Het salaris van een uroloog ligt tussen de 5.833 euro en 10.833 euro bruto per maand. Het salaris hangt af van je taken, werkgever het de arbeidsvoorwaarden medisch specialisten (ams). Als AIOS heb je een salaris tussen de 3.050 euro en 4.215 euro.
De opleiding tot uroloog duurt 6 jaar en is opgedeeld in 1,5 jaar heelkunde en 4,5 jaar urologie.
Wat doet een uroloog? Een uroloog behandelt patiënten met aandoeningen of stoornissen aan hun urinewegen, de blaas en de nieren. Mannen gaan tevens voor behandelingen aan de geslachtsorgaan naar de uroloog. Dit in tegenstelling tot vrouwen, die hiervoor naar een gynaecoloog toe gaan.
Op dit moment zijn er binnen ZorgkaartNederland 412 urologen in Nederland bekend. Het gemiddelde cijfer van alle urologen in Nederland is een 9.0 op basis van 3368 waarderingen.
De Twitter volgers van het Centrum voor Urologie wisten het al: Bart Schrier is opnieuw verkozen tot de beste uroloog van Nederland. Bij de jaarlijkse verkiezing van Topartsen, georganiseerd door Mednet, is hij als eerste geëindigd. Op donderdag 12 januari werd in Houten door Frank de Grave het certificaat uitgereikt.
De uroloog brengt bij vrouwen een dunne metalen buis (cystoscoop) via de plasbuis in de blaas. Bij mannen wordt gebruik gemaakt van een flexibele cystoscoop, omdat de plasbuis van een man langer is. De uroloog brengt bij vrouwen een dunne metalen buis (cystoscoop) via de plasbuis in de blaas.
Als arts-specialist urologie behandel en opereer je kwalen en stoornissen aan de urinewegen, blaas, nieren en de mannelijke geslachtsorganen. Dit betreffen zowel aangeboren afwijkingen als ook tumoren, infecties en impotentie. Als uroloog werk je in een ziekenhuis.
Om Uroloog te worden moet je eerst de WO opleiding Geneeskunde hebben afgerond. Deze opleiding duurt zes jaar. Daarna moet je op de afdeling Urologie van een Academisch Ziekenhuis verder studeren. Dit duurt zes jaar.
Nefrologie versus urologie
Een nefroloog richt zich met name op de functie en werking van de nieren, en behandelt deze zo nodig met medicatie of dialyse. De uroloog voert operaties aan nieren, urinewegen, prostaat, blaas en geslachtsorganen uit.
Een urodynamisch onderzoek is een onderzoek naar het functioneren van de blaas en de plasbuis. Dit onderzoek wordt verricht omdat er stoornissen worden vermoed in de blaas, prostaat of plasbuis, bijvoorbeeld bij plas- of incontinentieproblemen.
het beroep nefroloog valt onder de beroepsfamilie Medisch specialisten (behandelend). Het salaris Medisch specialisten (behandelend) ligt gemiddeld op € 11417 bruto per maand.
De Nijmeegse nefroloog Jack Wetzels is voor de derde keer op rij door zijn collega's gekozen als een van de beste internisten van Nederland.
De afdeling Nierziekten van het Catharina Ziekenhuis en het Dialysecentrum Deurne van het Elkerliek ziekenhuis is met meer dan 200 patiënten in 2021 het op één na grootste landelijke centrum waar zorg voor nierziekten wordt geboden.
Het is belangrijk dat u met een volle blaas naar de poli komt. Dit verbetert de kwaliteit van het onderzoek en is bovendien nodig voor het plasonderzoek. Begin twee uur vóór het onderzoek met het drinken van water, limonade, thee of koffie. Drink elke 20 minuten één vol glas.
De uroloog doet lichamelijk onderzoek, zet een echo apparaatje op uw buik, om de blaas op te meten en kijkt met een dun kijkertje via de plasbuis in uw blaas. Hierna volgt het eindgesprek. De informatie in deze folder is belangrijk voor u.
De uroloog brengt de cystoscoop via (de opening van) de plasbuis in de blaas. Via een slangetje aan de cystoscoop dat is verbonden met een zak spoelvloeistof, wordt steriel water in de blaas gebracht. Hierdoor ontplooit de blaas zich, zodat de uroloog een goed beeld krijgt.
Urineretentie is een ophoping van urine in de blaas, omdat men niet meer kan plassen of slechts kleine beetjes plast. Retentie betekent letterlijk: vasthouden. Als u opeens niet meer kunt plassen (acute urineretentie) kan er pijn ontstaan, omdat de blaaswand uitrekt.
Ons specialisme urologie biedt innovatieve zorg aan mensen met aandoeningen aan de urinewegen en de mannelijke geslachtsorganen, waaronder de prostaat. Bij de urinewegen horen uw nieren, urineleiders, blaas en plasbuis.
Bij uw eerste polikliniekbezoek heeft u een gesprek met de arts en misschien wordt er een lichamelijk onderzoek gedaan. Ook kan het zijn dat er een blaasonderzoek (cystoscopie) gedaan wordt (zie folder cystoscopie). Tijdens dit bezoek vraagt de arts vooral naar uw klachten.
Als u bloed in de urine heeft zal de huisarts controleren of er sprake is van een ontsteking. Als dit niet het geval is, wordt doorverwijzing naar een uroloog aangeraden. Vervolgonderzoek is met name belangrijk om kwaadaardige afwijkingen van de urinewegen uit te sluiten / op te sporen.
Cranberrysap en blaasontsteking
Bepaalde stoffen in cranberry's zouden ervoor zorgen dat bacteriën moeilijker aan de blaaswand hechten. In sommige onderzoeken lijken cranberry's de kans op een blaasontsteking te verminderen, vooral bij vrouwen die vaak last hebben van blaasontsteking, maar in andere onderzoeken niet.
Met een echografie kunnen de nieren, de urineleiders en de blaas zichtbaar gemaakt worden op een beeldscherm. Een eventuele dilatatie, verwijding van het afvloedsysteem van de nieren is nu te zien. Ook geeft een echografie een afbeelding van de blaas en de prostaat.
De internist gespecialiseerd in nierziekten is de nefroloog.
'Nefros' betekent nier. Onze nierspecialisten houden zich bezig met de zorg voor patiënten met nierziekten, zoals: Cysten in de nieren. Aangeboren afwijkingen aan de urinewegen.