In een cupcake en muffin zitten namelijk dezelfde ingrediënten (boter, suiker, eieren en bloem). In een muffin zit alleen wat minder suiker en wordt de boter meestal gesmolten voordat het aan het beslag wordt toegevoegd. Bij cupcakes wordt meer suiker gebruikt en is de boter meestal op kamertemperatuur.
De standaard maat van een cupcake is 5 cm, voor deze maat kun je cupcake vormen voor 6, 12 en 24 cupcakes kopen. Mini cupcakes hebben een maat van 3 cm en bak je in een mini cupcake vorm. Met de mini cupcake bakblikken kun 12 of 24 mini cupcakes in één keer bakken.
Klassiek worden cupcakes afgemaakt met een suikerglazuur of stevige 'frosting' in de vorm van een botercrème, waar al dan niet smaken of kleuren aan zijn toegevoegd. Andere versiertips zijn figuurtjes van marsepein, chocoladekrullen, gesuikerde bloemetjes en eetbare parels.
Muffins bewaar je, net als cupcakes, in een afgesloten trommel. Zo blijven ze een week goed. Invriezen kan natuurlijk ook, pak ze goed luchtdicht in. Dan blijven ze 3 maanden goed.
Vindt zijn oorsprong in de 18e eeuw, bij de Engelse bakker Samuel Thomas die in Amerika woonde. Er is daarom discussie tussen de Engelsen en de Amerikanen waar de muffin nu echt vandaan komt. Wordt gemaakt met bloem, eieren, olie/boter, bakpoeder, een beetje suiker en melk.
Het enige wat je moet doen is het cupcakepapier verwijderen, het gebakje in het midden breken en dit boven op de glazuur plaatsen. Smullen maar!
Het uiterlijke verschil tussen cupcakes en muffins
Cupcakes zijn cakejes die ook echt de structuur van een cake hebben. Ze worden gebakken in (vaak vrolijk gekleurde) papieren baking cups en komen met hun platte bovenkant nauwelijks boven dit papiertje uit.
Op deze manier kan de warmte van het blik niet als condens terugslaan op de cake. Daarnaast is het handig om de cake (in blik) op een rooster te plaatsen zodat de warmte óók van onderen weg kan glippen. Vergeet de cake niet af te dekken met een doek om uitdrogen te voorkomen.
Wat je nodig hebt is een cupcakeboor zoals deze, of gewoon een appelboor. Steek hem in het midden van de cupcake tot bijna aan de bodem. Drukken en draaien, net niet tot aan de bodem en draai hem dan een beetje en haal hem langzaam weer omhoog. Nu kan de vulling erin.
Cupcakes invriezen kan ook. Verpak ze dan luchtdicht voor je ze in de vriezer plaatst. Ik doe dit zelf het liefst in kleine porties van 3 of 4 cupcakes. Ze blijven in de vriezer 3 maanden goed.
Smeer de cupcakes aan de bovenkant in met piping gel en plak hier de rondjes op. Nu is het tijd om de cupcakes te gaan versieren. Steek diverse figuurtjes of bloemen uit van fondant of marsepein en plak deze met een beetje edible glue op je cupcakes.
Leg de suikerpasta voor het uitrollen een paar tellen in de magnetron als hij te hard is geworden. Daarna zal je hem makkelijker kunnen kneden. Truc: Kneed de suikerpasta even met je handen of rol met een deegroller als er kleine scheurtjes in zitten. Door de warmte en druk van het rollen gaan ze snel dicht.
Gelukkig kun je een cakeje heel eenvoudig plat maken. Zodra de cupcakes uit de oven komen, leg je er gewoon een grote glazen snijplank bovenop. Laat die er een paar minuten op liggen en haal 'm er daarna af, zodat de cakejes verder kunnen afkoelen.
Leg de vormpjes in de muffintray, vet ze eventueel in met wat bakspray of roomboter en vul ze vervolgens met je favoriete beslag. Nu kunnen ze de oven in!
Een cupcake is eigenlijk een mini versie van een cake. En wordt daarom ook op de 'cake-manier' gemaakt. Dat wil zeggen dat de ingrediënten worden geklopt met een mixer tot een luchtig en zacht beslag.
Maak van twee kleuren botercrème een mooie toef op een cupcake. Deze cupcake maak je in eetbare vormpjes, lekker en handig!
Als cupcakes net uit de oven komen zijn ze erg teer. Laat ze eerst vijf tot tien minuten afkoelen in het bakblik. Zo wordt het deeg wat minder kwetsbaar. Na die minuten kun je ze het beste op een (koel)rek volledig af laten koelen.
Melk heeft een bindend effect op het eiwit in bloem en verhoogt hierdoor de 'hardheid' van het gebak. Melk beat lactose, dat bij een hoge temperatuur karameliseert een zo voor een lekkere korst zorgt. Ook voegt het voedingswaarde toe aan de cake en zorgt dat het niet te droog wordt.
Prik na het bakken met een satéprikker in het midden van de cake. Is de prikker droog (er zit geen cakebeslag aan), dan is de cake gaar.
Verpak de cake in plasticfolie, aluminiumfolie, in een plastic zak of in een afsluitbare (cake)bak. Luchtdicht verpakt is de cake een kleine week te bewaren. Natuurlijk is ie versgebakken wel het allerlekkerst!
Plaats de cupcake papiertjes in een muffin bakplaat en vul ze voor tweederde met het beslag (28 tot 30 gr beslag per cupcake).
In elk geval moet je fondant niet te droog zijn, want dan gaat de fondant snel scheuren. Wanneer je fondant té zacht is, zal je ieder oneffenheidje in je taart, crème of aanraking van je vingers gaan terug zien.
Je hoort vaak dat het te zoet is of plakkerig voelt. Dat heeft te maken met de kwaliteit fondant die gebruikt wordt en met de techniek van uitrollen en bekleden. Bij Gebakkerij gebruiken we Satin Ice fondant, de lekkerste fondant die we konden vinden (en we hebben bijna alle merken in Nederland uitgeprobeerd…).