Snoeptomaatjes zijn vergelijkbaar met de cherrytomaten.Al zijn de snoeptomaatjes echt bedoeld om lekker van te snoepen. Zet ze als gezonde snack op tafel bij een verjaardag, neem mee naar school of naar het werk of snoep ze 's avonds nog lekker op. Ook nieuw in het assortiment: Tommies mini-toppers!
Bijna twee keer zoveel vitamine C
Zo bevat een kerstomaat niet alleen bijna twee keer zo veel vitamine C, maar ook veel meer bètacaroteen (die wordt omgezet in vitamine A) en lycopeen (een antioxidant) dan een gewone tomaat. Ook zit er meer foliumzuur in, een vitamine (B11) waar veel Nederlanders een tekort aan hebben.
Kinderen zijn er dol op, zelfs lastige groente-etertjes laten zich verleiden. Snoeptomaatjes zijn de kleine variant van pomodori-tomaten. Waar komen de snoep cherrytomaten vandaan: Van oorsprong komen alle tomaten uit het Andesgebergte in Zuid-Amerika.
Snackgroente zijn supergezond!
De snoeptomaat is rijk aan vitamine C en bètacaroteen. Dit zijn antioxidanten die samen met andere voedingsstoffen het lichaam beschermen tegen weefselschade en veroudering.
De trostomaatjes zijn vaak het zoetst en daardoor heerlijk als snack of door salades. De peervormige varianten zijn over het algemeen wat vlakker van smaak, maar ten opzichte van die aan de tros vaak een stuk goedkoper.
Tomaten: lekker, veelzijdig en supergezond
Tomaten zijn niet alleen lekker en veelzijdig, ze zijn ook erg gezond. Ze zijn een goede bron van vitamine C en K, lycopeen, kalium en foliumzuur. Tomaten dragen hierdoor onder andere bij aan een gezond hart en vaatstelsel, sterke botten en een mooie huid.
Roze tomaten
Ze hebben een zachtroze gloed en zijn zeer smaakvol. Ze zijn vaak zelfs lekkerder dan een rode tomaat, soepel en zacht van smaak. In Japan hebben ze al 100 jaar een voorkeur voor roze tomaten vanwege die lekkere smaak en structuur. Je zou ze misschien zelfs de Rolls Royce onder de tomaten kunnen noemen.
In onrijpe tomaten zit tomatine, een stof die in grote hoeveelheden giftig is voor de mens. Tomatine kan koorts, zwakheid, slaperigheid, lusteloosheid, depressie, buikpijn en diarree veroorzaken. Tomatine verdwijnt tijdens het rijpen van de tomaat, dus eet alleen rijpe tomaten. Tomaten rotten relatief snel.
Waarom zijn cherrytomaten goed voor je gezondheid:
Cherrytomaten zijn goede bron van vitamine C. Deze vitamine heeft een belangrijke functie als antioxidant, waardoor het je lichaam helpt beschermen tegen schadelijke vrije radicalen.
Regelmatig tomaat eten kan bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel. Tomaten zijn namelijk rijk aan kalium; een mineraal dat goed is voor de bloeddruk. Een te hoge bloeddruk is een grote risicofactor voor diverse hart- en vaatziektes.
Gina Sam adviseert daarom om niet meer dan twee stuks sinaasappelen en tomaten per dag te eten en deze zelfs te vermijden als je veel last hebt van brandend maagzuur.
Het vetgehalte en het vetprofiel van het bloed verbetert
De krachtige anti-oxidant in tomaat, lycopeen, zorgt ervoor, dat de lever beter functioneert. Het vetprofiel van het bloed verbetert en het LDL gehalte (slechte cholesterol) verlaagt.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Tomaten zijn een van de weinige voedingsmiddelen die voedzamer worden zodra ze worden gekookt. Dit betekent niet dat ze niet gezond zijn als je ze rauw eet, maar door ze te verwarmen komt er wel meer lycopeen vrij. Lycopeen werkt als antioxidant en beschermt je tegen ziektes, waaronder prostaatkanker bij mannen.
Bewaar cherrytomaten op een koele plek. Bewaar cherrytomaten niet in de koelkast, dat verstoort het narijpingsproces. Nog een reden om ze niet in de koelkast te bewaren, dan verliezen ze hun smaak. Ze zijn ongeveer 1 week houdbaar.
Er zitten 3 kilocalorieën in 1 stuk (10 gram) snoeptomaatjes. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'snoeptomaatjes'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Snacktomaten kun je net als de meeste tomaten het beste op een koele plek bewaren (12 °C), maar niet in de koelkast. Zo kun je ongeveer een week van je tomaatjes genieten. Leg je ze toch in de koelkast dan verstoor je het narijpingsproces en verliezen ze hun smaak.
Tomaten in blik zijn gezond
Ook dat valt heel erg mee. Tomaten in blik bevatten bijvoorbeeld iets minder vitamine C dan verse tomaten, maar dat is dan ook het enige nadeel. De hoeveelheden van de overige vitamines en mineralen zijn bij verse en geconserveerde tomaten ongeveer hetzelfde.
Kumato tomaten
Net als de coeur de boeuf tomaat rijpt de Kumato tomaat van binnenuit. Deze mini-tomaatjes zijn lekker zoet, bevat veel vocht maar heeft ook een stevige structuur.
Volgens kenners zijn de aller-allerbeste tomaten uit blik San Marzanotomaten met een officiële D.O.P.
Tomaten worden ook aan een tak verkocht, onder de naam trostomaat. Hiermee wil men laten zien dat de tomaat aan de plant gerijpt is en niet in koelhuizen. De smaak van trostomaten is dan ook vaak voller dan van de hollandse tomaten.