In de categorie 'goh': het nationale gerecht van Eritrea is spaghetti. Een overblijfsel van de weinig succesvolle poging van Italië om Ethiopië en Eritrea te koloniseren. Erg welkom waren de Italianen niet en nadat men elkaar in 1941 voorgoed arrivederci had gewenst, bleef er maar weinig Italiaans over.
Populaire wats zijn Doro Wat (pittige kip stoofschotel met eieren), Misir Wat (vegetarische stoofschotel gemaakt van rode linzen) en Atkilt Wat (stoofschotel van gemengde groenten). Tsebhi is een specifieker type Eritrese stoofschotel en verwijst meestal naar vleesgerechten.
ZIGNI (rundvleesstoofpot) wordt beschouwd als het nationale gerecht van Eritrea en is het hoofdgerecht van de lokale bevolking.
Het land heeft veel kerken en gebedshuizen, waardoor het een belangrijk spiritueel centrum is voor gelovigen over de hele wereld. Bovendien betekent de religieuze diversiteit van het land dat ook mensen met andere geloofsovertuigingen vrij hun gang kunnen gaan in Eritrea.
Het belangrijkste ingredië in dit mengsel is de kikkererwt. Shiro is een combinatie van kikkererwtenmeel en specerijen. Vanwege de nadrukkelijk gebruikt van berbere is het mengsel rood, vandaar shiro mit'in (rode shiro). In sommige shiro's tref je naast specerijen ook knoflook en zout aan.
Een essentieel onderdeel van de Eritrese en Ethiopische keuken. Het hoofdingrediënt is gemalen kikkererwten of tuinbonenmeel . Vaak worden er ook gehakte uien, knoflook en, afhankelijk van de regio, gemalen gember of gehakte tomaten en chilipepers aan toegevoegd.
De lichtbruine, eerder milde shiro miso pasta is een dik vloeibare pasta uit sojabonen en rijst. Qua smaak laat het zich als zoutig en aromatisch-kruidig beschrijven. Bereid volgens een origineel Japans recept is de pasta natuurlijk vegan, glutenvrij en zonder additieven.
In de oudheid kende het gebied wat we nu kennen als Eritrea zijn hoogtijdagen als het koninkrijk Aksum. Een handelsrijk dat bestond vanaf het jaar 100 tot 940 en dat rijkdom kende door de handel in ivoor. Het koninkrijk sloeg zijn eigen munten en rijkte zo ver als tot de Romeins-Egyptische grens.
Van de keuken, opmerkelijke geografie en rijke erfgoed tot de indrukwekkende oude structuren - waaronder meer dan 400 kerken en kloosters - er is veel te leren over Eritrea. En hoewel veel mensen zich misschien niet bewust zijn van deze unieke aspecten, zijn ze nog steeds de moeite waard om te verkennen.
De belangrijkste reden die Eritreërs hebben om het land te verlaten is de dienstplicht. Kinderen krijgen vanaf 15 jaar militaire training. Volwassenen - ook vrouwen - moeten verplicht achttien maanden in militaire dienst. Daarna wordt de dienst regelmatig verlengd voor onbepaalde tijd.
Het belangrijkste traditionele gerecht in de Eritrese keuken is tsebhi (stoofpot) , geserveerd met injera (platbrood gemaakt van teff, tarwe of sorghum) en hilbet (pasta gemaakt van peulvruchten; voornamelijk linzen en tuinbonen).
In Eritrea zijn de twee grootste godsdiensten het christendom en de islam (voornamelijk soennieten). 63% van de bevolking is christen. Het belijden van de christelijke religie is toegestaan voor volgers van de Eritrees-orthodoxe Tewahedo-kerk, de Rooms-Katholieke kerk en de Evangelische (Lutherse) Kerk van Eritrea.
Fit-fit, gebroken broodstukjes is een Eritrees en Ethiopisch gerecht dat doorgaans als ontbijt wordt geserveerd. Kitcha Fit-fit wordt gemaakt van versgebakken Kitcha en het in stukken versnipperen door de twee te mengen. Het wordt over het algemeen gemaakt met versnipperd plat brood, gekruide geklaarde boter en de hete specerij berbere. Eritrees ontbijt.
Wat is een injera? Een injera is een platbrood dat wordt gemaakt van teffmeel. Het is een zuurdesembrood dat is gefermenteerd en wordt traditioneel veel gegeten in Ethiopië, Somalië en Eritrea. In deze landen wordt het al eeuwenlang gebakken boven een open vuur.
Er zijn drie officiële talen in Eritrea: Tigrigna, Arabisch en Engels. Soms spreken de wat oudere lokale zakenmensen ook nog wel eens Italiaans. Groet een Eritreeër met 'Selam', wat vrede betekent.
Eritrea werd door de lokale bevolking Mdree-Bahree (wat Land van de Zee betekent) genoemd. De term "Eritrea" is afgeleid van de Griekse term Sinus Erythraeus, wat in het Engels vertaald kan worden als Rode Zee.
Waarom vluchten mensen uit Eritrea? Veel mensen ontvluchten Eritrea vanwege de dienstplicht. Deze loopt vaak op tot meer dan tien jaar en is door de VN bestempeld als een vorm van dwangarbeid. Deserteurs en dienstweigeraars worden wreed bestraft en ook hun families lopen gevaar.
De kerk houdt vast aan het oude christelijke geloof in de werkelijke aanwezigheid van Christus in de eucharistie , waarin staat dat "het gewijde brood en de wijn het lichaam en bloed van Christus zijn. Jezus Christus is waarlijk, werkelijk en substantieel aanwezig in de gewijde elementen.
Vele gerechten bestaan uit eenpansmaaltijden en stoofpotten. Aangezien de christelijke populatie zo'n 200 vastendagen per jaar in acht neemt, heeft de keuken een groot repertoire aan veganistische schotels. Eritreeërs houden van gekruid en pittig eten. Eritreeërs houden niet van zoet eten.
Eritrea is een van de minst ontwikkelde landen. Het is een unitaire eenpartij-presidentiële republiek waarin nooit nationale wetgevende en presidentiële verkiezingen zijn gehouden. Isaias Afwerki is sinds de officiële onafhankelijkheid in 1993 president.
Het vroegste geschreven voorbeeld van Tigrinya is een tekst van lokale gewoonterechten, die teruggaat tot de 13e eeuw . Het werd gevonden in het district Logo Sarda, Akele Guzai in Eritrea.
Miso kun je gebruiken om de traditionele Japanse misosoep te maken. Dit is een heldere speciale bouillon met stukjes zeewier, bosuitjes, tofu en omelet erin. Liever de soep niet koken, want met koken gaan enzymen verloren.
Umami kun je omschrijven als krachtig, hartig, zoutig of bouillonachtig. Hoewel de umami smaak ook in Europese voedingsmiddelen voorkomt (bijvoorbeeld in Parmezaanse kaas), is de smaak voor de meeste Europeanen toch wat moeilijker te herkennen.
AH Miso pasta is de perfecte basis voor soepen, sauzen en marinades. . Tip: meng de miso pasta met boter om een heerlijke boter met rijke umami smaak te creëren. Gebruik deze miso boter voor biefstuk of bij groenten.