Nederlanders eten drie keer per week aardappels Dat vlees komt het vaakst van het varken, in de vorm van gehakt. De groente op ons bord bestaat het vaakst uit tomaat, ui en bloemkool. Verder trakteren we onszelf graag op een bord rijst of pasta, dat staat zo'n een tot twee keer per week op het menu.
Groenten worden op 89% van de dagen gegeten. Vlees en vleesvervangers worden op 87% van de dagen gegeten. Fruit, noten en olijven worden op 77% van de dagen gegeten. Aardappelen worden op iets minder de helft van de dagen geconsumeerd.
We begonnen het stuk echter over de koningsmaand. Maar wat is nou het lievelingseten van onze koning Willem-Alexander. Laat het lievelingseten van onze koning nou net 'stamppot' zijn, keuze genoeg dus!
Typisch Nederlands eten, nummer één: stamppot
Nou, een duik in de geschiedenis leert dat hutspot tot aan het einde van de negentiende eeuw eerder een soort stoofpot was. En, zo schrijft Janneke Vreugdenhil in De Bijbel van De Nederlandse Keuken, pas in 1929 verscheen het eerste recept voor andijviestamppot in de krant.
Volwassenen eten bij 63 procent van alle hoofdmaaltijden vlees. Van de 7 hoofdmaaltijden in een week eten Nederlanders dus gemiddeld 4,4 maaltijden met vlees. Van de andere hoofdmaaltijden zijn 1,8 vegetarisch of volledig plantaardig (veganistisch) en 0,8 maaltijden met vis.
De Nederlandse eetcultuur is sterk gebaseerd op vlees, brood en aardappelen . Het is niet ongebruikelijk dat Nederlanders 's ochtends en 's middags brood eten en de dag afsluiten met aardappelen, groenten en vlees.
1. Poffertjes . Waarschijnlijk een van de beroemdste Nederlandse gerechten, poffertjes zijn kleine pannenkoekjes, gebakken in een ijzeren koekenpan, en traditioneel geserveerd met gesmolten boter en bestrooid met poedersuiker. Je kunt er het hele jaar door van genieten, maar Kerstmis en Nieuwjaar zijn meestal de beste tijden om ze te eten.
Typisch Nederlands eten
Denk aan bitterballen, drop, haring, pindakaas, oesters, worstenbroodjes en natuurlijk poffertjes. Je merkt het al: naast typisch Nederlandse (hoofd)gerechten als stamppot en erwtensoep kennen we als Nederlanders ook veel typische Nederlandse lekkernijen en snacks.
Stamppot (Nederlands Nationaal Gerecht)
Het is dus kip, het meest veelzijdige stukje vlees, kip! Per jaar eet de wereld volgens onderstaand filmpje 75 miljard kippen. Dat komt neer op 205 miljoen kippen per dag. Daarmee steekt kip met kop en schouders boven de nummer 2 uit: de 14 miljard sardientjes die we jaarlijks consumeren.
Aardappelen, groenten, peulvruchten, sauzen en smaakmakers, vlees en vleesvervangers en vis, schaal- en schelpdieren worden vooral tijdens de avondmaaltijd gegeten. Koek en gebak, dranken, hartige snacks en fruit, noten en olijven en zoetwaren worden vaker tussendoor gegeten.
Nederlanders die de dag liever niet met brood beginnen, kiezen vaak voor yoghurt of ontbijtgranen, zoals muesli of cornflakes met melk, yoghurt of kwark . Voor een uitgebreid ontbijt koken of bakken veel mensen een eitje (met spek) en wordt er suikerbrood of krentenbrood met amandelspijs in huis gehaald.
erwtensoep en snert, aspergesoep en mosterdsoep. Snacks > bitterballen, frikandellen, kaassoufflés en saucijzenbroodjes. Zoetigheden > poffertjes, speculaas, stroopwafels, gevulde koek en tompoucen.
Hakhoning, zuurstokjes, zeeuwse babbelaars, haagse hopjes, framboosjes en trekdrop zijn heerlijke snoepsoorten uit de jaren 70. Deze zijn allemaal verkrijgbaar bij CandyOnline.
Als je aan Nederland denkt, denk je in eerste instantie aan windmolens, grachten, tulpen, kaas en de Hollandse Meesters . Dat is logisch, want deze culturele iconen zijn wereldberoemd en mogen eigenlijk niet ontbreken bij een bezoek aan ons land.
Hollandse stamppotten
Een peiling van Quest heeft dat in 2021 bevestigd. De stamppot boerenkool is namelijk verkozen tot het nationale gerecht van Nederland. Daarmee liet het andere toppers, zoals snert en een kapsalon, achter zich. Maar, zoals bekend hebben we meerdere Hollandse stamppotten.
Vlees wordt op 90% van de dagen gegeten, in het bijzonder bewerkt vlees. Aardappelen worden op ongeveer de helft van de dagen geconsumeerd, fruit op bijna 5 dagen in de week en groente op 6 dagen in de week. Nederlanders eten niet vaak peulvruchten en vis (≤1 dag per week).
Nederlanders eten vroeg, veel gezinnen eten al om 17.00 of 18.00 uur. De maaltijd bestaat vaak uit vlees en twee soorten groenten , of een groentepuree (bestaande uit één of meerdere soorten groenten, geserveerd met jus, rookworst, een rookworst of een ander soort vlees).
Doordat vele mensen in Nederland vaak tot een uurtje of zes 's avonds werken (of gewerkt hebben) is 19:00 uur vaak de gemiddelde etenstijd geworden. Door het vele thuis zijn vanwege de coronacrisis zou deze etenstijd wel eens naar voren geschoven kunnen zijn.
: een individuele portie van diverse soorten vleeswaren en kazen vergelijk vleeswaren.