Stokbrood is de Nederlandse naam voor de Franse broodsoort baguette. Wat zeg ik, Franse broodsoort? Stokbrood dateert uit de 19e eeuw en de bereidingswijze van dit brood komt uit Oostenrijk. Sommige Franse bakkers noemen het daarom 'Weens brood'.
Stokbrood is de Nederlandse naam voor de Franse broodsoort baguette (letterlijk "stokje").
Le pain (eenvoudig wit brood)
Dat is in principe van hetzelfde witte meel gemaakt en het is even lang als een baguette, maar wel twee keer zo breed en dik (400 gram). Dus het heeft in verhouding meer zacht brood (mie) en minder korst.
De Fransen halen het maximale uit de bloem. Ze voegen zo min mogelijk hulpgrondstoffen toe. Door het lange rijsproces is onder andere de suikervorming anders. Dit resulteert in een betere smaak en sterker aroma.
Stokbrood is de Nederlandse naam voor de Franse broodsoort baguette wat letterlijk vertaald "Stokje" betekend. In Frankrijk wordt het stokbrood door de bakkers ook wel 'Weens brood' genoemd, omdat het dus uit brood Oostenrijk komt.
Een stokbrood is net als een mes en vork, het moet op tafel liggen. “In de meeste landen eet je met een mes en vork, maar in Frankrijk heb je vaak in de ene hand een vork en in de andere hand een stukje baguette.Dat stukje gebruik je dan om voedsel naar je vork te duwen en om te sauceren.”
Stokbrood. Of zoals de Fransen zeggen, baguette. In iedere supermarkt is wel een vers afgebakken stokbrood te vinden. Maar toch zit er veel verschil tussen de broden van beide landen.
...die van Plus en Albert Heijn het beste bruine stokbrood uit de supermarkt. Dat blijkt uit een test van de Consumentenbond. Plus met desem bereid stokbrood volkoren (€1,39 per stuk) en Albert Heijn Liefde & Passie volkoren stokbrood €2,19) krijgen beide het testoordeel 7,0 van de testers.
2. Elk jaar worden er in Frankrijk 6 miljard stokbroden verkocht. Een Fransman eet gemiddeld een halve baguette per dag, Klinkt veel, maar het is een stuk minder dan een eeuw geleden, toen het nog 3,5 stokbroden per persoon waren. Negen op de 10 Fransen koopt zijn baguette dagelijks vers.
In alle Franse supermarkten hebben we afbak broodjes gekocht. Ze zijn duurder dan in Nederland 8 stuks voor 1,79 euro, maar wel erg lekker.
Ingrediënten: TARWEbloem, water, gist, gejodeerd zout, TARWEmoutmeel, TARWEzetmeel, koolzaadolie, meelverbeteraar (ascorbinezuur [E300]).
Naast de standaard baguette heb je bijvoorbeeld ook een ficelle (een heel smalle baguette) en een pain (een extra dikke) en een petit pain (een kortere). Ja, gewoon echt op tafel. Zonder servet, zonder plank. En een stukje afgebroken stokbrood leg je niet op, maar naast je bord.
Heel vaak is daar ook een aparte bak te vinden "pour les animeaux". Komt er weer als vers gebakken uit. Van oud stokbrood kun je ook croutons bakken voor bij de salade of je gebruikt 't voor kaasfondue, even kaas smelten in een pannetje en dan lekker tjompen. Wij nemen het soms mee als lunch.
Waarom smaakt stokbrood lekkerder in Frankrijk? Het ligt echt niet aan jou, dat stokbrood lekkerder smaakt in Frankrijk heeft namelijk een reden. Het verschil zit 'm vooral in de techniek die de Fransen gebruiken.Zij halen namelijk zoveel mogelijk uit de bloem en voegen zo min mogelijk andere grondstoffen toe.
Nou heb je baguette, flute, en nog veel meer termen, en ik zie de stokken hier ook in allerlei formaten langskomen. Officieel hoor je voor een baguette iets van 250 gram deeg te gebruiken, en worden ze zo'n 60 cm lang.
Une baquette s'il-vous-plaît
bij de bakker (Boulanger) lekker brood halen en vragen om een stokbrood.
Naast dat rijst voedzaam en praktisch is, is het natuurlijk ook gewoon enorm lekker. Je kunt met rijst dan ook alle kanten op, denk aan een zoete rijstepap of een hartige roerbakschotel. Dit alles bij elkaar maakt rijst dus het meest gegeten voedsel ter wereld.
De Nederlander legt het liefst kaas op brood, beschuit of cracker bij ontbijt en lunch. Tijdens de lunch zijn ook vleeswaren populair. Dit komt naar voren uit de Nederlandse voedselconsumptiepeiling met gegevens over de consumptie van broodbeleg van Nederlanders.
Zo bevat de AH Liefde & Passie Petit pains spelt de meeste calorieën, namelijk 315 per 100 gram. Gevolgd door de AH Triangel donker meergranen met 305 kcal per 100 gram. De AH bruine pistolets bevatten met 240 kcal per 100 gram de minste calorieën.
Bij Lidl worden namelijk de hele dag door, ieder uur, verse broodjes gebakken, zodat er altijd een ruime & verse keuze voor u is. Alles van onze Warme Bakker wordt gemaakt van alleen de beste ingrediënten. Mede daardoor is ons fijne volkorenbrood door BNN-VARA Kassa als BESTE GETEST!
Dan adviseren wij u om het stokbrood in een dichte plastic zak bewaren. In deze zak kunt u het stokbrood ca. 2 dagen bewaren (als u het nog langer wilt bewaren kunt u het stokbrood invriezen). Wanneer u het stokbrood gaat gebruiken, moeten het voor gebruik eventjes in de oven voor een lekkere krokante korst.
Stokbrood is de Nederlandse naam voor de Franse broodsoort baguette. Wat zeg ik, Franse broodsoort? Stokbrood dateert uit de 19e eeuw en de bereidingswijze van dit brood komt uit Oostenrijk. Sommige Franse bakkers noemen het daarom 'Weens brood'.
Gezondheidseffecten van stokbrood
Een klein sneetje van 10 gram bevat volgens de diëtist 27 calorieën. Een heel stokbrod van 300 gram bevat er maar liefst 807. “Als je dus een heel stokbrood eet, zijn dat flink wat extra calorieën bovenop de andere dingen die je eet en drinkt. En dan is dit nog alleen het stokbrood.