Wat is vijversubstraat? Vijversubstraat bestaat uit poreuze stenen korrels en dient als bedekking voor de bodem van de vijver. Je legt hiermee een uitstekende basis voor de vijver waarin belangrijke bacteriën zich kunnen ontwikkelen. Deze bacteriën helpen bij het helder maken en houden van de vijver.
Vijversubstraat zijn speciale poreuze stenen korrels voor de vijverbodem om een stabiel vijvermilieu mee te creëren. De micro-organismen die zorgen voor helder vijverwater hebben een ondergrond nodig om zich aan te hechten.
De vijverbodem inrichten met grind op de bodem is een veel voorkomende oplossing maar gebruik hiervoor altijd gewassen grind. Het aanbrengen van vijveraarde in de vijver zorgt voor een goede voedingsbodem voor de beplanting in de vijver. Gebruik nooit bemeste tuinaarde in de vijver.
Voor sommige planten wil dat zeggen een bodem met de juiste voedingsstoffen, andere zijn al tevreden als ze iets hebben om hun wortels tussen te hechten. vijveraarde: planten die hun voedingsstoffen via hun wortels halen hebben vijveraarde nodig om goed te groeien en bloeien.
Lavasteen heeft door de samenstelling en de luchtbellen een uitstekende functie voor in de vijver. In aquaria, (zwem)vijvers en zwembaden wordt lavasteen vaak als substraat of als filtermateriaal gebruikt, in bijvoorbeeld plantenfilters. Planten in vijvers hechten zich goed aan de hoekige randjes van lavasteen.
Bij intensief gebruik adviseren wij u de lavastenen regelmatig (minimaal 1x per jaar) te vervangen. Zeker als u veel gemarineerd vlees bakt. Lavastenen zijn verkrijgbaar per zak van 9 kg. Twee zakken zijn voldoende voor de complete barbecue.
Re: welke stenen metsel vijver
Volle beton stenen van 20x30 zijn perfect. De muren 20 cm dik is voldoende. Om zeker te zijn kan je de muur tussen vijver en filter ook 30 cm maken dan gebeurt er helemaal niks meer. Zorg wel dat de specie van goede kwaliteit is ( goed gemengd ) en de stenen niet te droog.
Ja, een vijver kan gezond en in balans blijven zonder dat je een uv-filter of pomp gebruikt. De waterplanten vormen namelijk de natuurlijke filter om het water schoon te houden en vrij van algen. Met de juiste samenstelling kan zelfs afvalwater gezuiverd worden, zodat het onschadelijk is voor het milieu.
Een gezonde natuurlijke tuinvijver vraagt weinig onderhoud: de natuur regelt het voor een groot deel zelf. Chemische middelen, pompen, filters en uv-lampen zijn overbodig. Bij vis- en zwemvijvers zijn pompen vaak wel nodig, waardoor ze minder milieuvriendelijk zijn.
De vijver zou minstens 6 uur per dag uit de schaduw moeten liggen. Teveel zonlicht daarentegen kan, zeker bij ondiepe vijvers, de oorzaak zijn van te snelle opwarming van het water op zomerse dagen met als gevolg algenbloei. Wat schaduw over de middag is ideaal.
Het voorjaar is het belangrijkste moment voor het schoonmaken van je vijver. In deze periode kun je een grote schoonmaak houden. Maak de vijver zeker niet te vaak schoon. Telkens als je dit doet verstoor je de rust van je vissen.
Begin met de bodem van de vijver te reinigen. Dit kun je doen door de hele vijver leeg te maken of met een schepnet over de bodem. Nadeel van dit laatste is dat de vissen er onrustig van worden en ook het afval juist weer door de vijver wordt verspreid. De beste manier is eigenlijk met een vijverstofzuiger.
Zet oeverplanten en moerasplanten aan de rand van de vijver. Verder van het water af zet je braamstruiken en bloeiende struiken. Nog wat verder weg zet je bomen. Die moeten niet te dicht bij de vijver staan, want je wilt niet dat de bladeren in het water vallen.
Plaats je zuurstofplanten in een vijver met een goede waterkwaliteit (mineraalrijk, dus hard water) en voldoende CO2, dan zullen ze het water helder en algenvrij houden. Over de hoeveelheid zuurstofplanten voor helder water lopen de meningen uiteen, maar een vuistregel is 5 bosjes per 1000 liter water.
Als je de vijveraarde in plantmanden afdekt met grind, gaan de vissen niet woelen in de aarde en kunnen de vijverplanten ongestoord groeien. Voor moerasbodems geldt dit ook. Een met grind afgedekte bodem geeft prachtig de contouren van de vijver weer en een duidelijk zicht op de vissen.
De gemiddelde levensduur gaat hier namelijk over de tien jaar heen. Pompen ouder dan 15 jaar zijn echt geen uitzondering.
Basisregel: per 1.000 liter (een kubiekek meter) vijverwater kan er 20 cm vis leven. In een vijver van 5000 liter wilt dat zeggen ongeveer 125 cm vis, bijvoorbeeld 30 goudelritsen of 7 tot 12 goudwindes.
Hoe diep moet een natuurlijke vijver zijn
80-100 cm - Het diepste gedeelte van de natuurlijke vijver is 80 cm diep. Dit is ook diep genoeg om vissen te houden. Dieper dan tachtig centimeter is niet aan te raden, dan warmt het water in de zomer niet goed op.
Een vijver moet minimaal 80 cm diep zijn voor de vissen om te kunnen overwinteren. Ook is het verstandig de omtrek van de vijver af te stemmen op de vissen die je wilt gaan houden. Koi's zijn bijvoorbeeld prachtige vissen, maar hebben wel de ruimte nodig!
Als je een vijver in je tuin hebt moet je die zo nu en dan onderhouden. En afhankelijk van het jaargetijde verschilt het vijveronderhoud van tijd tot tijd. In het voorjaar en de zomer is er veel vijver onderhoud te doen. Nieuwe planten, de vissen voeren, het water helder maken en houden, etc.
Een vijver kunnen we op verschillende manieren waterdicht maken. Voor de gebruikelijke vijver in de tuin gebruiken we vijverfolie, polyester of plastieken vormen. Voor de grotere vijverprojecten nemen we asfalt, kleimatten of beton als dichtingsmateriaal.
De makkelijkste bodembedekking voor de vijver is regulier, schoon zand. Zand is echter alleen te gebruiken als er verder niet veel gebeurd in uw vijver. Er is overigens speciaal vijverzand verkrijgbaar. Losse vijveraarde of vijvergrond gebruiken op de bodem is niet aan te raden.