Verzadigd vet: Hoewel pinda's voornamelijk enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten bevatten, hebben ze ook een klein percentage verzadigd vet. Overmatige inname van verzadigd vet kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen, dus het is belangrijk om pinda's met mate te consumeren.
De meest voorkomende reacties na het eten van pinda zijn huidklachten en angioedeem.Maar ook luchtwegklachten kunnen optreden. Pinda is een 'berucht' voedingsmiddel: het geeft het vaakst aanleiding tot anafylaxie. Een tintelend gevoel in de mond geeft hiervoor vaak een eerste waarschuwingssignaal.
Pinda's zijn een goede bron van vezels. Vezels zijn koolhydraten die niet door onze darmen verteerd kunnen worden. Vezels helpen bij het gezond houden van je darmen. Er bestaan veel verschillende soorten vezels, welke allemaal op een andere manier positief zijn voor onze gezondheid.
Gezond spul
Die vetzuren verlagen het LDL-cholesterolgehalte in je bloed en verkleinen daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast zit te pinda boordevol belangrijke mineralen en vitamines en zijn ze naast eiwitten, ook een goede bron van voedingsvezels.
Volgens de voedingsdeskundige moet je 20 pinda's een nacht laten weken en ze de volgende ochtend opeten, nadat je de schil hebt verwijderd. Je kunt ze ook een onderdeel van je dagelijkse dieet maken door ze toe te voegen aan salades en chutneys of door pindakaas te eten.
Pinda's zijn rijk aan calcium en magnesium. Ze kunnen de botten versterken en verlichting bieden bij botproblemen als u ze 's ochtends op een lege maag eet .
De aanbevolen limiet voor hoeveel pinda's u per dag zou moeten eten is ongeveer 42 gram . Dit zijn ongeveer 16 pinda's. Het is belangrijk om pinda's met mate te eten, omdat ze veel vet bevatten en veel calorieën. Het is gezond voedsel, maar u mag het niet te veel eten.
Samenvatting. Pinda's zijn een goede bron van enkelvoudig onverzadigde vetten, die helpen het LDL-cholesterol te verlagen . Het beperken van verzadigde en transvetten en het vervangen ervan door enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten kan helpen het cholesterolgehalte te verbeteren. Pinda's bevatten ook fytosterolen, die helpen het LDL-cholesterol te verlagen.
Een klein handje noten per dag kan de gezondheid op een positief beïnvloeden. “Pinda's zijn net zo gezond als noten”, zegt hoogleraar Piet van den Brandt. Ander onderzoek toont aan dat mensen die veel pindakaas eten, een minder groot risico lopen om bepaalde ziekten te krijgen.
Walnoten bevatten het hoogste percentage antioxidanten van alle noten. Deze helpen het lichaam te beschermen tegen de cellulaire schade die bijdraagt aan hartziekten, kanker en voortijdige veroudering.
Uit dit onderzoek blijkt dat de consumptie van pinda's of pistachenoten een gunstig effect kan hebben op de darmflora door de groei van nuttige darmbacteriën te bevorderen die bijvoorbeeld korteketenvetzuren produceren die gunstig zijn voor de gezondheid van de mens.
Voedselallergie heb je als je afweersysteem een afweerreactie heeft op een voedingsmiddel, zoals noten of pinda's. Als je dan pinda's eet maakt je lichaam veel IgE-antistoffen aan, waardoor je buikpijn kunt krijgen.
Lichtbruine ontlasting
De kleur kan variëren afhankelijk van het dieet, vooral als je veel vezelrijk voedsel, zoals groenten en volle granen, eet. Een iets lichtere bruine tint kan ook voorkomen als je meer water of minder voedsel met een hoge concentratie van galpigmenten (zoals rood vlees) consumeert.
Pinda-allergieën behoren tot de meest voorkomende voedselallergieën en kunnen ernstige reacties veroorzaken, variërend van milde symptomen zoals galbulten en jeuk tot levensbedreigende anafylaxie. Mensen met een pinda-allergie moeten pinda's en producten die pinda's bevatten strikt vermijden om allergische reacties te voorkomen.
Te veel pinda's in één keer eten kan zelfs leiden tot maagklachten. Constipatie, diarree en een opgeblazen gevoel zijn veelvoorkomende problemen die geassocieerd worden met overmatige pinda-inname. Daarom is het aan te raden om pinda's in gematigde hoeveelheden te eten als u al last heeft van maagproblemen.
Veel calorieën
Ongezouten noten en pinda's zijn wel een gezonde keuze. Het maakt niet uit of ze ongebrand, gebrand of geroosterd zijn. Houd het bij voorkeur wel bij maximaal een handje per dag vanwege de calorieën.
In noten en pinda's zit veel onverzadigd vet. Dat helpt met het verlagen van cholesterol en levert onder andere vitamine B en E. Het Voedingscentrum raadt zelfs aan om iedere dag een handje ongezouten noten (of pinda's dus) te eten.
Hoewel pindakaas veel calorieën en vet bevat, kan het goed zijn om uw gewichtsverliesdoelen te behalen . Het hoge eiwitgehalte van pindakaas kan helpen de eetlust te beteugelen, maar het is belangrijk om het met mate te eten. Pindakaas is een heerlijke, veelzijdige spread. Het is rijk aan voedingsstoffen en past goed bij zowel hartige als zoete gerechten.
Toch is pindakaas gezond
Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg. Pindakaas bevat evenveel of meer eiwit, maar veel minder verzadigde vetten dan kaas of worst. Bovendien is pindakaas puur plantaardig en bevat het geen cholesterol.
Matig met vlees en varieer met peulvruchten, noten, vis en ei. Voor een goed cholesterolgehalte, raden we aan om je in elk geval te houden aan: 1x per week peulvruchten, zoals bruine bonen, linzen en kikkererwten. 1x per week vette vis, zoals zalm, haring en makreel.
Ongezouten of gezouten pinda's gezond? Hoewel pinda's van nature gezond zijn, kan de manier waarop ze worden bereid invloed hebben op hun voedingswaarde. Ongezouten pinda's zijn over het algemeen de gezondere keuze, omdat ze minder natrium bevatten.
Pinda's bevatten een van de hoogste niveaus arginine, een aminozuur dat helpt bloedvaten te verwijden en de bloeddruk te verlagen . Pinda's zijn een uitstekende bron van magnesium, een mineraal waarvan bekend is dat het helpt de bloeddruk te reguleren.
Een van de belangrijkste vetten in pindakaas is oliezuur. Wanneer het wordt vervangen door andere vetten in uw dieet, helpt oliezuur om een goed cholesterol, bloedsuikerspiegel en bloeddruk te behouden . Het beheersen van deze niveaus in uw lichaam kan het risico op hartziekten verlagen. Pindakaas bevat ook omega-6-vetzuren.
Goed voor de gezondheid van het hart : De enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten in pinda's kunnen helpen het slechte cholesterol (LDL) te verlagen en het risico op hartziekten te verminderen. De hoge niveaus antioxidanten, waaronder resveratrol, dragen ook bij aan de gezondheid van het hart.
1 handje (25 gram) pinda's, ongezouten bevat:
Wil je een andere hoeveelheid of eenheid kiezen?