Verschil tussen een begroting en een budgetEen begroting is gericht op het in kaart brengen van de te verwachten inkomsten en uitgaven. Een budget maakt inzichtelijk hoeveel geld er voor een specifieke periode beschikbaar is voor een specifieke taak of afdeling van het bedrijf.
Bij de begroting ligt de nadruk op het in kaart brengen van de te verwachte inkomsten en uitgaven. Veelal op het niveau van de organisatie als geheel of een onderdeel daarvan. Een budget geeft aan hoeveel geld er beschikbaar is voor een specifieke organisatiedeel of taak.
Budget: een bedrag voor geraamde uitgaven of inkomsten gerelateerd aan de daarvoor te leveren prestatie of product.
Een planning geeft stapsgewijs aan wat een bedrijf de komende jaren verwacht van zijn bedrijfsvoering. (o.a. te verwachten omzet/kosten/winst enz.). Wanneer we een planning met cijfers onderbouwen dan spreken we van een begroting.Een begroting is als het ware het kompas van de organisatie.
Wanneer u zelf een begroting gaat maken, weest u zichzelf er dan bewust van dat een begroting in feite niets anders is dan een opsomming van de inkomsten en de uitgaven van uw onderneming. Een begroting bestaat vaak uit een beginbalans, een resultatenrekening (of een winst- en verliesrekening) en een eindbalans.
begroting (zn) : berekening, budget, kostenraming, raming, schatting.
Budgetteren voor grip op geld
Budgetteren is een manier om je inkomsten en uitgaven op elkaar af te stemmen op de korte en de langere termijn. Je brengt je situatie en wensen in kaart en krijgt inzicht in hoe je evenwicht kunt bereiken en hoe je een financieel doel kunt behalen.
Dan heb je twee opties: het maximale uit je inkomsten halen en kritisch naar je uitgaven kijken.
Het verbruik van het budget komt tot stand doordat er bijvoorbeeld inkoopaanvragen worden gedaan die ten laste van een budget plaatsvinden. Deze worden dan beoordeeld door een budgethouder. Deze kun je vastleggen op de grootboekrekening maar als je werkt met verbijzondering ook op de verbijzonderingscode.
Het samenstel van parlementaire rechten op het gebied van de Rijksbegroting wordt budgetrecht of begrotingsrecht genoemd. Zo moeten begrotingswetsvoorstellen (wijzigingsvoorstellen daarvoor) worden goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer.
Een begroting is meer dan een raming van ontvangsten en uitgaven, ze geeft aan welke middelen een overheid wil besteden aan haar beleid tijdens het begrotingsjaar.
In budget ligt de klemtoon meestal op de tweede lettergreep, althans bij sprekers die het meervoud 'budgetten' kiezen. Sprekers die het meervoud 'budgets' kiezen, leggen het accent juist vaak op het eerste woorddeel.
Elk jaar maken de ministers samen de rijksbegroting. Ieder ministerie heeft daarin een eigen hoofdstuk. In de begroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap staat bijvoorbeeld hoeveel geld er gaat naar lerarensalarissen, onderhoud van schoolgebouwen, schoolboeken en onderzoek op universiteiten.
Een begroting wordt ook wel omschreven als een voorlopige schatting van inkomsten en uitgaven (baten en lasten). Een begroting verschilt met een balans. Een balans geeft namelijk de huidige en feitelijke situatie weer.
Er zijn 4 soorten begrotingen. Deze zijn onderdeel van je financieel plan. De liquiditeits- en exploitatiebegroting zijn voor elke ondernemer relevant. Of je ook een investerings- en financieringsbegroting wil opstellen, hangt af van de vraag of je de komende tijd gaat investeren.
Grote nadelen aan budgettering:
Het proces van opstellen, administreren en evalueren is tijdrovend en dus kostbaar. In veel gevallen is budgetteren a.h.w. de administratie van de verwachte toekomst; gedetailleerd en grote kans dat het allemaal niet uitkomt. b. Budgetten zijn statisch en alleen financieel.
Met het budgetplan laat je zien wat je van plan bent met het budget van het PGB. Er staat bijvoorbeeld in wat de hoogte is van het aangevraagde budget, welke zorg je wilt inkopen, en welk bedrag je per zorgverlener denkt uit te geven. Je mag immers zelf kiezen wie je wilt inzetten om jouw kind te helpen.
Met een budget bepaal je hoeveel geld je aan elke kostenpost wilt (of moet) uitgeven. Je stopt per kostenpost geld in een potje. Dat is het geld dat je die maand kunt uitgeven. Op die manier houd je overzicht en weet je precies hoeveel je al per kostenpost hebt uitgegeven.
Met de Budgetplanner houd je eenvoudig je inkomsten en uitgaven bij. Zo krijg je een goed beeld van wat je overhoudt of tekort komt. Dit is geen oefenprogramma, maar een handig hulpmiddel.
Een begroting is een financieel overzicht van de te verwachten kosten en opbrengsten van een bepaald project of een heel boekjaar. In dit overzicht wordt vooraf ingeschat welke kosten een bepaald project met zich mee brengen, maar ook wat dit project zal gaan opbrengen wanneer het afgerond is.