Een diploma is een bewijs van afsluiting van een opleiding of een bewijs van het beheersen van leerstof en/of praktische ervaring. Het diploma wordt meestal behaald door middel van een examen. Dit kan, afhankelijk van het diploma, een praktijk- of theorie-examen zijn, of zelfs een combinatie van deze twee.
Een diploma geeft meer kans op een baan, blijkt uit cijfers van het CBS. Mensen mét diploma hebben vaker een baan in het jaar nadat ze hun studie afronden, en het verschil loopt op met de jaren. Dat geldt zowel voor het mbo, hbo als wo. In 2008 verlieten 87.000 mbo'ers vroegtijdig hun school.
"De theorie van het menselijk kapitaal zegt dat je via een bepaalde opleiding kennis en vaardigheden opdoet die rechtstreeks nuttig zijn voor een bepaalde job. Het zijn vaardigheden waarover je zonder diploma niet zou beschikken. Een werkgever gaat er dus vanuit dat iemand met een diploma daarom beter zal presteren."
Twee maanden per jaar geen sociaal leven, geen studentenfeestjes en enkel zweten en zwoegen boven de studieboeken met als doel: een vodje papier met een stempel van de unief - ook wel eens een diploma genoemd. In totaal kost het je gemiddeld een viertal jaar van je leven én eigenlijk ook een pak (studie)geld.
Het startersloon op de arbeidsmarkt hangt grotendeels af van het type diploma dat je behaalt en dat kan nogal verschillen. Zo levert een diploma hoger onderwijs jou gemiddeld 15 tot 20 procent meer loon op en een universitair diploma zelfs 25 procent.
Vergelijking lonen
Iemand zonder diploma hoger onderwijs verdient gemiddeld 3.080 euro bruto per maand, zo blijkt uit het Jobat Salarisrapport 2021, gebaseerd op de resultaten uit het Jobat Salariskompas.
Verdien meer met een master
Volgens recente cijfers van de FOD Economie zijn hogere studies nog altijd de beste garantie op een goedbetaalde job. Houders van een masterdiploma verdienen 56 procent meer dan de gemiddelde Belg, namelijk 3.300 euro bruto per maand (voltijds contract).
In 2010 had ruim 20% van de bevolking van 25-64 jaar een hbo-diploma en bijna 12% een universitaire graad (samen ruim 32%). Het percentage hogeropgeleiden is sindsdien met bijna 8 procentpunten gestegen: in 2019 had ruim 24% een hbo- en ruim 15% een wo-diploma (samen meer dan 40%).
In 2021 beschikte in Nederland 13% van de 15- tot 75-jarigen over een afgeronde masteropleiding (hbo of wo) of een doctorstitel. De afgelopen tien jaar is dit aandeel gestaag gegroeid.
Als uw kind van school gaat zonder diploma (startkwalificatie), dan krijgt de gemeente hiervan een melding. Het ligt aan de leeftijd van uw kind wie daarna actie onderneemt. Doel is om uw kind weer terug te laten gaan naar school of leerbaan.
Werkervaring kan je een goede match geven voor een bepaalde baan, maar zonder een hogere opleiding kan het zijn dat je de kennis en vaardigheden mist die belangrijk zijn voor de toekomst. Een certificaat, diploma of graad impliceert ambitie en een drang om te leren.
Het tonen van een diploma geeft de werkgever zekerheid dat degene die solliciteert, ook daadwerkelijk een opleiding met goed gevolg heeft afgelegd. Uiteraard komt er nog wel meer bij kijken maar in een tijd waarin diploma's of getuigschriften ook makkelijk te koop of na te maken zijn, is het belangrijk dat dit klopt.
De leerplicht
Als je leerplichtig bent en toch stopt met school, schakelt school een leerplichtambtenaar in. Deze wordt ook ingeschakeld als je teveel afwezig bent. De leerplichtambtenaar gaat samen met jou bekijken hoe je alsnog een diploma kunt halen.
Maar hoe zit het dan met dat diploma en die werkervaring? 61% van de werkgevers vindt specifieke vakkennis nog erg belangrijk; Slechts 38% vindt relevante werkervaring belangrijk; En maar 41% vindt de juiste diploma's belangrijk!
Het aantal hoger opgeleiden ligt nergens in de EU zo laag als in deze landen. Maar afgemeten aan de cijfers van Eurostat presteert ook Duitsland ver onder de maat. Uit cijfers van Eurostat blijkt dat Ierland de meeste hoger opgeleiden heeft in de leeftijd tussen 30 en 34 jaar, gevolgd door Cyprus en Luxemburg.
Hoogopgeleiden zijn personen met een afgeronde hbo- of universitaire opleiding. Het gaat om het aandeel hoogopgeleiden binnen de bevolking van 15 tot 75 jaar.
Studenten kunnen naar het mbo (niveau 1 t/m 4), naar het hbo (in de vorm van een 2-jarige associate degree, een hbo-bachelor en/of een hbo-master) of naar de universiteit voor een wo-bachelor en/of wo-master. De hoogste graad in het onderwijssysteem is een PhD.
Natuurkunde wordt onbetwist als de moeilijkste opleiding gezien. Elf verenigingen zetten deze bètastudie op 1. Biomedische Wetenschappen, Farmacie en Geneeskunde werden elk één keer als moeilijkste genoemd. Samen met Kunstmatige Intelligentie vormen deze opleidingen de top vijf.
Uitgaande van een medior functie, zien we dat je salaris gemiddeld € 3.750 bruto per maand is en als je meer ervaring hebt en senior bent, verdien je gemiddeld € 5.000 bruto per maand.
Op de eerste plaats met het laagste gemiddelde salaris staat de Horecamedewerker.