Door overgangsrecht regel je de verhouding tussen de nieuwe wet en de bestaande rechtstoestand. Zowel bij een nieuwe wet als bij een wetswijziging kan sprake zijn van een wijziging in de bestaande rechtssituatie.
Voor het hogere bedrag dat je aan hypotheek neemt, gelden wel de nieuwe hypotheekregels. Het overgangsrecht loopt nog tot 2043. Vanaf 2044 is alleen nog hypotheekrenteaftrek mogelijk als je een annuïteiten- of lineaire hypotheek hebt.
Hoe lang blijft het overgangsrecht van kracht? Het overgangsrecht blijft van toepassing tot en met 2044 voor hypotheken die op 31-12-2012 al bestonden. Vanaf 2045 vervalt het overgangsrecht en moet iedereen kiezen voor een hypotheek die wordt afgelost zodat de hypotheekschuld ieder jaar daalt.
De meeste aflossingsvrije hypotheken lopen af na 30 jaar. Kortere looptijden komen ook voor. Bij sommige geldverstrekkers, zoals de Rabobank, loopt de hypotheek gewoon door en is er geen einddatum. De einddatum van je aflossingsvrije hypotheek vind je terug in de hypotheekakte en/of in de hypotheekofferte.
Hoeveel mag je aflossingsvrij lenen? Bij de meeste geldverstrekkers mag je maximaal 50% van de waarde van de woning aflossingsvrij lenen. De rest moet je aflossen, met een annuïteiten- of lineaire hypotheek.
Je kunt je aflossingsvrije hypotheek dus pas op de einddatum verlengen.Het is belangrijk dat je dan aan de voorwaarden van de bank voldoet. De bank kijkt dan naar de hoogte van je hypotheek en de waarde van je woning. Een aflossingsvrije hypotheek mag namelijk niet hoger dan 50% van de woningwaarde zijn.
Nadelen aflossingsvrije hypotheek
Omdat aan het eind van de looptijd de volledige schuld nog open staat, is er een hoger risico dat niet de volledige hypotheek afgelost of overgesloten kan worden. Bijvoorbeeld wanneer de woning minder waard is geworden.
Vaak 30 jaar. Maar na afloop wordt de hypotheek niet vanzelf afgelost. Kun je niet aflossen met spaargeld of met de uitkering uit een polis? Dan moet je de hypotheek opnieuw afsluiten.
Coronacrisis heeft geen invloed op afweging om extra af te lossen. Bijna twee op de vijf Nederlandse huizenbezitters hebben tijdens de looptijd van hun hypotheek een extra aflossing gedaan. Meer dan een kwart (27 procent) van deze groep heeft op jaarbasis zelfs meer dan 20.000 euro extra afgelost.
Je aflossingsvrije hypotheek oversluiten naar een annuïteitenhypotheek heeft voordelen. Buiten het feit dat de kans op een restschuld kleiner is als je elke maand aflost, profiteer je wellicht ook van de huidige lage hypotheekrente. Daarnaast krijg je de kans om de voorwaarden opnieuw vast te leggen.
Dit overgangsrecht is nodig om te voorkomen dat de rijksregels die worden gedecentraliseerd naar gemeenten, direct vervallen op de datum van inwerkingtreding van de Omgevingswet. De wetgever heeft in verband hiermee (en in het kader van de Invoeringswet Omgevingswet) verschillende mogelijkheden bezien.
In de praktijk gaan ze erg soepel om met het verlengen van de aflossingsvrije hypotheek na 30 jaar en is er geen probleem als u de werkelijkelasten kunt betalen. De bank kijkt hierbij uiteraard ook naar uw pensioeninkomen als u bij verlengen met pensioen bent of binnen tien jaar met pensioen gaat.
Voor oude wet- en regelgeving geldt overgangsrecht voor de overgang naar de Omgevingswet. Het gaat om instrumenten in ruim 70 wetten, besluiten en regelingen. Overgangsrecht is van toepassing op onder meer gedoogplicht, vergunning, ontheffing, en diverse plannen en besluiten.
Dan zou de rente toch al niet aftrekbaar zijn, en is het dus prima mogelijk om te kiezen voor een hypotheek zonder aflossing. Of dat ook verstandig is... dat hangt helemaal van uw persoonlijke situatie af. Kortom: nee, het afsluiten van een aflossingsvrije hypotheek is niet verboden.
Een hypotheek eindigt normaal gesproken na 30 jaar. U kunt uw hypotheek mogelijk ook verlengen. U kunt dit op elk willekeurig moment of aan het einde van de looptijd aanvragen.
In principe is het niet mogelijk om van een annuïteiten- of lineaire hypotheek te wisselen naar een aflossingsvrije hypotheek. De impact hiervan is namelijk groot, bijvoorbeeld op je hypotheekrenteaftrek.
Beetje schuld behouden? Door de afbouw van Wet Hillen zeggen sommige mensen dat versneld aflossen minder aantrekkelijk wordt en dat het slim is om een deel van je hypotheekschuld te behouden. Maar het volledig aflossen van je hypotheek is in bijna alle gevallen voordeliger dan een stuk hypotheek behouden.
Dit verandert er in 2023 voor woningeigenaren. In 2023 gaat de maximale aftrek voor hypotheekrente omlaag van 40% naar 36,93%. Daarmee is de aftrekpost voor iedereen gelijk ongeacht de hoogte van je inkomen.
Dat je je hypotheek hebt afbetaald, is goed nieuws. Je hoeft dan niets meer te betalen aan je hypotheekaanbieder. Houd er wel rekening mee dat je minder profiteert van hypotheekrenteaftrek. En dat de Wet Hillen wordt afgebouwd, waardoor je na een tijdje misschien meer eigenwoningforfait gaat betalen.
Vooralsnog zal je afgeloste huis niet tot je vermogen gerekend worden. Over vermogen betaal je in Nederland vanaf een bepaald bedrag belasting.
Kan ik een hypotheek afsluiten terwijl ik wat ouder ben? Het is zeker mogelijk om een hypotheek af te sluiten als je wat ouder bent.Er zit namelijk geen maximale leeftijd aan het afsluiten van een hypotheek.
Als je overwaarde hebt, kun je ook op een afbetaald huis de hypotheek oversluiten waarbij de woning als onderpand voor een lening gebruikt wordt. Hierbij gelden dezelfde criteria als wanneer je een deel van de hypotheek hebt afgelost.
Aflossingsvrije Hypotheek aflossen
Een Aflossingsvrije Hypotheek betaal je terug door tussentijds af te lossen op momenten dat het jou uitkomt, maar uiterlijk aan het einde van de looptijd die met je is afgesproken. Dit doe je bijvoorbeeld met je eigen geld of de verkoopopbrengst van je huis.
Met een aflossingsvrije hypotheek betaal je zoals gezegd gedurende de looptijd alleen rente en geen aflossing, waardoor de maandlasten lager zijn dan bij een annuïtaire of lineaire hypotheek. Dit betekent echter niet dat een aflossingsvrije hypotheek ook goedkoper is.
Als je op je 25ste een huis koopt, betekent dit dat de hypotheek volledig is afgelost wanneer je 55 bent. Dat vormt een aantrekkelijk toekomstperspectief. Vanaf dat moment heb je geen maandelijkse hypotheeklasten meer en wanneer je het huis verkoopt, is de winst geheel voor jou.