken' of 'krukken'. Onze vakmatige voorkeur gaat als sinds 1884 uit naar de term 'deurkruk'.
Welke kleur en materiaal kies je? Net als een deur of vloer is ook een deurkruk verkrijgbaar in verschillende materialen en kleuren. Bij een landelijke & klassieke stijl zie je vooral messing deurbeslag en bronstinten terugkomen in de collectie. Mooi bij wit- en houttinten in het interieur.
Een PC maat van 72 mm wordt gezien als de standaardmaat. Het voordeel van deze maat is dat de deurkruk of deurknop op grotere afstand van de cilinder gevestigd zit. Hierdoor is er meer ruimte voor de bediening.
Een geveerde deurklink is een deurklink met een veer in het rozet. Deze wordt op een speciale manier gemonteerd, waardoor de klink met een veer altijd weer terug veert naar een horizontale stand. Normaal gesproken zorgt het insteekslot er voor dat de deurklink weer terug springt naar de originele stand.
Mocht er geen schroefje aan de onderkant van de schild zitten dan kun je, als je goed kijkt, waarschijnlijk een heel klein gleufje ontdekken tussen de deur en het schil. Deze zou ook aan de onderkant moeten zitten. Hier kun je een schroevendraaier in zetten om het schild van de deur te wippen.
Dit doet u door het pasje tussen de deur en de deurpost te steken en deze heen en weer te bewegen bij de dagschoot. Wanneer u de beschikking heeft over een koevoet of een ander stuk staal of ijzer, dan kan u dat gebruiken om te proberen om de deur daarmee open te wrikken.
Meestal vindt u het schroefje of de spie aan de onderkant van de deurkruk dicht tegen de deur. Als er een schroefje zit, zal u deze moeten losdraaien met een inbussleutel of een schroevendraaier. Zodra u de deurkruk los heeft draait u hem een kwartslag zodat hij verticaal op de deur staat.
Sloten met een PC maat van 55 millimeter worden vaak gebruikt bij binnendeursloten. De zwaardere sloten voor buitendeuren hebben vaan een PC maat van 72 millimeter en sloten voor de industriƫle deuren met smalle stijlen hebben zelf een PC maat van 92 mm.
Vervolgens boor je het krukgat met een houtspeedboor van 22 millimeter. Je kunt de gaten het beste vanaf 2 kanten boren. Wanneer je dit hebt gedaan, verwijder je het zaagsel in het krukgat met een stofzuiger. Daarna plaats je het slot weer in de deur.
Welk deurbeslag heb ik nodig? Kies deurbeslag dat dezelfde stijl heeft als jouw deur. Er zijn verschillende stijlen, zoals het jaren 30-deurbeslag. Dit beslag heeft vaak rondingen op de rozetten en deurkrukken zelf.
De klassiekere deurklinken zijn bijna altijd gemaakt van hout, van messing, van koper of een combinatie van deze materialen. Vroeger werden deurkrukken vrijwel altijd van hout gemaakt. Tegenwoordig kiezen mensen toch liever voor een moderne deurkruk, welke gemaakt is van rvs-materiaal.
Patentboutgaten. De meeste krukken worden bevestigd door middel van een patentbout. Dit is belangrijk door de stevigheid hiervan. De patentbout schroeft u aan beide kanten in de deur, door het voorgeboorde gat.
Zoals de naam al zegt: een kortschild is in verhouding een stukje korter dan een langschild. Deurkrukken op schild zijn leverbaar met een blind schild, maar het schild kan ook voorzien zijn van een sleutelgat, PC-gat of een toiletslot, zoals je hierboven kunt zien bij onze deurkruk Tipo op ovaal langschild.
Als u de scharnieren op de deur ziet zitten dan draait de deur altijd naar u toe. Als de scharnieren zich, kijkend naar de deur, links van u bevinden dan is het een linksdraaiende deur. Als de scharnieren zich rechts bevinden dan spreken we over een rechtsdraaiende deur.
Het raamwerk of frame waarin een deur wordt afgehangen, is een kozijn of kader. Een verticaal deel van het kozijn heet een deurpost of kozijnstijl. Het bovenste horizontale deel van een kozijn heet bovendorpel. Ophangpunten waarop een deur draait, heten scharnieren, paumelles of gehengen.
De krukstift: perfecte schakel tussen twee deurkrukken
Dit komt door de krukstift die beide deurkrukken met elkaar verbindt. Deze vierkante stift steek je door het slot heen en de krukken worden hier via inbusboutjes op gemonteerd.
Mocht er een slot bij uw oude deurklink zitten, dan kunt u deze verwijderen door een priem of schroevendraaier in het gat van de krukstift te steken en richting het slot te bewegen.
Sluitplaten zijn er voor de afwerking van slotgaten in het kozijn en zorgen ervoor dat jouw deurbeslag perfect gebruikt kan worden. Door het stalen uitsteeksel dat omgebogen kan worden, wordt het slot als het ware opgevangen. Hiermee is het kozijn beschermd bij het dichtvallen van de deur.