De korst van zachte kazenDe korsten van zachte Franse kazen zijn in de regel prima om in je mond te stoppen. Denk aan brie, camembert, triple-crèmekazen en frisse geitenkaasjes. De korst wordt namelijk natuurlijk gevormd tijdens het rijpingsproces, en is dus onderdeel van de kaas.
Zachte witte kazen zoals brie en camembert hebben een korst die je prima kunt eten. Deze kazen krijgen hun karakteristieke uiterlijk door de schimmel Penicillum camemberti. Dit is een 'goedaardige' schimmel die familie is van penicilline en de schimmel op droge worst.
Witte schimmelsporen kunnen aan de melk en/of de pekel worden toegevoegd en/of op het oppervlak van de kaas worden gespoten. Sommige kaasmakers gebruiken meer dan één van deze methoden om de witte schimmelsporen toe te voegen. Camembert is een oppervlaktegerijpte schimmelkaas. De kaas rijpt van het oppervlak naar de binnenkant.
Camembertkaas – Oorspronkelijk uit Normandië, Frankrijk in 1791 – wordt veel gemaakt van gepasteuriseerde koemelk. Wanneer de kaas vers is gemaakt, smaakt hij flauw, hard en brokkelig van textuur. Naarmate de kaas rijpt, vormt hij een gladde, vloeibare binnenkant en een witte, bloeiende korst. De korst is bedoeld om met de kaas te worden gegeten .
Wanneer de kazen uit de mal komen, worden ze bedekt met Penicillium candidum schimmel en worden ze een paar weken op de plank gelegd om te rijpen. Na 30 tot 35 dagen heeft de kaas "een punt" bereikt, de Franse uitdrukking voor perfecte rijpheid. Ik heb nog nooit een echte, rauwe melk Camembert geproefd — een die speciaal voor de Fransen is gemaakt.
Camembert kun je niet alleen rauw eten, maar je moet het ook met de korst eten.
Dat marshmallowachtige witte spul aan de buitenkant van je brie heet een bloomy rind . Deze kazen zijn bedekt met eetbare schimmels, zoals Penicillium candidum. De kazen rijpen van buiten naar binnen. Soms vormt zich een verleidelijke, kleverige laag, de "creamline", rond de fudgy binnenkant.
Het spreekt voor zich dat u uw vrienden op een vriendelijke manier uitlegt dat de korst van zachte kazen zoals camembert en brie niet alleen eetbaar is, maar dat deze ook de zintuiglijke ervaring compleet maakt door de smaak te verrijken en een prachtig contrast in textuur te creëren tussen de korst en het hart van de kaas.
Schimmelkazen zoals brie en camembert zijn bij de productie bewerkt met schimmelsporen, waardoor ze hun karakteristieke sterke smaak krijgen. Geen zorgen, de schimmels zelf zijn niet ongezond (tenzij je er natuurlijk allergisch voor bent).Maar helaas zijn deze kaassoorten toch geen al te beste keuze.
In Frankrijk wordt Camembert meestal gegeten op een stuk knapperig stokbrood (nooit met crackers) of op zichzelf, zonder brood . Het wordt ook gegeten met simpele bijgerechten zoals vers of gedroogd fruit.
Als je wit op je kaas ziet, gooi het dan niet zomaar weg. Raak het witte spul aan om te zien of het hard of zacht is.Als het zacht is, is het waarschijnlijk schimmel (en je kunt het gewoon van een stevige kaas afsnijden). Als het hard is, is het een kostbare kleine kolonie kristallen en heb je de kaasjackpot gewonnen.
De witte puntjes in oude kaas zijn kristallen ontstaan uit eiwit en niet uit zout zoals velen wel denken. Door de rijping van de kaas vormen zich uit het eiwit kristallen van aminozuren en calcium.
Camembert is een witte schimmelkaas, die van koemelk wordt gemaakt. De gebruikte schimmel is Penicillium camemberti. Een camembert heeft een gewicht van zo'n 250 gram, een dikte van 3 centimeter en een diameter van 10 à 11 centimeter.
Een heerlijk kaasje uit Frankrijk
Deze kaas is veelzijdig en kan op verschillende manieren worden gegeten. Een populaire manier om camembert te serveren is als onderdeel van een kaasplank of borrelplank. Het kan worden geserveerd met vers stokbrood, crackers, druiven en noten.
Om ervoor te zorgen dat de kaas niet vol met schimmel komt te zitten en om ervoor te zorgen dat ie niet uitdroogt, komt er een laagje coating overheen. Dat is een soort van plastic laagje.
Deze Franse kaas is niet alleen een genot voor de smaakpapillen, maar biedt ook aanzienlijke voedingswaarde. Studies hebben aangetoond dat Camembert kaas een goede bron is van hoogwaardige eiwitten, essentiële vitaminen zoals vitamine B12 en riboflavine, en mineralen zoals calcium en fosfor .
Camembert bevat ongeveer 4,5 gram verzadigd vet per snee van 30 gram. Camembert is daarentegen wel gezonder dan brie, omdat aan brie nog extra room wordt toegevoegd. Camembert eet je heerlijk uit het vuistje, op een stuk stokbrood of met noten.
De romige textuur van camembert lijkt misschien wel de bad boy van de kaasplank, maar het bevat minder vet dan sommige andere kazen (ongeveer 23 procent, 14 procent verzadigd). Het zoutgehalte is hoog (1,5 g of meer per 100 g), dus wees zuinig met hoeveel u eet. Gefrituurde camembert bevat nog meer vet .
Kaas is een geweldige bron van eiwitten en calcium, maar bevat vaak veel verzadigd vet en zout. Dit betekent dat te veel eten kan leiden tot een hoog cholesterol en een hoge bloeddruk, waardoor het risico op hart- en vaatziekten (CVD) toeneemt.
De witte schimmel die aan de buitenkant van de kaas groeit, staat bekend als Penicillium Candidum of witte schimmelsporen of PC of PCA .
FAQ's: Kaaskorsten
Echter, slechts enkele zijn bedoeld om te eten. U kunt gerust genieten van gearomatiseerde korsten, gewassen korsten en bloeiende korsten als onderdeel van uw kaaservaring. Andere korsten gemaakt van was of doek kunnen over het algemeen worden verwijderd en weggegooid — deze korsten zijn er om de kaas te beschermen tijdens zijn rijpingsreis.
Eet de schil.
Niet alleen moet je de korst eten, maar het is ook nog eens ontzettend onbeleefd om alleen delen van de kaas te eten die "niet vies" zijn. Brood is de kaasspons van de natuur, maak je bord ermee schoon. Camembert en de meeste andere kazen passen goed bij alle soorten brood.
Ja, je kunt de korst van Brie eten. Maar waar is het van gemaakt? De korst van Brie is een bloeiende korst die groeit door de schimmels en bacteriën die worden gebruikt om Brie te maken .
Ja, blauwe kaas kan een goede bron van calcium, eiwitten en vitaminen zijn, maar het moet met mate geconsumeerd worden vanwege het hoge vet- en zoutgehalte.
Zachte, witte kaas
Algemeen geldt de regel dat je de korst van zachte kazen, zoals brie en camembert, kan opeten. Deze romige zachte kazen hebben een zachte, witte rand. Die witte dons wordt gevormd tijdens het rijpingsproces wanneer de schimmels aan de melk worden toegevoegd.