het probleem zelfst. naamw. Uitspraak: [proˈblem] Verbuigingen: pro|blemen (meerv.) onwenselijke, moeilijke situatie Voorbeelden: `Voor mij is het geen probleem als je je hond meebrengt.
Een probleemanalyse bestaat uit het signaleren van een probleem, het opsporen van de oorzaken, het scheiden van de hoofd- en bijzaken en verbanden leggen tussen de verschillende problemen. Een probleemanalyse kijkt dus echt naar het probleem zelf en (nog) niet naar de oplossing ervan.
Is er een probleem? Maak bij het beschrijven van het probleem onderscheid tussen enerzijds de feiten (relaties tussen oorzaken en gevolgen) en anderzijds de waardering van die feiten. De feiten zijn voor iedereen hetzelfde, de waardering ervan is afhankelijk van de belangen die men heeft en de waarden die men hanteert.
Een probleemboom maken Een probleemboom maak je als volgt: - Identificeer de belangrijkste problemen. - Kies één probleem als centraal probleem. - Zet de directe oorzaken van het centrale probleem eronder en zet de directe gevolgen er boven.
Voorbeeld van een doelenboom
Bovenaan komt het hoofddoel wat je hebt, onderaan de subdoelen en de instrumenten die je kunt gebruiken. Stel jezelf hierbij de vraag 'Wat is het belangrijkste doel van mijn beleid? '. Het hoofddoel zou bijvoorbeeld kunnen zijn het creëren van een leefbare wijk.
Je probleemstelling beschrijft het probleem dat onderzocht wordt. De doelstelling geeft aan waar het onderzoek inzicht gaat verkrijgen. De hoofdvraag (of centrale onderzoeksvraag) is de vraag met betrekking tot het probleem waarop je scriptie een antwoord geeft.
Wat is de aanleiding van het probleem? (onderzoek hoe het probleem is ontstaan. Wie heeft het probleem? (onderzoek wie de betrokkenen zijn) Wanneer doet het probleem zich voor? (onderzoek mogelijke situaties) Waar doet het probleem zich voor? (onderzoek of je bepaalde probleemgebieden kunt aanwijzen)
Het idee achter de techniek is eenvoudig; als je 5x achter elkaar een 'waarom'-vraag stelt zal de oorzaak van je probleem duidelijk worden. Met de techniek kun je laag-voor-laag de symptomen 'afpellen' die je het zicht op het echte probleem ontnemen. Vervolgens kun je de ware bron van je probleem elimineren.
probleem (zn) : beletsel, complicatie, dilemma, geval, hinderpaal, kwestie, moeilijkheid, probleemgeval, punt. probleem (zn) : opgave, puzzel, som, vraag, vraagstuk.
Kenmerken persoonlijke problemen
Stress. Spanningsklachten. Angstklachten. Verlies van een persoon/baan.
Probleem oplossen is het proces van probleemanalyse en het oplossen van een probleem op de best mogelijke manier voor de betreffende situatie.
Op het werk word je belast met doelen van je werkgever en kom je onvermijdelijk hindernissen tegen. Iemand die oplossingsgericht is pakt die problemen voortvarend aan met de ene of de andere methode. Hij lost problemen zo mogelijk zelf op, of presenteert een voorstel voor een oplossing aan zijn leidinggevende.
Een probleem analyseren wordt gemakkelijker als je jezelf vragen stelt die het probleem vanuit verschillende hoeken benaderen. Hierbij kun je de "4W – methode" gebruiken. Die term staat voor: Wie, wat, waar, wanneer, hoe én de gevolgen.
Bij het schrijven van een probleemanalyse maak je twee dingen duidelijk: wat het probleem precies is en waarom het opgelost moet worden. Door hierover na te denken kom je tot een goede probleemstelling. Daarnaast kom je tot een doelstelling. Hierin beschrijf je wat je precies met je onderzoek wilt bereiken.
Wat is een probleemstelling? Met je probleemstelling breng je in kaart welk probleem je met je onderzoek wilt onderzoeken of oplossen. Uit de probleemstelling vloeit de onderzoeksvraag van de scriptie. Het formuleren van je probleemstelling en doelstelling is dan ook geen onbelangrijke stap.
De hoofdvraag of probleemstelling is een vraag of korte stelling waarin je precies samenvat wat je in je scriptie gaat onderzoeken.
Een goede probleemstelling voldoet aan twee belangrijke eisen: specifiek en relevant. Met een vage of te brede probleemstelling wordt het schrijven van je scriptie onmogelijk, omdat je geen richting hebt en te veel moet lezen en beschrijven. Daarnaast moet je onderzoek ook relevant (nuttig) zijn.
In de inleiding en aanleiding schets je de context waarin het probleem zich voordoet en beargumenteer je waarom juist dit probleem nou zo urgent is. In sommige scripties maak je ook gebruik van een probleemanalyse en dan is de probleemstelling de afsluiting hiervan.
Een doel is een gewenste situatie, iets dat je wilt bereiken. Als leidinggevende kun je het gedrag van een individu, groep of organisatie besturen door doelen te stellen. Een goede doelstelling is belangrijk en zinvol.