Afstromend hemelwater is water dat uit de hemel valt zoals: regen, sneeuw en hagel en dauw.De wetgever ziet dit als afvalwater. Door de kwaliteit van hemelwater heeft deze afvalwaterstroom een bijzondere positie. Het gaat namelijk om een schone afvalwaterstroom.
Huishoudelijk afvalwater bestaat in principe uit een mix van urine, fecaliën, spoelwater, etensresten, bad-, douche- en afwaswater. En vaak ook uit hemelwater of zelfs grondwater (omdat het riool meestal lek is).
Deze regenpijp is aangesloten op de riolering. Op onverharde grond zoals in tuinen en parken, verdwijnen de regendruppels in de bodem en vullen ze het grondwater aan. Het regenwater dat op verharde oppervlakten zoals een betegelde tuin, straat of plein valt, stroomt naar de rioolput en verdwijnt in de rioolbuis.
De beste manier om regenwater af te voeren is eigenlijk heel simpel: laat het de bodem intrekken! Op die manier wordt regenwater uiteindelijk grondwater, en daar maken wij weer drinkwater van. In ieder geval is het erg belangrijk dat je de regenwaterafvoer niet aansluit op het riool.
De hemelwaterafvoer in nauwe betekenis is de regenpijp (vaak als hwa op bouwtekeningen). Meestal vindt hemelwaterafvoer plaats via hemelwaterstandleidingen (regenpijpen) aan de buitenkant van een gebouw, soms via een ketting waarlangs het water stroomt. (Zie veel voorbeelden van bijzondere regenpijpen.)
Maar wie is in dit geval eigenaar van de lekkende regenpijp? Natrekking. Normaal gesproken is degene die de grond in eigendom heeft ook eigenaar van alles wat erop staat en wat er in of aan het gebouw dat op zijn grond staat of hangt, de zgn. 'natrekking'.
Het wordt aangeraden om leidingen tenminste 70cm diep in te graven. Hiermee zit u onder de vorstgrens en heeft de buis minder last van mogelijke verkeersbelasting. Deze diepte is niet altijd haalbaar en is ook afhankelijk van de situatie zoals bijv. de hoogte van de huisaansluiting.
Moet een bestaande woning zijn voorzien van hemelwaterafvoeren? Nee. Alleen bij nieuwbouw is het aanbrengen van een hemelwateraf- voervoorziening verplicht. Voor bestaande gebouwen stelt het Bouwbe- sluit hieraan geen eisen.
Volgens Kees Koppen kan het ook een stuk simpeler: ,,Gewoon de regenpijp doorzagen, een kniestuk ertussen zetten en het water rechtstreeks de tuin in laten lopen.'' Zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde van de woning past hij deze methode met succes toe.
De substraatlaag houdt wat regenwater vast, en daaruit verdampt het. Onder de substraatlaag zit de drainagelaag. Als de substraatlaag vol water zit, zakt het water erdoor en komt het in de drainagelaag. Daarin stroomt het naar de regenpijp die het water afvoert.
Regenwater gebruiken om van te drinken, te koken, te douchen of te baden? Dat raden we ten zeerste af. Regenwater kan besmet zijn met bacteriën. Het water dat je hiervoor gebruikt, moet voldoen aan de wettelijke normen voor drinkwater.
Vanuit het riool wordt het water naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie gepompt. In die rioolwaterzuiveringsinstallatie zitten filters met bacteriën. Het water wordt door die filters en dus langs de miljoenen bacteriën gepompt. De bacteriën eten alle viezigheid uit het water op.
Er is een vuistregel voor woningbouw waarmee snel de afvoercapaciteit kan worden bepaald: voor iedere vierkante meter dakoppervlak moet 1 cm² regenpijpdoorsnede worden geïnstalleerd. Een regenpijp heeft een diameter van 70 tot 100 mm, wat overeenkomt met ongeveer 40–80 cm².
Het water dat afkomstig is van het toilet noemen we zwart water. Door het rottingsproces in dit water heeft het een zwarte kleur. Al het andere water wat we in huis wegspoelen noemen we grijs water. Dat is bijvoorbeeld het afvalwater uit gootstenen, douches en wasmachines.
Afvalwater is een afvalstof in de zin van de Wet milieubeheer (Wm). Het beheer en de verwijdering, het lozen, van afvalwater onderscheidt zich echter in het algemeen van het beheer en de verwijdering van andere, vaste, afvalstoffen. In de Wet milieubeheer is voor het beheer afvalstoffen een voorkeursvolgorde opgenomen.
Als er nog geen riolering ligt in de straat of je zuivert zelf je afvalwater met een IBA, dan loos je het afvalwater ter plaatse in een gracht, waterloop of in de bodem. In alle andere gevallen wordt het afvalwater opgevangen in een riool.
Ja, dit kan wel eens gebeuren want het water dat in de regenton komt zal voornamelijk stilstaan en in combinatie met al het organische afval (vogelpoep, bladafval etc.) dat via het dak / dakgoot de regenton in gaat, zorgt voor een rottingsproces.
Als aan deze voorwaarden niet voldaan is, kan het regenwater bederven en slecht gaan ruiken. Dit is het geval in regenputten in plastiek of in metaal.
Grondwater stroomt heel langzaam, vaak maar enkele meters per jaar, in de richting waar het waterniveau lager is. Er zitten allerlei stoffen in die ook in de bodem voorkomen.
Definitie hemelwater
Hemelwater is water uit neerslag, zoals regen, sneeuw, hagel en dauw. Afvloeiend hemelwater is een vorm van afvalwater. Het gaat doorgaans om een schone afvalwaterstroom. Daarom heeft deze afvalwaterstroom een bijzondere status.
De regenpijp staat precies op de erfgrens en is aan de kant van de buren onder de grond afgedopt omdat het dus via een T-stuk naar onze kruipruimte gaat.
Het gebruiksrecht van de buren kan teniet gaan wanneer het afvoerstelsel zich in zodanige staat bevindt dat de buren er geen gebruik meer van kunnen maken (artikel 703 B.W.). Opgelet, de erfdienstbaarheid herleeft wanneer zij in zodanige staat hersteld wordt dat men er opnieuw gebruik van kan maken (artikel 704 BW).
HWA afvoer in de grond
Onder de grond gaat deze verder in een PVC afvoerbuis met een diameter van 110 mm of 125 mm. U kunt deze. Door uw HWA afvoer in de grond door te laten lopen, zorgt u ervoor dat regenwater goed wordt weggeleid en niet in uw tuin blijft staan.
1 Afvoer per 100 m2 is voldoende. Meer dan 100 m2 dan ziet men er liever eentje bij. Het oppervlak van het dak hoger zal je er toch bij op moeten tellen. Dan is het beter dat je er 2 aanbrengt.
De vuistregel om regenwater snel af te voeren is de cm²/m² regel : per vierkante meter dak moet u een opening van een vierkante centimer hebben in uw regenwaterafvoer. De waterafvoer van het platte dak kan in de dakbedekking zelf of aan de rand van het platte dak worden geplaatst.