De polyether SG 35 hard is een prima kwaliteit schuimrubber die veel wordt gekozen als zitkwaliteit. Het schuimrubber heeft een stevige opdruk, het blijft goed in model terugkomen en het verdraagt de druk op één plek ook heel goed.
Koudschuim is geschikt voor veel toepassingen. Meestal zit je erop, lig je erop of leun je er tegenaan. Het wordt gebruikt voor meubels, zitkussens en rugkussens. Door de goede veerkracht en het ventilerend vermogen wordt koudschuim ook veel gebruikt als matrassenkern of topdek matras.
In het kort heeft koudschuim een beter ventilerend vermogen dan polyether en is koudschuim veel veerkrachtiger dan polyether. Maar er zijn meer verschillen. De levensduur van polyether is vele malen korter omdat het een gesloten celstructuur heeft en de cellen al snel kapot gaan waardoor er kuilvorming ontstaat.
Kies dan voor koudschuim. Dit materiaal heeft een lange levensduur en veel veerkracht. Een ander bijkomend voordeel van koudschuim is dat het vlamvertragend is. Voor de echte luxepaarden onder ons is er pantera, ook wel comfortschuim genoemd.
Een goede kwaliteit koudschuim als bankstelvulling voldoet het beste. Neem een soortelijk gewicht van boven de 40 in de door u gewenste hardheid. Meestal heeft u een keuze uit soft, medium en hard, waarvan de medium variant het lekkerste zitcomfort heeft.
Koudschuim. Koudschuim is wat veerkrachtiger en biedt daarom meer comfort dan polyether. Door de lange levensduur is koudschuim geschikter voor kussens die intensief gebruikt worden. De koudschuim HR 45 medium is de meest verkochte koudschuim voor zitkussens.
Veel banken hebben als vulling "koudschuim" ook wel HR-schuim waardoor ze langer mooi recht blijven. Koudschuim heeft van nature een open celstructuur. Dit zorgt voor een aantal belangrijke comfort eigenschappen. Koudschuim kent een zeer lange levensduur waardoor kuilvorming nauwelijks voorkomt.
Pantera® is hét Nederlandse topmerk koudschuim, het heeft een bijzondere kwaliteit en behoort tot het hoge segment. Het Pantera® schuim is uitermate geschikt om matrassen van te maken. Dankzij de vele voordelen die Pantera® koudschuim kent, durven wij het Pantera® matras wel het beste koudschuim matras te noemen.
Koudschuim is een comfortschuim gemaakt van polyurethaan of PU. Het wordt ook HR-schuim (high resilience) genoemd. Koudschuim wordt veelvuldig gebruikt in matrassen, maar ook in de betere zitmeubelen en bureaustoelen.
Het comfort van de betere pocketveer matrassen wordt als zeer goed ervaren. De ondersteuning is goed en het ventileert uitstekend. Als je een pocket matras vergelijkt met een goed koudschuim matras krijg je uit een koudschuim matras wellicht een iets betere gewichtsverdeling.
Koudschuim is een wat steviger materiaal en dus veerkrachtiger dan traagschuim, ook als het matras warmer wordt wanneer er iemand op ligt te slapen. Traagschuimmatrassen worden dan juist wat zachter, omdat het schuim als het ware een mal maakt van de slaper. Het voordeel? Die slaper heeft dan geen last van drukpunten.
Een zitkussen is zo goed als altijd gevuld met traagschuim. De vulling moet een beetje meegeven om de vorm van de benen, billen en stuitbeen op te vangen. Daarnaast moet het voldoende steun bieden en de zithouding stabiliseren. Traagschuim is hiervoor de beste oplossing.
De consumentenbond raadt een koudschuim matras met minimaal SG 35 aan hoewel dit in de praktijk alleen voor kinderen tot 30 kilo geschikt is!. Voor traagschuim gelden weer andere waarden en is het niet per definitie zo dat hoe hoger het soortelijk gewicht hoe beter het traagschuim.
Een HR koudschuim matras met SG 20 en SG 60 kunnen dezelfde hardheid hebben. Echter biedt het SG 20 matras een zeer matige ondersteuning, terwijl de SG 60 een uitstekende veerkracht en ondersteuning biedt. Het is daarom belangrijk om altijd het soortelijk gewicht van een HR koudschuim matras te achterhalen.
Dikte koudschuim matras
De regel is dat hoe dikker het matras, hoe comfortabeler. Ik zou u minimaal 18 cm aanraden maar nog beter is 22 of zelfs 25 cm dik.
Matrastopper Koudschuim Platinum Foam HR 80 is anti-allergeen en voorzien van een volledig afristbare en wasbare hoes, wat er o.a. voor zorgt dat uw hygiëne gewaarborgd blijft.
Bultex is een hoogwaardig schuim met een onregelmatige honingraatstructuur. En dat onregelmatige is wat Bultex zo uniek maakt. Door die unieke onregelmatige structuur kunnen de cellen zich perfect aanpassen aan de druk die je lichaam uitoefent.
Wat kost een écht goed koudschuim matras? Een goed koudschuim matras (HR 50 of meer) in de maat 90 x 200 met een luxe matrastijk en een dikte van 20 cm zou minimaal € 500,- moeten kosten.
Koudschuim HR40, ook wel koudschuim SG40 genoemd is een soepel en comfortabel materiaal. Door de lange levensduur en hoge mate van comfort is koudschuim HR40 een uitstekend schuim voor kussens die je dagelijks gebruikt.
Levensduur van polyether en koudschuim
Zou u een koudschuim gekocht hebben met een SG van 35 dan zou dit tussen de zes en tien jaar mee gaan afhankelijk van de ondervering. Koudschuim heeft een open en onregelmatige celstructuur waardoor het materiaal, beter ventileert, veerkrachtiger is en vooral veel langer mee gaat.
Een voordeel van polyester als meubelstof voor je bank is dat deze beter vlekbestendig is, en minder snel verkleurt bij zonlicht. Ook zijn het hele sterke stoffen met een hoge Martindale. Martindale is de waarde die wordt toegekend aan de slijtvastheid van een meubelstof.
De zitvlakken opvullen
Begin met het bepalen waar de bank precies is ingezakt en haal daar de hoes van de zitkussens. Vaak zie je dan een laag schuimrubber en tussenvulling. Vervang het schuimrubber of breng een nieuw laagje aan over het bestaande kussen. Zorg dat de boel goed vastgeplakt wordt, ook de randen.
Nog veerkrachtiger dan koudschuim zijn kussens van lastilux. Wanneer je in een bank of fauteuil met dit materiaal gaat zitten, vormt het schuim zich volledig naar de contouren van je lichaam. Hierdoor biedt het optimaal zitcomfort. Bovendien ventileert het schuim zeer goed en is het materiaal erg duurzaam.
Polyether (vaak aangegeven met SG 30, SG 40 e.d.)
Het soortelijk gewicht (SG) oftewel de dichtheid van deze matrassen loopt sterk uiteen en heeft uiteraard een grote invloed op de kwaliteit ervan. Een hoog soortelijk gewicht (40 tot 60 kg/m3) duidt aan dat de matras een groot draagvermogen bezit.