Cellulite en cellulitis worden vaak door elkaar gehaald, maar zijn twee verschillende aandoeningen. Met cellulite wordt een bobbelige structuur van de huid en het onderhuidse bindweefsel bedoeld.Cellulitis is een bacteriële infectie van het bindweefsel. Cellulite komt vooral voor op de (boven)benen, armen en billen.
Eet veel groente en fruit. Etenswaren die veel vitamine C bevatten voorkomen de afbraak van collageen in de huid, waardoor je huid elastischer blijft en de kans op cellulite kleiner wordt. Ook moet je genoeg drinken (minimaal 1,5 liter per dag) zodat je lymfesysteem goed blijft werken. Sport daarnaast voldoende.
Cellulite, ook wel sinaasappelhuid genoemd, ontstaat wanneer het aantal vetcellen in het onderhuidse bindweefsel toeneemt waardoor een vernauwing van de bloedvaten wordt veroorzaakt. Door een slechte bloedcirculatie en een verstoorde vochtafvoer kunnen vet, afvalstoffen en vocht steeds moeilijker worden afgevoerd.
Hierdoor kunnen vet, vocht en afvalstoffen minder goed worden afgevoerd en verhardt het bindweefsel. Dit veroorzaakt dat de huid onregelmatigheden krijgt zoals putjes of bobbeltjes. Het komt vaak voor op de billen, benen en armen en is niet gevaarlijk. Cellulite komt vaker voor bij vrouwen dan mannen.
Cellulite ziet eruit als een bobbelige huid. De aandoening komt vooral voor op de (dij)benen, heupen en billen van vrouwen. Wanneer je tussen duim en wijsvinger een stuk huid vastpakt, wordt het 'uitbollen' van het vetweefsel duidelijk geaccentueerd. Ook ziet men vaak deukjes en/of putjes.
Voeding: Voeding kan invloed hebben op het ontstaan van cellulite. Zo zorgt een hoge inname van zout er voor dat er meer vocht wordt vastgehouden. Ook een hoge inname van koolhydraten en vetten kan cellulite veroorzaken. Wanneer er namelijk veel koolhydraten worden gegeten, wordt dit omgezet in vet.
Door gezond, gematigd, gevarieerd en uitgebalanceerd te eten, met voldoende groenten en fruit, volkorenproducten, vis en noten, zaden en pitten op het menu, kun je cellulite bestrijden en helpen voorkomen.
Bij cellulitis ontstaat er roodheid, warmte van de huid, zwelling en pijn. Het lijkt wat op wondroos, maar de randen van de ontstoken zone zijn niet scherp afgelijnd, maar onduidelijk begrensd. Bij necrotiserende fasciitis ontstaan dezelfde afwijkingen, maar er kunnen ook blaren verschijnen en de pijn is veel heviger.
Maar liefst 85% van de vrouwen heeft last van cellulite. Cellulite kan verschillende oorzaken hebben, waaronder: Erfelijke aanleg. Als één of meer van je familieleden cellulite heeft, dan is de kans groot dat jij het ook hebt.
Als je last hebt van blubberbenen dan kan het bijvoorbeeld helpen om krachtoefeningen te doen die gericht zijn op het versterken van je beenspieren. Hier worden je bovenbenen niet slanker van, maar het kan er wel voor zorgen dat ze er fit en strak uitzien.
Cellulitis is dus heel normaal en hoort net als borsten krijgen en menstrueren bij het krijgen van een volwassen vrouwenlichaam. Toch willen veel vrouwen graag hun cellulite verminderen. Ze vinden het niet mooi en worden er onzeker van.
Wandelen doet je buik, billen en benen goed, want met wandelen verstevig je je spieren met als resultaat een strakker (onder-)lichaam. De omvang van je buik neemt af, cellulitis vermindert en je billen worden steviger.
Lopen wordt gezien als goed werkzaam middel tegen sinaasappelhuid. Cellulite, ook wel sinaasappelhuid genoemd, wordt veroorzaakt door een verstoring van de stofwisseling in bepaalde cellen.
Gelukkig kan je cellulitis wel minder zichtbaar maken. Sport zorgt ervoor dat je spieren steviger worden en daardoor valt cellulitis minder op. Bovendien helpt bewegen ook bij de preventie van cellulitis.
De putjes, kuiltjes en bobbeltjes in de huid, die meestal op de heupen, billen en dijen zitten, worden 'cellulite' of 'sinaasappelhuid' genoemd. Veel vrouwen hebben er last van: cellulite komt bij 80-90% van de vrouwen voor.
Symptomen van cellulite
Je hebt bobbeltjes en putjes in je huid. Die komen vooral voor op je dijen, billen en soms ook op de armen. De aangedane huid kan kouder aanvoelen. De plekken waar cellulite voorkomt, worden minder snel bruin in de zon.
Erysipelas/cellulitis, ook wel wondroos genoemd, is een besmettelijke acute infectieziekte van de huid en het onderhuids weefsel. De oorzaak is een infectie met Streptococcus pyogenes en/of Staphylococcus aureus. De aandoening gaat gepaard met hoge koorts en een rode pijnlijke huidzwelling.
Cellulitis zou een infectie van de dermis en het subcutane vetweefsel zijn, onscherp begrensd, en veelal veroorzaakt door Staphylococcus aureus. Erysipelas wordt gezien als een infectie van de epidermis die scherp begrensd is en veroorzaakt wordt door beta-hemolytische streptococcen.
Wanneer deze infectie zich uitbreidt kan het weefsel afsterven, wat zich uit in donkerblauwe of zwarte verkleuringen. Dit wordt necrose (bij een droge wond) of gangreen ('koudvuur', bij een natte wond) genoemd.
Ook groene thee is een handig strijdmiddel tegen cellulitis. In groene thee zitten veel polyfenolen die een ontstekingsremmende werking hebben. Houd het wel bij maximaal 5 koppen per dag!
Weleda heeft met Berken Cellulitis Olie een geheel natuurlijk product ontwikkeld dat cellulitis gericht tegengaat. De samenstelling van jonge berkenblaadjes, rozemarijn en muizedoorn stimuleert de stofwisseling van je huid en houdt het vochtgehalte op peil.
De 15 jours-crème van Somatoline Cosmetic
Deze crème, verrijkt met cafeïne en gemberextract, belooft een zichtbaar effect – ook bij hardnekkige cellulite – na twee weken gebruik. Je brengt het product twee keer per dag aan, masserend met ronddraaiende bewegingen zodat de crème goed wordt opgenomen door je huid.