Gisteren was het woord 'OK' 175 jaar oud. Het is het meest gebruikte woord ter wereld, zelfs meer dan 'mama'.
Waar het ooit begon als een grap, is het uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen. Het is nu een van de woorden die in de meeste talen ter wereld wordt gebruikt. We zeggen het allemaal meerdere malen per dag: 'Ok. ' Als we ergens mee instemmen of puur als bevestiging dat we een bericht hebben gelezen of begrepen.
Het meest voorkomende Nederlandse woord is de, gevolgd door ja, en, uh, een, ik, dat, van, is, die, in, niet, maar, dat, dan, je, ook, op, het en ze. Dat blijkt uit het Corpus Gesproken Nederlands, een verzameling van zes miljoen woorden uit het dagelijkse, mondelinge taalgebruik.
Het langste woord ter wereld is deze Engelse term: “methionylthreonylthreonyl(…) isoleucine”. Deze term, die niet minder dan 189.819 letters telt, is de scheikundige benaming voor het grootste eiwit: titine. Om dit woord helemaal hardop te lezen, is zeker drie uur nodig!
'Dop' is daarmee de basis van het begrip 'doping'. De Engelsen hoorden pas later van dit woord en namen de begrippen 'doping' en 'dope' in 1889 voor de eerste keer in hun woordenboek op. Doping is dus samen met apartheid het bekendste Nederlandse woord ter wereld.
Tieners en kinderen kozen het woord van het jaar.
Het woord liefde bleek voor veruit de meeste inzenders het mooiste woord. Liefde is blijkbaar het mooiste woord ter wereld - in Nederland en België.
'Me' is verkozen tot stomste woord van het jaar. Van zinnen als 'me moeder vindt dat ik raar praat', krijgen veel mensen de kriebels. 'Me', een typisch voorbeeld van sms-taal, kreeg dan ook 30 procent van de stemmen in de verkiezing van het Instituut voor Nederlandse Lexicologie.
Na wad zijn de oudst bekende woorden volgens Van der Sijs twee (tussen 222 en 235 opgetekend met het woord Tuihanti, het huidige Twente) en trecht ('overvaart', 'doorwaadbare plaats', genoteerd in het jaar 300 met de plaatsnaam Traiecto, nu Utrecht). Nieuwe oudste zin.
Het kortste Nederlandse woord is u, aldus Onze Taal.
Nieuwjaar Hoop is hét woord voor 2024.
Met 65% van de stemmen is graaiflatie de winnaar! Graaiflatie gaat de geschiedenis in als hét Van Dale Woord van het Jaar 2023.
Het is niet nepobaby, sportfluencer of wokewashing, maar graaiflatie is door de Dikke van Dale uitgeroepen tot woord van 2023. Volgens hoofdredacteur Ton den Boon van de Dikke van Dale won het woord aan populariteit omdat vrijwel iedereen er dit jaar mee te maken had.
Het tussenwerpsel oké wordt gebruikt om instemming uit te drukken: 'het is in orde'. Het woord is van Amerikaans-Engelse oorsprong en wordt in het Engels gespeld als okay of als de afkorting O.K. of OK.
Onze Taal heeft ze op een rij gezet: Het mooiste woord van Nederland: desalniettemin (volgens lezers van Onze Taal) liefde (volgens NIPO-onderzoek en luisteraars van Radio Veronica)
Liefde en vrijen werden wel ingezonden, maar uiteindelijk werd desalniettemin tot winnaar gekozen. Is bekend op basis van hoeveel inzendingen dat gebeurde? Ja, omdat zestien mensen onafhankelijk van elkaar desalniettemin instuurden, is dit namens het Genootschap Onze Taal uitgeroepen tot het mooiste Nederlandse woord.
Nederland werd nog in de Franse tijd en ook onder koning Willem I vertaald in het Frans als Belgique. In de Franse tijd waren de officiële namen eerst de Bataafse Republiek, daarna het Bataafs Gemenebest en voor de invoeging in het Franse keizerrijk het Koninkrijk Holland.
Zo bevat het woord kindercarnavalsoptochtvoorbereidingswerkzaamhedencomitéleden 60 letters. Het verwijst naar de leden van een comité die kinderactiviteiten voorbereiden voor een carnavalsoptocht. In 2011 werd het door het Guinness World Records opgetekend als het langste Nederlandse woord.
Hermans (een woord met 46 letters), Joyce (woorden van 100 letters), Shakespeare (27 letters), Rabelais (50 letters) en Aristophanes (170 letters).
Een zinsdeel kan uit één woord bestaan, maar ook uit meerdere woorden. Je kind kan bij redekundig ontleden te maken krijgen met de volgende zinsdelen: persoonsvorm, gezegde, onderwerp, lijdend voorwerp, meewerkend voorwerp, bijwoordelijke bepalingen en bijvoeglijke bepalingen.
Nederlands is voor buitenlanders soms een exotisch taaltje. Een verzameling 'bizarre' Nederlandse woorden is trending op Buzzfeed. Bezoekers van die populaire site hebben lol om 'mierenneuker', 'piepschuim' en 'bleekscheet'.
Nederlandstaligen het meest lijken te kunnen lachen om scheldwoorden: 'droeftoeter, graftak, schobbejak en schorriemorrie' staan in de toptien. Maar ook 'bips' kan het nog worden. Stemmen kan op onzetaal.nl.
Ook in de literatuur is het langste woord ooit bekend: het is geschreven in het Sanskriet, een oude taal uit India. Zet je het woord om in ons alfabet, dan telt het 428 lettertekens.