Tegenwoordig zijn er veel soorten vla in diverse smaken te verkrijgen: vanillevla met toegevoegde vanilline en een lichtgele kleur. blanke vla met een lichtere kleur dan vanillevla en toegevoegde custard en neutrale smaak.
Ingrediënten. Ingrediënten: volle melk*, wei, suiker, maïszetmeel, gemodificeerd maïszetmeel, zout, aroma, verdikkingsmiddel (carrageen [E407]).
Op de eerste plek eindigde de vla van Campina Boer en Land en de tweede plek is voor Weerribben Zuivel, met biologische vanillevla die ze wel echt vanillevla mogen noemen omdat hier echte bourbon vanille aan toegevoegd is.
Melk, vloeibare melkbestanddelen, suiker, gemodificeerd maïszetmeel, verdikkingsmiddel: carrageen, zout, natuurlijke aroma's, kleurstoffen: annatto en curcumine, calciumcarbonaat.
Custard is het engelse woord voor vla en dus ook een mengsel van eieren en melk dat verdikt wordt door het te koken. In de meeste gevallen wordt het gebruikt als een nagerecht, maar het wordt ook gebruikt voor het maken van pudding, quiche en andere soorten gerechten. Het kan zowel zoet als hartig bereid worden.
Houdbare melk is tot ongeveer twee maanden na de THT-datum nog veilig te drinken, maar dan bedoelen we wel een ongeopende verpakking. Hetzelfde geldt voor houdbare vla en pudding. Omdat er zoveel zout in chips zit, blijft het wel een tijdje eetbaar na de houdbaarheidsdatum.
Ja, je kunt de vla opwarmen, maar je zult wel heel goed moeten roeren. Hij is namelijk al gebonden en zet daarom makkelijk aan op de bodem. Verder mag de vla natuurlijk niet meer koken!
blanke vla met een lichtere kleur dan vanillevla en toegevoegde custard en neutrale smaak. chocoladevla met toegevoegde cacao in een donkerbruine kleur. hopjesvla met toegevoegde koffie-extracten in een middelbruine kleur. karamelvla met toegevoegde karamelsuiker in een geelbeige kleur.
Toch staat vla niet in de Schijf van Vijf. Het bevat namelijk veel suiker. Gemiddeld zitten er zo'n 4 suikerklontjes in een schaaltje van 150 gram. Een schaaltje levert 143 kcal.
Maar ook kunnen de meer 'reguliere' desserts dikmakend zijn. Een pak vanillevla bevat per100 gram algauw 90 calorieën. En zelfs (volle) yoghurt kan dikmakend zijn wanneer er meer dan 100 calorieën per 100 gram in zitten.
Pudding wordt net als vla gemaakt van melk, maar is vaak iets dikker. Er wordt gebruik gemaakt van bijvoorbeeld gelatine om de pudding een 'vaste' vorm te geven. Als je de pudding uit zijn bakje kiepert, blijft hij dezelfde vorm. In het Nederlands hebben we het woord geleend van het Franse woord boudin.
Vla dankt zijn mooie lobbige structuur aan maïszetmeel. Zodra zetmeel in aanraking komt met speekselenzymen (amylase) wordt het afgebroken en verliest z'n vochtbindende werking. Vla wordt dan dun en waterig.
Welke toetjes zijn gezond? Een bakje vla of vruchtenyoghurt is niet heel gezond. Er zitten vaak veel vetten en suikers in. Een schaaltje vla bevat 4 suikerklontjes en het verschil tussen een schaaltje vruchtenyoghurt en een schaaltje gewone yoghurt is al snel 3 suikerklontjes.
In een gezonde dagelijkse voeding passen melkproducten. Er zijn gezondere opties dan Halfvolle Vanille Yoghurt . Halfvolle Vanille Yoghurt kun je wel als extraatje eten of drinken. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Neem bijvoorbeeld het verschil tussen yoghurt en vla. Yoghurt bevat, heel simpel, alleen yoghurt, die gemaakt is van melk. Vla bevat naast melk allerlei toevoegingen.
Maak in een kom van de dooiers, de suiker, 1/2 dl melk en maizena een glad papje. Voeg al roerende iets van de hete vanillemelk bij het mengsel. Giet dit terug in de pan en laat het geheel al roerende binden. Neem de pan van het vuur als de vla net kookt en laat de vla al roerende afkoelen.
Wanneer de houdbaarheidsdatum van eieren verlopen is, kunt u ze een paar dagen erna nog eten, mits de eieren hardgekookt of goed doorbakken zijn.
Sommige sauzen kan je invriezen, maar alles op basis van eieren giet je beter na een paar dagen weg. Mayonnaise, hollandaise, vla, meringue... Stuk voor stuk overleven ze de vrieskou niet. Ze schiften en krijgen een textuur die je spontaan doet walgen.
Op de verpakking staat de houdbaarheidsdatum. Je kunt ze daarna nog enkele dagen hardgekookt of goed doorbakken eten. Je kunt een test doen als je twijfelt of eieren nog eetbaar zijn. Leg een ei in een bakje of groot glas water.
Vla bevat net als melk eiwit, vitamines B2, B12 en calcium. Dat zijn voedingsstoffen die goed zijn voor uw lichaam. Maar vla bevat ook veel suiker. Gemiddeld zitten er zo'n 4 suikerklontjes in een schaaltje van 150 gram.
'Vla' is meer dan 900 jaar oud!
Het is echt waar. In de dertiende eeuw aten mensen het al. Alleen heette het toen 'vlade' en was het een dunne brede koek. Die koek ging driehonderd jaar later via 'vlae' langzamerhand 'vlaai' en 'vla' heetten.
Zetmeel. Bij het uitschenken van de dubbelvla komen er twee verschillende kleuren vla uit het pak. Doordat er veel zetmeel in vla zit, blijft de vla op dezelfde plek zitten. Zo moet je bijvoorbeeld om het laatste beetje vla uit een pak te laten stromen, hard en snel schudden.