Alcohol kookt op zeeniveau al bij circa 78 °C, terwijl water zoals je weet pas bij 100 °C verdampt.
Alcohol verdampt bij 78,4°. Je zou dus kunnen denken dat alle alcohol eruit is als je het even bij deze temperatuur laat staan. Het kan echter erg lang duren voordat alle alcohol uit een gerecht is. Zelfs na urenlange bereiding blijft er een beetje alcohol aanwezig in het gerecht.
De moleculen verdampen niet alleen wanneer alcohol het kookpunt bereikt, een koude 173 graden Fahrenheit vergeleken met het kookpunt van water van 212 graden Fahrenheit, maar ook wanneer het aan de lucht wordt blootgesteld. Ondanks het vermogen om te verdampen, "is het onmogelijk om alle alcohol [uit een gerecht] te koken," zegt McGee.
Toch wil dat niet zeggen dat de alcohol volledig verdwenen is uit een gerecht dat je hebt opgewarmd of gekookt. Alcohol kookt heel traag uit gerechten: Na een kwartier koken is slechts iets meer dan een derde van de alcohol verdwenen. Het duurt gemiddeld tot 2 uur voor 90% van de alcohol verdampt.
Wijn kookt ongeveer bij 80 oC.
De kookpunten van alcoholen zijn veel hoger dan die van alkanen met vergelijkbare moleculaire gewichten . Bijvoorbeeld, ethanol, met een moleculair gewicht (MW) van 46, heeft een kookpunt van 78 °C (173 °F), terwijl propaan (MW 44) een kookpunt heeft van -42 °C (-44 °F).
Vriespunten van alcohol en water
Zuiver water bevriest bij 0°C (32°F), terwijl zuivere ethanol (alcohol) bevriest bij een veel lagere temperatuur, rond -114°C (-173,2°F).
Gerechten waarin alcoholische drank is verwerkt zijn dan ook niet geschikt voor zwangeren of kinderen. Er blijft altijd wat alcohol achter, ondanks dat er alcohol verdampt of vervliegt. Het advies is dit soort gerechten niet te eten als zwangere vrouw of te geven aan kinderen.
Na een uur koken is 75% van de alcohol verdampt, na tweeënhalf uur 95%. Over het algemeen geldt dus dat des te langer je een gerecht verhit, des te lager de uiteindelijke alcoholhoeveelheid.
In een fles wijn zitten zes standaardglazen alcohol. Als je iedere dag wijn – of elke andere soort alcohol – drinkt, zal het risico op veel soorten kanker toenemen, waaronder borst-, darm-, long-, keel-, en slokdarmkanker.
Alcoholen vormen H-bindingen, dus hun kookpunten zijn behoorlijk hoger dan die van de overeenkomstige leden van alkaan, ether, aldehyden en alkylhaliden. Daarom heeft n-butylalcohol het hoogste kookpunt van de gegeven verbindingen.
Zo is het kookpunt van alcohol bijvoorbeeld 78 graad Celsius en het kookpunt van water 100 graad Celsius. Dus bij een mengsel van alcohol en water ligt het kookpunt ergens tussen de 78 en de 100 graad Celsius. In de damp zit veel meer alcohol dan in de vloeistof.
Als de temperatuur daalt, lijkt alcohol er voor veel mensen bij te horen als opwarmertje. Maar is dat wel zo'n goed idee? Zo'n borrel drinken, kan je in elk geval een warme gloed geven. De reden daarvoor zit hem in het feit dat alcohol een verdovende stof is.
Ethanol, beter bekend als alcohol, is een kleurloze, heldere vloeistof, die in veel productieprocessen wordt gebruikt. Werknemers kunnen ermee in aanraking komen in de vorm van damp, die ze dan inademen, of via de huid, bijvoorbeeld bij het desinfecteren. Dat kan nadelige gezondheidseffecten hebben.
Bij het koken of stoven van een gerecht verdampt er veel meer alcohol dan bij het flamberen. Als je een maaltijd minimaal twee uur stooft, is 90 procent van de alcohol verdwenen. Kook je een gerecht een stuk korter? Na ongeveer 15 minuten is 40 procent van de alcohol verdwenen.
Whisky- en alcoholverbranding
Of er alcohol in een afgewerkt gerecht achterblijft en hoeveel, hangt af van de kookmethode. Wanneer voedsel gedurende een lange periode onder hoge hitte wordt gekookt, zoals wanneer het wordt geflambeerd, verdampt het grootste deel van de alcohol . Pure alcohol kookt bij 173 F – een lagere temperatuur dan water.
Naast het feit dat je een specifieke wijn drinkt naast je gerecht, meng je bij kaasfondue ook nog eens de wijn door je gerecht heen. De alcohol laat je verdampen, maar de heerlijke smaak van de wijn blijft over.
De afbraaksnelheid varieert van ongeveer 0,1 tot ca.0,25‰ (promille) per uur, onafhankelijk van geslacht of gewicht. Bij gewoontedrinkers en alcoholisten is de afbraaksnelheid meestal hoger dan bij incidentele drinkers. De afbraak van één standaardglas alcohol door de lever duurt ongeveer anderhalf uur.
De keuze is aan jou
U kunt ervoor kiezen om kookmethoden te gebruiken die helpen om het alcoholgehalte te verminderen en minder alcohol in een gerecht te gebruiken om het veiliger te maken voor uw kind. Anders is de veiligere optie om ervoor te kiezen om alcoholische dranken weg te laten bij het bereiden van voedsel voor baby's en kinderen.
Wanneer het gerecht niet verwarmd is, zoals bij tiramisu, geef je het beter niet aan je kids.
Kookwijn is niet bedoeld om in grote hoeveelheden of zo vaak te worden geconsumeerd als wijn drinken vanwege het ongelooflijk hoge zoutgehalte . Hoewel zout essentieel is voor uw gezondheid met mate, kan teveel leiden tot ernstige hartproblemen, waaronder een hartaanval, hoge bloeddruk en beroerte.
Water bevriest bij 0°C (32°F), terwijl alcohol (ethanol) bevriest bij -114°C (-173,2°F) . Huishoudelijke en commerciële vriezers bereiken deze temperatuur nooit (en het is veel te koud voor de rest van uw dessert), dus u moet aanpassingen maken om het alcoholpercentage van de drank die u wilt gebruiken te bepalen.
Dankzij het hoge alcoholpercentage bevriest de limoncello niet. Wanneer je jouw limoncello in (of buiten) de koelkast bewaard kun je hem eventueel ook met een ijsklontje drinken. Bewaar ook de bijhorende limoncello glaasjes in de vriezer. Zo behoudt de limoncello zijn temperatuur bij het inschenken.
Alcohol ( de scheikundige naam van pure alcohol is ethanol) ontstaat door vergisting van natuurlijke suikers en zetmeel in vruchten en in granen. De scheikundige formule van ethanol is: C2H5OH. Uit natuurlijke gisting kan een alcoholhoudende drank ontstaan met maximaal 15% alcohol.