Wat is het verschil tussen een BV en CV? Een BV leent zich meer voor een bedrijf waarin samenwerking met andere personen niet per se voorop staat. In een CV kan je juist niet zonder elkaar. In de CV is duidelijk onderscheid tussen de partij die het geld levert en de partij die arbeid verricht.
Het (louter) houden van aandelen door de open cv zal veelal wel kwalificeren als het uitoefenen van een bedrijf, maar in zijn algemeenheid niet tot het drijven van een onderneming in vorenbedoelde zin. Maar ook ondernemerschap in vorenbedoelde zin leidt niet tot fiscale transparantie van de open cv.
Wie is eigenaar van het onroerend goed? De CV zelf kan geen goederen op naam hebben. De CV heeft geen rechtspersoonlijkheid, maar is een overeenkomst tussen de vennoten. Wie eigenaar is van het beleggingsvermogen, is ter keuze van de vennoten.
De C.V./B.V.-structuur De C.V./B.V.-structuur bestaat uit een samenwerking tussen een com- manditaire vennootschap met een of meer commanditaire vennoten en een besloten vennootschap als besturend vennoot.
Door deel te nemen in een CV heb je recht op bepaalde belastingvoordelen. Je werkt samen waardoor je kan profiteren van de financiële middelen en kwaliteiten van de andere vennoten. Een nadeel is dat de CV geen rechtspersoonlijkheid heeft, waardoor de beherende vennoten ook privé aansprakelijk zijn.
Het belangrijkste voordeel dat de BV met zich meebrengt, is een beperkte aansprakelijkheid. Doordat de BV rechtspersoonlijkheid bezit, is zij zelf verantwoordelijk voor nakoming van haar verplichtingen en aansprakelijk voor eventuele schade. Als bestuurder ben je hier in principe niet aansprakelijk voor.
Een cv hoeft geen jaarstukken te deponeren bij KVK. De Belastingdienst stelt wel eisen aan je administratie. Die bestaat uit meer dan alleen de jaarrekening: ook de agenda of je facturatie is daar onderdeel van. Je mag je administratie zelf doen of uitbesteden aan een boekhouder of accountant.
Belastingen bij een cv
Een beherende vennoot die aan de eisen voor het ondernemerschap voldoet, geldt voor de inkomstenbelasting als ondernemer. De inkomsten van de stille vennoot worden belast als 'winst uit onderneming'.
Sinds begin 2020 geldt een nieuwe regeling voor uitkeringen in de BV en de CV. Een dividend uitkeren kan in deze vennootschapsvormen enkel wanneer aan de zogenaamde “dubbele test” wordt voldaan. Let op: jouw BVBA is sinds 1 januari 2020 automatisch een BV geworden.
Ook komt de stille vennoot in aanmerking voor belastingvoordelen voor investeringen, zoals willekeurige afschrijving en investeringsaftrek. Op andere belastingvoordelen voor ondernemers heeft de stille vennoot geen recht. Voor de btw is de cv de ondernemer en draagt btw af.
Bij een vastgoed CV wordt het ingelegde vermo- gen belegd in vastgoed. Omdat de CV geen rechtspersoon is, kan de CV geen goederen op naam hebben. Bij vastgoed CV's wordt daarom een bewaarder aangewezen, veelal een Stichting, die de juridisch eigenaar is van het vastgoed.
Volgens de wet eindigt de commanditaire vennootschap als een vennoot stopt of overlijdt. U kunt in het cv-contract regelen dat de overige vennoten het bedrijf toch kunnen voortzetten door een verblijvens- of overnamebeding.
Een cv heeft geen rechtspersoonlijkheid. Een cv ontstaat door een vormvrije overeenkomst. De cv-overeenkomst bevat afspraken over taken, de inbreng, bestuursbevoegdheid, winstverdeling en ontbinding.
De open CV is belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting. Dat betekent dat de CV belasting betaalt over haar winst. Een van de situaties waarvoor de open CV wordt gebruikt, is het overhevelen van spaartegoeden uit de (fiscaal dure) box 3 naar de (fiscaal veel aantrekkelijkere) vennootschapsbelasting.
Een commanditaire vennootschap (cv) is geen rechtspersoon. Iedere beherende vennoot is met zijn persoonlijk vermogen hoofdelijk aansprakelijk voor alle schulden van de cv, dus ook voor belastingschulden.
Als de bv dividend uitkeert aan u als aanmerkelijkbelanghouder (aandelenbelang van minstens 5%), dan moet u in box 2 inkomstenbelasting betalen over dit dividend. Het tarief in box 2 blijft in 2022 gelijk aan het tarief in 2021. Keert u in 2022 dividend uit naar privé, dan betaalt u daarover een tarief van 26,9%.
Voor hun financiële inbreng krijgen de vennoten van een coöperatieve vennootschap (CV) een aandeel, dat op naam is. Een register met aandeelhouders moet bij de oprichting worden aangelegd. Het aandeelhoudersregister moet op de zetel van de vennootschap worden bijgehouden. Dit kan in elektronische vorm.
Voor de oprichting van een bv moet u naar de notaris. De notaris stelt de notariële akte op met daarin de statuten. De notaris verzorgt vervolgens meestal de inschrijving van uw bv in het Handelsregister van KVK. Alle bestuurders worden ingeschreven in het Handelsregister.
Het belangrijkste doel is om aan bepaalde specifieke, gemeenschappelijke behoeften van de aandeelhouders – of coöperanten – te voldoen en/of hun economische en sociale activiteiten verder te ontwikkelen. Een coöperatieve vennootschap heeft een eigen rechtspersoonlijkheid en telt minstens drie oprichters.
Alle besloten vennootschappen, naamloze vennootschappen, coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen moeten ieder boekjaar een financieel verslag deponeren bij de Kamer van Koophandel. Deze publicatieplicht is vastgelegd in boek 2 van het Burgerlijk Wetboek.
Cv staat voor curriculum vitae. Het is Latijn voor 'levensloop' en verwijst naar een document waarin sollicitanten hun werkervaring, opleiding, vaardigheden en andere kwalificaties beschrijven.
Een CV is open als een nieuwe vennoot kan toetreden zonder dat de toestemming van de overige vennoten is vereist. Bij een besloten CV dienen de andere vennoten toestemming te geven voordat een nieuwe vennoot kan toetreden.