Het grootste verschil tussen afval en vuilnis zit 'm niet in de mate van natuurlijkheid, maar in de mate van vergankelijkheid. De natuur maakt ook afval, werpt ook dingen van zich af.
Afval is een restproduct dat mensen overhouden en waarmee ze niks meer kunnen doen. Andere mensen of dieren kunnen er soms wel weer wat mee doen. Tegelijkertijd is afval dus ook een grondstof voor nieuwe producten. Denk bijvoorbeeld maar aan groenteafval dat je aan de kippen kan geven.
Glas, papier en karton, groente, fruit en tuinafval (gft), klein chemisch afval, plastic, blik, drinkpakken, elektrische apparaten, grof tuinafval, bouwafval, textiel en restafval worden allemaal apart verwerkt.
Afval van meegenomen kant-en-klaarmaaltijden en dranken voert de boventoon in het wereldwijde afval. Wegwerpzakjes, -flessen, -voedselverpakkingen en -wikkels zijn de vier meest voorkomende soorten zwerfafval en vertegenwoordigen bijna de helft van de door de mens gemaakte voorwerpen.
Vies papier of karton mag niet bij het oud papier maar hoort bij het restafval, omdat het niet goed gerecycled kan worden. Het vet in de papiervezels maakt de vezels onbruikbaar voor recycling. Gooi dus alleen schoon papier en karton bij het oud papier.
Afval dat je niet gescheiden kunt inleveren, mag bij het restafval (de grijze kliko of vuilniszak). Denk bijvoorbeeld aan luiers, kattenbakvulling, koffiecupjes en een kapot wijnglas. Deze producten kunnen niet gerecycled worden en gaan naar een afvalenergiecentrale. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.
als trefwoord met bijbehorende synoniemen: afval (zn) : brokstukken, grofvuil, huisvuil, overschot, puin, rommel, uitschot, vuil, vuilnis, vullis.
Negatieve gevolgen voor het milieu
Zwerfafval op land en in water heeft negatieve gevolgen voor de leefbaarheid en het milieu. Het vervuilt en trekt ongedierte aan. Daarnaast eten dieren het afval op of raken erin verstrikt. Veel afval belandt ook in zee.
Ook versleten en gescheurde stoffen mogen in de textielbak. De kringloopwinkel of tweedehandszaak is blij met kleding, schoenen en accessoires die nog goed zijn. Het hoeft niet heel te zijn, maar wel schoon (zonder verf- en olievlekken) en droog.
Op dit moment is er geen methode om luiers te recyclen/vergisten. De luiers worden daarom verwerkt als restafval. Luiers en incontinentiemateriaal horen bij het restafval. U kunt het kwijt in uw grijze restafvalcontainer.
Simpel: iedereen. Elk bedrijf of elke vereniging moet zijn afval sorteren.
Restafval omvat alle afvalproducten die niet recyclebaar zijn en die dus niet kunnen worden omgezet in nieuwe grondstoffen. Het is belangrijk om te begrijpen welke items onder deze categorie vallen om afval effectief te kunnen scheiden en het milieu te ontlasten.
PMD afval scheiden
Zo mag bijvoorbeeld een melkpak hierin weggegooid worden en dus niet bij het papier. Het PMD-afval wordt gerecycled tot nieuwe verpakkingen of plastic. Houd er goed rekening mee dat er geen voedingsresten bij het PMD-afval mogen zitten, helaas moet het afval dan naar het restafval.
Groot huisvuil of grofvuil is al het niet-recycleerbaar huishoudelijk afval dat niet in je huisvuilzak past. Je brengt je groot huisvuil naar het recyclagepark. Je kan het daarnaast ook aan huis laten ophalen.
Huishoudelijk afval
Grof huisvuil is een apart soort afval. Uw gewone huishoudelijk restafval hoort in de grijze container. Of in de verzamelcontainer voor restafval. Gewoon restafval brengt u dus niet naar de milieustraat.
Ook natte kledingstukken horen bij het restafval: in de textielbak gaan ze schimmelen in de opslag, en beschadigen ze ook ander textiel. Verpak je af te danken kleding en huishoudtextiel dan ook altijd in een goed afgesloten zak, dan kan er geen vocht en vuiligheid bij.
'We zien ze helaas veel bij het oud papier', laat DAR weten. Dit zorgt volgens de afvalinzamelaar voor extra risico's in de verspreiding van het coronavirus. De gebruikte papieren zakdoekjes moeten daarom bij restafval.
Nietjes, paperclips, plakband en vensterenveloppen kunnen gewoon in de papierbak.Als het papier en karton maar droog en schoon is. Dus geen vette pizzadozen. En geen drinkpakken, omdat daar een plastic en/of aluminium laagje in zit.
Gooi bijzonder papier zoals vetvrij papier, stickerrugpapier en bakpapier weg bij het restafval. Zulk papier is bewerkt met een siliconen- of waslaagje. Dit dient om vocht, lijm of vet af te stoten.