Wanneer iemand iets niet tolereert, spreken we van intolerantie. Iemand die het niet uitmaakt wat een ander denkt, zegt of doet is niet intolerant en ook niet tolerant. Die persoon gedraagt zich dan onverschillig. Onverschilligheid kan ook gezien worden als het tegenovergestelde van tolerantie.
Tolerant zijn betekent zoveel als “de aanvaarding van praktijken, handelingen en overtuigingen die je tegelijkertijd hartgrondig afwijst.” Intolerantie duidt dus op de omgekeerde houding, namelijk: weigeren aanvaarden dat anderen op een verschillende manier naar de wereld kijken.
intolerant = intolerant bijv. naamw. Uitspraak: [ɪntolə`rɑnt] 1) als je niet bereid bent om andere mensen afwijkend te laten denken en handelen Voorbeeld: `Mijn oude vader wordt steeds intoleranter; hij legt zij...
tolerantie:
als synoniem van een ander trefwoord: verdraagzaamheid (zn) : geduld, lankmoedigheid, tolerantie, toegevendheid.
Bij tolerantie tolereer je de ander naast je zonder dat je je in hem of haar verdiept. Je bent niet geïnteresseerd maar het is prima dat hij of zij er is. Zolang hij/zij je niet lastig valt vind je het prima dat hij/zij er is. Maar bij acceptatie wil je meer van de ander weten.
Tolereren betekent dat je een licht onvoldoende voor een OPO (enkel een 8/20 of 9/20) niet herneemt, maar tolereert. Je kan jouw studieprogramma dan verder afwerken zonder dat je credits hebt behaald voor dat OPO.
Om toleranties te kunnen inzetten moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Je moet: een 8 of een 9 behaald hebben op de OPO's waarvoor je tolerantie wil inzetten. ten minste 50% studie-efficiëntie hebben.
Respect speelt pas een rol wanneer men waarde toekent aan, een oordeel heeft over de ander of diens gedachtengoed, bezigheden, plannen, acties, enz. Respect gaat verder dan tolerantie.Men zou geen respect moeten hebben voor uitingen die men niet tolereert.
Tolerantie komt van het Latijnse woord tolerare, dat verdragen betekent. Tolerantie gaat over bijvoorbeeld vrijheid van meningsuiting, levensstijl en seksuele voorkeur. Wanneer iemand tolerant is, heeft deze persoon bijvoorbeeld geen problemen met een lesbische buurvrouw, terwijl hij of zij zelf hetero is.
Tolerantie of verdraagzaamheid is de erkenning dat naast de eigen denkbeelden, gewoonten en kenmerken, er andere zijn van gelijke waarde. Tolerantie betekent ook dat afwijkende meningen en gedragingen niet met sancties bestreden worden.
Hoe ontstaan voedselintoleranties of enzymtekorten? Een voedselintolerantie ontstaat wanneer je lichaam niet voldoende stoffen (=enzymen) aanmaakt om etenswaren correct te verteren of opgenomen voedingsstoffen af te breken. Daarom noemen we een intolerantie vaak ook een enzymtekort.
Bijvoorbeeld: buikpijn, diarree, hoesten, dikke lippen of vlekjes op je huid. Je kunt dan misschien niet goed tegen iets in het eten. Bijvoorbeeld door een voedsel-allergie. Een voedingsdagboek helpt om uit te zoeken wat het is.
Verdraagzaamheid als kernkwaliteit
Wanneer je verdraagzaam bent heb je het vermogen om begripvol, respectvol en tolerant te zijn tegenover andere mensen. Ook wanneer er aanzienlijke verschillen zijn in overtuigingen zoals bijvoorbeeld politieke voorkeur of religie.
Tolerantie is een biologische reactie van het lichaam op bepaalde drugs of medicijnen die regelmatig gebruikt wordt. Bij herhaald nemen van de drug heeft men dan meer nodig om hetzelfde effect te voelen.
Als je intolerant bent is je lichaam niet in staat om een voedingsmiddel of bestanddeel daarvan goed te verteren, zoals een intolerantie voor lactose.
Tolerantie betekent letterlijk hoe goed je ergens wel of niet tegen kunt. Bij drugs betekent een hogere tolerantie dus dat je er goed tegen kunt. Je voelt dan minder snel effect en zult meer van de stof nodig hebben voor hetzelfde effect.
Tolerantie is een manier van omgaan met wat voor mensen heilig of onaantastbaar is. Daarom kan tolerantie zelf niet de hoogste waarde van een samenleving zijn. Tolerantie is een manier van omgaan met wat voor mensen heilig of onaantastbaar is. Daarom kan tolerantie zelf niet de hoogste waarde van een samenleving zijn.
Een tolerante houding is niet aangeboren en ontwikkelt zich niet vanzelf. Tolerantie en intolerantie zijn altijd het resultaat van een ontwikkelingsproces. Wie zijn kind zo wil opvoeden dat het respect krijgt voor anderen, moet hem de gelegenheid geven vragen te stellen.
Iemand respecteren wordt vaak uitgelegd als: Iemand vrij laten qua keuzes of mening. Iemand waarderen ongeacht de standpunten, religie of politieke kleur of voorkeur die iemand heeft.
De orale tolerantie is dus de ontwikkeling van het immuunsysteem (de soldaten), waarbij ze leren welke stoffen veilig zijn en welke moeten worden afgeweerd. Dit is dus om ziekten en anderen indringers buiten te houden.
Dit betekent niet dat alcohol geen schade heeft wanneer je er niet dronken van wordt. Iemand kan namelijk tolerantie opbouwen. Dat wil zeggen dat je zo vaak alcohol gebruikt dat je lichaam zich aanpast waardoor je de effecten minder voelt.
Tolereren kan niet na de eerste examenkans.Het inzetten van een tolerantie is pas mogelijk na tweede zittijd, bij inschrijving voor het nieuwe academiejaar. Dit betekent niet dat je elk tekort opnieuw moet afleggen tijdens de herexamens. De studieloopbaanbegeleider kan jou ondersteunen in het maken van keuzes.
Als je na twee jaar in dezelfde richting de eerste mijlpaal niet hebt behaald, krijg je een weigering voor de opleiding waarvoor je was ingeschreven voor zes jaar in het hele Vlaamse hoger onderwijs. Dit is een studievoortgangsmaatregel die sinds academiejaar 2023-2024 werd opgelegd door de Vlaamse overheid.
Elk opleidingsonderdeel (OPO) is een afgebakend geheel van onderwijs-, leer- en examenactiviteiten dat gericht is op het verwerven van welomschreven competenties inzake kennis, inzicht, vaardigheden en attitudes.