Tuinbonen zijn in juni en juli van Nederlandse bodem beschikbaar.
Waarom zijn tuinbonen goed voor je gezondheid:
Tuinbonen bevatten ruime hoeveelheden folaat (vitamine B11), vitamine C en vezels. Folaat is in je lichaam onder andere betrokken bij de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Ook speelt folaat een belangrijke rol bij de groei van een ongeboren baby.
Het oogsten van de tuinbonen is niet zoveel werk. De planten kunnen na de oogst de composthoop op dus voorzichtig hoef je niet te zijn. In een rap tempo de peulen van de plant af knippen of trekken en de oogst kan mee naar huis.
Jonge tuinboontjes zijn het lekkerst. Ze hebben een zachte, volle smaak. Tuinbonen worden ook wel 'dikke duimen' of in Brabant, 'boeren boxen' genoemd.
Van beide categorieën heb je grofweg dezelfde soorten; sperziebonen, droogbonen, snijbonen, erwten, peulen en tuinbonen. Het verschil zit het hem puur in de groei en de opbrengst. De klimmende rassen hebben een veel grotere opbrengst dan de lage varianten.
Omdat het een broertje is van de sperzieboon mag worden aangenomen dat de snijboon ongeveer dezelfde eigenschappen, vitamines en mineralen bevat. Uit onderzoek is gebleken dat de groene boon niet alleen antioxidanten als vitamine C en betacaroteen bevat, maar ook een hoge concentratie van het mineraal mangaan.
Tuinbonen met schil
Wanneer de tuinbonen niet al te groot zijn, kunt u ze ook met schil en al eten.
Tuinbonen blijven mooi blank als aan het kookwater een scheut melk is toegevoegd. Je kunt de bonen eventueel na het koken nogmaals doppen door het stugge velletje te verwijderen. Zo krijg je mooie groene boontjes.
Neem 500 tot 750 gram per persoon aan ruw gewicht, en trommel evt. enige gezinsleden op om te helpen. In de forse viltachtige peul zitten meestal 4-5 zaden, dat zijn de eetbare tuinboontjes.
Wanneer de onderste set bloemen kleine peulen heeft gevormd , knijpt u de scheuttoppen bovenaan eruit. Dit moedigt planten aan om hun energie in de peulen te steken in plaats van in meer groei.
In rijen kan je ongeveer 5 tot 8 tuinboon planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.
Tuinbonen invriezen
De verse tuinbonen in hun peul blijven zo'n week goed in de koelkast. Wil je de gedopte bonen invriezen? Dat kan.
Een reden voor deze impopulariteit is het feit dat het eten van tuinbonen een ziekte genaamd favisme kan veroorzaken bij een klein aantal kwetsbare mensen in mediterrane landen en het Midden-Oosten . Deze personen kunnen een bloedziekte ontwikkelen die bekend staat als hemolytische anemie.
Tuinbonen kun je niet rauw eten. In peulvruchten en bonen komt van nature een giftige stof voor, die door verhitten onwerkzaam wordt. Tuinbonen worden meestal gekookt of gesmoord gegeten, maar je kunt ze ook roerbakken. Maak er bijvoorbeeld eens een lekkere risotto mee.
Deze veelzijdige groente, ook wel bekend als de favaboon, is zeer voedzaam en heeft talloze gezondheidsvoordelen. Tuinbonen kunnen helpen om cholesterol te verlagen , bevatten anti-kanker fytonutriënten en zijn goed voor het zenuwstelsel en de gezondheid van de dikke darm. Ze zijn ook een geweldige bron van plantaardige eiwitten en vezels.
Met welke bonen kan ik dan het beste starten? Linzen worden over het algemeen het best verdragen, daarna de erwten zoals groene erwten of kikkererwten. Bonen die de meeste winderigheid veroorzaken zijn meestal de bonen zoals zwarte bonen, kidneybonen, bruine bonen etc.
Van rauwe of onvoldoende verhitte peulvruchten kun je last krijgen van je darmen. De verschijnselen van een lectinevergiftiging zijn buikpijn, misselijkheid, koorts en lichte diarree. Deze klachten komen vaak binnen 3 uur.
Ze bevatten verschillende vitaminen en mineralen.Ook zitten ze vol vezels en eiwitten.Vezels kunnen de kans op darmkanker verkleinen. Doordat kikkererwten veel vezels en eiwitten bevatten (maar weinig calorieën) zorgen ze ervoor dat je na het eten ervan een voldaan gevoel hebt en er weer even tegenaan kan!
Melk en radijs moeten apart gegeten worden, omdat ze het spijsverteringsproces kunnen verstoren .” Drink melk na minimaal twee uur eten van dingen die van radijs gemaakt zijn.
Tuinbonen worden beschouwd als zeer waardevol voedsel vanwege hun hoge eiwitgehalte. In 100 g geroosterde tuinbonen vind je bijna 20 g eiwit, vergelijkbaar met dat van vlees. Ze bevatten ook complexe koolhydraten en zijn een waardevolle bron van essentiële onverzadigde vetzuren.
Nooit. Melk en zout is een schadelijke voedselcombinatie. Ayurveda verbiedt het. Het geeft een lijst van dergelijke schadelijke voedselcombinaties.
Eenmaal gekookt en afgekoeld, kunnen tuinbonen op zichzelf of in een salade worden gegeten. Ze zijn ook geweldig als bijgerecht bij elk vlees- of visgerecht. Verwarm ze in een beetje olijfolie en breng op smaak.
Tuinbonen dubbel doppen zorgt voor een meer verfijnde smaak. Door het bittere schilletje van de al gedopte boontjes te verwijderen verdwijnt de bittere smaak.
Breng een pan met water aan de kook en voeg de tuinbonen eraan toe. De precieze kooktijd van tuinbonen is afhankelijk van de grootte en varieert van 10 tot 15 min. Heb je hele kleine tuinbonen, dan is 7 minuten misschien zelfs wel al genoeg.