Nu kan Van Aert op jacht naar het puntenrecord dat op naam staat van Peter Sagan. De Slowaak kwam in 2018 uit op 477 punten. De kans is reëel dat Van Aert dit record verbetert. Vrijdag en zondag wordt er nog gesprint en de ritwinnaar verdient liefst 50 punten.
Van Aert sprokkelde inmiddels 416 punten. Even vergelijken: Boonen haalde vijftien jaar geleden 256 punten. Straffe prestatie dus van 'WvA', die nu op het record van Peter Sagan jaagt. De Slovaak kwam in 2018 uit op 477 punten.
De eerste 15 renners van iedere etappe kunnen punten voor de groene trui. Een renner die buiten de tijd binnenkomt, maar toch mag starten in de volgende rit, verliest al zijn tot dan toe verdiende punten.
Punten pakken, punten pakken, uy uy uy! Wout van Aert is begonnen aan de Tour de France met één doel: de groene trui in Parijs. Daarvoor zal hij eerst het magische plafond van de 300 punten moeten doorbreken.
Van Aert zorgt voor de twintigste Belgische groene trui in de Tourgeschiedenis. Geen enkel ander land doet beter. Eddy Merckx en Freddy Maertens wonnen er elk drie, Stan Ockers twee, alle andere landgenoten op de erelijst.
foto: Cor VosJonas Vingegaard won het bergklassement van de Tour de France van 2022. Simon Geschke reed lang in de bollentrui, maar finishte als tweede.
Wout van Aert staat een straatlengte voor in het puntenklassement.
Tour de France: De groene trui
Punten voor de groene trui zijn er te verdienen bij tussensprints onderweg en aan de finish. Vaak zijn het sprinters die dit klassement winnen. De groene trui werd in 1953 ingevoerd en sindsdien draagt de leider van het puntenklassement de groene trui.
Sinds 1953 zijn er minimaal twee truien in omloop, en toen begon dus de mogelijkheid dat een renner twee klassementen aanvoerde. Sinds 1970 was de doorgeefregel in werking; als een renner twee klassementen aanvoerde schoof de minst prestigeuze door naar de volgende in dat klassement die nog geen trui droeg.
Het puntenklassement in de wielersport is een nevenklassement waar bepaald wordt wie gekroond wordt tot beste sprinter van de wedstrijd. Aan de aankomststreep en op een aantal vooraf vastgestelde plaatsen is een streep getrokken waar punten te verdienen zijn voor de eerste paar renners die deze streep passeren.
1e categorie: respectievelijk 15, 13, 11, 9, 8, 7, 6 en 5 punten voor de eerste tot en met de achtste renner die over de top heen komt. 2e categorie: respectievelijk 10, 9, 8, 7, 6 en 5 punten voor de eerste tot en met de zesde renner die over de top heen komt.
1. Eddy Merckx. U had misschien al geraden dat we geen andere naam op de eerste plaats van dit klassement konden zetten. Eddy Merckx is een van de beroemdste Belgen ter wereld maar ook zeker en vast de grootste wielrenner aller tijden.
De Fransman Bernard Hinault (1982-1983; Italië-Frankrijk-Spanje -de laatste werd in 1983 nog in de lente gereden-) en de Brit Chris Froome (2017-2018; Frankrijk-Spanje-Italië) wonnen drie Grote Rondes op rij.
De Belg Eddy Merckx heeft het hoogste aantal gele truien in de Tour in ontvangst mogen nemen, namelijk 97. In 1935 won de Belg Romain Maes de Tour door alle dagen de gele trui te dragen.
Jumbo-Visma hoort na een week Tour de France de kassa rinkelen. De Nederlandse ploeg koerste een bedrag van 82.140 euro bij elkaar en is daarmee de absolute grootverdiener.
De winnaars van de groene trui voor sprinters en de bolletjestrui voor klimmers ontvangen beiden 25.000 euro. Voor de jongste winnaar is er de witte trui, die 20.000 euro oplevert. De eerste prijs voor het ploegenklassement is 50.000 euro.
150.000 à 200.000 euro. Niet slecht voor een renner die zijn geld verdient met hard fietsen. Toch zijn dergelijke bedragen niet veel meer dan zakgeld voor de bestbetaalde sporters ter wereld. Geschat wordt dat de gemiddelde knecht in de WorldTour tussen de 40.000 euro en 100.000 euro per jaar verdient.
Sinds de invoering in 1953 draagt de leider in het puntenklassement een groene trui; de enige uitzondering was de ronde in 1968 toen de leiderstrui in dit klassement rood was vanwege de sponsor van het puntenklassement van dat jaar.
Groene trui
Tot 1953 is de gele trui de enige wielertrui in de Tour de France. In 1953 komt daar de groene trui bij, voor de renner die het puntenklassement aanvoert. Ook hier is het een sponsor die de kleur bepaald.
De finish van de Vuelta is de Spaanse hoofdstad Madrid. De kleuren van de officiële leiderstruien van de Vuelta zijn rood, groen, wit of met bolletjes en hebben de volgende betekenis: Rode trui: de leider van het algemeen klassement draagt deze leiderstrui (Maillot Rojo).
Wie als eerste bovenkomt op een col van de 4e categorie krijgt 1 punt voor het bergklassement. Een colletje van de 3e categorie levert 2 punten op voor de eerste renner die bovenkomt en 1 punt voor de nummer twee.