Burratina's zijn kleine bolletjes burrata. Vervang 1 burratina eventueel door 2 kleine mozzarellabolletjes.
Burrata is Italiaans voor boterachtig.
Alledrie zijn zachte, Italiaanse kazen die worden gemaakt van koe- of buffelmelk. Buffelmelk heeft een meer uitgesproken smaak en is dan ook de holy grail als het op deze kazen aankomt. Burrata heeft een luxere reputatie dan mozzarella, maar het is niet per definitie beter.
Burrata is een verse kaas, die gemaakt is van mozzarella en room. De binnenkant is heerlijk romig en dat is geweldig in combinatie met frisse cherry tomaatjes. Toegegeven: Er is redelijk veel vet in de kaas en is daardoor niet de 'gezondste' keuze.
Kazen die gemaakt zijn van gepasteuriseerde of verhitte melk zijn veilig om te eten. Eet geen burrata gemaakt van rauwe melk, want daar kunnen schadelijke bacteriën in zitten, zoals listeria.
Burrata kopen kun je dus het beste bij het Hollands kaashuis doen! De verse burrata wordt geleverd in een bakje met vocht wat gebruikt is bij de bereiding van de kaas.
Gerechten met burrata
Tomaat, balsamico, basilicum en gedroogde ham zijn altijd goed, maar ook nectarine of perzik, kiemen en truffel doen het goed bij deze allemansvriend. Eet het in een simpele salade, met een stukje brood en wat olijfolie of laat de kaas smelten in een heerlijke pasta.
Een 10+, 20+ of 30+ kaas, waar niet teveel zout in zit, past prima in een gezond eetpatroon en zal het afvallen niet in de weg zitten. Het vetgehalte in kaas wordt aangegeven met bijvoorbeeld 45+. De minder vette kazen bevatten meer calcium.
Simpel gezegd is burrata een mozzarella gevuld met een mengsel van room en wrongel. Vandaar dat de binnenkant altijd zo mooi uit de kaas loopt als je hem aansnijdt.
Burrata bewaren volgens voorschrift op de verpakking. Eenmaal geopend, al dan niet aangesneden binnen hoogstens twee dagen consumeren. Altijd in de koelkast bewaren (maximaal 4°).
Hoe kan je het vervangen? Je bent helemaal klaar om je lekkere gerecht te bereiden, maar dan is de burrata in geen velden of wegen te bekennen. Je kunt het product eventueel vervangen door gewone mozzarella of buffelmozzarella, al zal het resultaat dan iets afwijken (minder romig).
De meest authentieke burrata wordt gemaakt met buffelmelk, maar met koemelk kan ook. Burrata wordt gemaakt van mozzarella. De eerste vormt namelijk het omhulsel van de tweede. De verse mozzarella dient dus als het ware als zakje voor een mengsel van room en fijne restanten van de mozzarella.
Burrata is bij uitstek 'vers' en dus beperkt houdbaar; binnen de twee à drie dagen moet de kaas geconsumeerd worden. Denk eraan: hoe verser, hoe lekkerder! Het kaasje wordt vaak gewikkeld in de beestachtige bladeren van een lokale plant, de 'witte affodil' (asphodelus albus).
Door zijn romige smaak en zachte textuur is de Galbani burrata een ware delicatesse. Deze burrata bezorgt je een ware italiaanse smaakervaring. Ideaal voor een eenvoudige salade met tomaat, balsamico, basilicum en gedroogde ham. Ook heerlijk met een stukje brood en olijfolie.
Door de zachte textuur is mozzarella geen ideaal product om in te vriezen. Tijdens het invriesproces wordt het vocht uit de kaas onttrokken, ook wel bekend als schiften, waardoor er een slap of kruimelig geheel kan ontstaan. Daarom kun je beter bewerkte mozzarella in plaats van verse buffel mozzarella invriezen.
Niet zuur, geen uitgesproken smaak. Braaf, kun je zeggen, maar wel lekker. Om de smaak wat intenser te maken, voeg je aan burrata wat zout toe.”
De winnaar
Dat is dus nummer 1, die niet, zoals Lauretta zeker wist, van de Albert Heijn is, maar van Jumbo. Hulde! Nummer 2 is de romige Italiaanse mozzarella van Albert Heijn. Nummer 3 is de gummy mozzarella van Fresca d'oro.
Volgens voedingsdeskundige Celine Dejaeghere is mozzarella de gezondste optie. “Als je puur afgaat op de voedingswaarde kan je zeggen dat feta iets minder goed scoort dan mozzarella.” Die voedingswaarden zijn dan vooral de calorieën en het vetgehalte.
Zet daarom geregeld verse en magere kaas op het menu. Lekkere voorbeelden zijn cottagecheese, ricotta, zachte verse geitenkaas en mozzarella. Ook plattekaas is een goed idee. Die bevat zoveel minder vet en zout dat hij eigenlijk meer tot de melkproducten dan de kazen behoort.
En dat is een van de redenen dat bijvoorbeeld het Voedingscentrum adviseert om soorten te kiezen met minder zout. Hüttenkäse, mozzarella en verse geitenkaas staan in de Schijf van Vijf. Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten.
Kun je over datum mozzarella eten? Meestal als je een beetje proeft, proef je in de nasmaak hoe vers hij is. Hoe zuurder hoe ouder. Dus proef je niets zuur, is hij gewoon lekker, kun je hem nog eten.
Koemelkmozzarella bevat gemiddeld het minste vet en zout en heeft een plek binnen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Drie koemelkmozzarella's horen daar niet bij, omdat die net iets te veel verzadigd vet bevatten. Buffelmozzarella bevat beduidend meer vet en zout en is ongezonder dan koemelkmozzarella.
285 g. Deze heerlijke Italiaanse mozzarella bezorgt je een sensationele smaakervaring. Galbani Burrata is de smeuïgste en romigste Italiaanse kaas van koemelk.