123456 is al jaren het meest populaire wachtwoord: meer dan één op de 140 gelekte wachtwoorden bestaat uit dit rijtje cijfers. Niet alleen bij Nederlandse internetgebruikers, maar ook bij hackers, zegt Abel Baas van VPNdiensten.nl: “hackers vinden het erg prettig als het wachtwoord simpelweg 123456 is.
Maak een wachtwoord van minimaal 12 karakters. Hoe langer, hoe beter. Gebruik bijvoorbeeld een gezegde, zin uit een liedje of andere zin die je goed kunt onthouden en die lastig te raden of kraken is. Bijvoorbeeld: Liever U2 dan de 6e van Beethoven!
Ga voor een wachtwoord met minimaal 6 tekens. Of gebruik een lange zin. Zinnen zijn makkelijker te onthouden en voor criminelen moeilijk om te achterhalen.
Vermijdt de getallen 01 t/m 31 als start van je pincode. Bij voorkeur start je vanaf het getal 32. Een goede pincode is dan bijvoorbeeld '3974'.
Je wachtwoorden worden opgeslagen in je Google-account. Voor een lijst van accounts met opgeslagen wachtwoorden ga je naar passwords.google.com of bekijk je je wachtwoorden in Chrome. Als je wachtwoorden wilt bekijken, moet je opnieuw inloggen.
Een sterk wachtwoord heeft minstens 8 karakters. Deze samenstelling moet bestaan uit ten minste één hoofletter, één speciaal teken (! @ # etc.) en één klein teken.
Als de aanvaller het wachtwoord weet - waar het veranderen van het wachtwoord juist tegen zou moeten beschermen -, dan nog kan een aanvaller vrij simpel het volgende wachtwoord raden, zo oordelen de onderzoekers. Daarom wordt aangeraden om één sterk wachtwoord te nemen en deze voor één jaar te houden.
Een wachtwoord van zes tekens is binnen 2 minuten gehackt
'Het hangt ervan af hoe snel je computer is', legt Fadi Mohsen uit. Hij is computerwetenschapper aan Rijksuniversiteit Groningen. Zijn studenten laat hij ook proberen om wachtwoorden te verzinnen en dan te hacken.
Wachtwoordzinnen zijn gemakkelijk te onthouden zinnen die je als wachtwoord kunt gebruiken. Voordeel van een wachtwoordZIN ten opzichte van een wachtWOORD is de lengte waardoor deze moeilijk is te kraken.
Een goed wachtwoord bestaat uit een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en bijzondere tekens. We raden aan om je wachtwoord minstens tien tekens lang te maken, maar langer is altijd beter.
Hoe kunt u een veiligere gebruikersnaam kiezen? Gebruik niet alleen uw naam als gebruikersnaam. Gebruik het begin van uw e-mailadres niet als uw gebruikersnaam. Uw gebruikersnaam moet eenvoudig genoeg zijn om te onthouden, maar moeilijk te raden.
Een ander soort wachtwoord is een wachtzin. Hier kun je dus wel woorden gebruiken. Omdat een wachtzin bestaat uit minimaal 6 woorden, is het makkelijker te onthouden en bovendien veel moeilijker om te kraken. Je kan een wachtzin nog sterker maken door er hoofdletters, cijfers en vreemde tekens aan toe te voegen.
Dat gaat als volgt. Ga naar het Windows Configuratiescherm en kies Gebruikersaccounts en Ouderlijk toezicht / Gebruikersaccounts. Klik op Een wachtwoordherstelschijf maken in het linkerpaneel, waarna je de verdere instructies van de wizard Vergeten wachtwoord volgt.
Druk op Windows-toets+R en geef de opdracht netplwiz gevolgd door Enter. Selecteer in het lijstje de gebruikersnaam waarmee je je automatisch wilt aanmelden. Verwijder pas nu het vinkje bij Gebruikers moeten een gebruikersnaam en wachtwoord opgeven (...) en klik op Ok.
Opmerking: de geheugensteun voor het wachtwoord wordt weergegeven wanneer u een verkeerd wachtwoord hebt ingevoerd. Daarom mag de geheugensteun enkel voor u een zinvolle verwijzing naar het wachtwoord zijn. Opmerking: deze wachtwoordbeveiliging vormt een uitgebreide beveiliging van de software.
Een naam die de gebruiker toegang tot iets verschaft. Met het intypen van de gebruikersnaam (ook wel inlognaam genoemd), en meestal een bijbehorend wachtwoord, krijgt de gebruiker toegang tot een account van een computer in een netwerk, een bepaald programma of van een dienst op internet.
Wat zijn speciale tekens? Speciale tekens zijn tekens die niet aanwezig zijn op uw toetsenbordindeling. Ze kunnen worden gebruikt door een combinatie van toetsen op het toetsenbord in te drukken of het overzicht met speciale tekens in Windows te gebruiken.
Let op: Gmail is een dienst van Google. Wijzigt u het wachtwoord, dan gebeurt dat ook voor alle andere Google-diensten. Het kan dus zijn dat u dan ook op uw Android-smartphone of -tablet het nieuwe wachtwoord moet invullen.
Passwordmanagers bewaren je wachtwoorden vaak in de cloud en de wachtwoordsoftware van LastPass bevatte veiligheidslekken. Hoe onveilig dit ook klinkt, door de gebruikte versleuteling zijn wachtwoordmanagers toch een van de veiligste manieren van wachtwoordbeheer.
Omdat een pincode uit vier cijfers bestaat, zijn er 10x10x10x10 pincodes mogelijk. Dat zijn er dus 10.000. Pincodes zoals 1111, 1234 en 4444 worden als onveilig beschouwd.
Daarbij noemt hij vijfcijferige inlogcodes of het gebruiken van een vingerafdrukscanner in een telefoon. Dat de Rabobank een 5-cijferige pincode veilig noemt is opmerkelijk.