Somalië heeft te maken met een tweetal droge klimaten: het warme woestijnklimaat en het warme steppeklimaat. Het noordelijke en oostelijk deel van Somalië kennen amper neerslag. In het zuidwesten en langs de grens met Ethiopië neemt de hoeveelheid neerslag toe. Dit zijn de gebieden waar het warme steppeklimaat heerst.
20 graden. In het overgrote deel van Somaliland heeft een woestijnklimaat met milde winters en extreem hete zomers. De zomermaanden (juni t/m augustus) zijn over het algemeen het heetst. Temperaturen kunnen dan oplopen tot 40 graden.
In Somalië regent het bijna nooit. Het is daar bijna elke dag minstens 30 graden en de gemiddelde temperatuur ligt rond de 50 graden. Door de grote droogtes zijn er veel problemen in het land.
Somalië is een erg arm land; mensen hebben weinig geld en eten en leven vaak onder de armoedegrens. Somalië ligt bij de evenaar naast de Indische oceaan. Er heerst een woestijn klimaat, het is er daarom ook erg warm. Er zijn ook veel bergen.
De Somaliërs (Somalisch: Soomaaliyeed, Arabisch: الصوماليون) zijn een etnische groep uit de Hoorn van Afrika. Vrijwel alle Somaliërs spreken het Somalisch, een Koesjitische taal, een taalgroep binnen de Afro-Aziatische taalfamilie en ook het Arabisch.
Op 1 juli 1960 ontstond de Republiek van Somalië. Groot-Brittannië en Italië hadden namelijk hun twee sectoren onafhankelijkheid verleent, waarop de twee samengingen om één staat te vormen. Het Franse deel werd in 1977 pas het onafhankelijke land Djibouti. Somalië kende daarna een vrij turbulente geschiedenis.
Welke vaccinaties zijn verplicht voor Somalië? De gele koorts vaccinatie is alleen verplicht wanneer u Somalië wilt inreizen vanuit een land waar gele koorts voorkomt. Deze ziekte komt in Afrika en Zuid-Amerika voor. Ook in Somalië komt gele koorts voor in bepaalde gebieden.
Naast Bantu-slaven maakten de Somaliërs ook tot slaaf van de Chamito-Semitische pastorale volkeren . Veel Oromo's werden dus gevangen genomen tijdens oorlogen en invallen. Er waren echter zeer duidelijke verschillen in de perceptie en behandeling van Oromo-slaven in vergelijking met Bantu-slaven.
Reis niet naar Somalië. De veiligheidssituatie in Somalië inclusief Somaliland is slecht. Er zijn regelmatig aanslagen en gewapende conflicten waarvan ook burgers het slachtoffer zijn.
Vrijwel alle Somaliërs zijn soennitische moslims. Dit in contrast met buurlanden Ethiopië en Kenia, waar de meerderheid christen is. Voor een groot aantal Somaliërs is de islam een factor die hun nationale identiteit definieert. Er bestaan ook nog sporen van voor-islamitische religies in Somalië.
Bovenstaande grafiek toont het aantal inwoners in Nederland dat in Somalië is geboren per jaar. 24.701 inwoners die in 2022 in Nederland woonden zijn in Somalië geboren.
Een stoofpotje met rundvlees, maar dan weer eens totaal anders dan je waarschijnlijk gewend bent: suqaar is een eenvoudig en geurig Somalisch stoofpotje dat echt de moeite waard is om eens uit te proberen. De basis bestaat uit rundvlees, paprika, limoen, komijn en kurkuma.
In Nederland wonen ruim 39.000 Somaliërs. Dat zijn er niet zo gek veel, vergeleken met de paar honderdduizend Somaliërs die in Groot-Brittannië leven. Maar er leven hier wel twee keer zoveel Somaliërs als in Duitsland.
Onbetwist de heetste plek op onze aardbol is de Dasht-e Lut woestijn in Iran. Hier werd ooit een record temperatuur gemeten van 70,7°C. Leven is er niet, zelfs bacteriën houden het hier voor gezien op deze een na droogste plek op aarde (alleen delen van de Atacama-woestijn in Chili zijn droger).
Ecuador wordt ook wel het land van de eeuwige lente genoemd, want de temperatuur schommelt vrijwel altijd rond de 25 graden. Wij in Nederland ervaren dat eerder als eeuwige zomer, maar goed: lekker is het sowieso. Er is ook nog eens genoeg te beleven in het Zuid-Amerikaanse land.
Griekenland is in de zomermaanden gemiddeld het warmst en ook nog eens het op één na droogste land van Europa.
Smogalarm in heel Nederland
De warmste dag ooit werd op 25 juli 2019 gemeten in Gilze-Rijen. Het werd destijds 40,7 graden. In Zeeland werd het op die dag 40,6 graden. Of we het Zeeuwse óf Nederlandse weerrecord morgen gaan verbreken, is nog even afwachten.
De Canarische Eilanden vormen de warmste plek in Europa om de winter door te brengen. De temperaturen kunnen in januari oplopen tot 20°C, met 7 uur zon per dag. Het leuke aan de Canarische Eilanden is dat je een eiland kan kiezen naargelang je interesses.
24-7-2019: De hoogste temperatuur ooit op een KNMI-station in Nederland gemeten bedroeg 38,6 °C op 23 augustus 1944 in Warnsveld. Op 24 juli 2019 werd dit record na 75 jaar verbroken, in Eindhoven werd het 39,3° en in Gilze-Rijen, Arcen en Ell werd het 39,2°. Volkel was met 38,9° ook warmer dan het oude record.
In 2022 telt de bevolking van Somalië 16.842.000 inwoners. In 1960 woonden er in Somalië nog 2.755.967 personen.
Somalië verkeert reeds decennia in een van de ergste, langdurige humanitaire rampen ter wereld. Meer dan dertig jaar aan gewapende conflicten, politieke instabiliteit, overstromingen en extreme droogteperiodes hebben ertoe geleid dat vandaag (juni 2022) bijna één op de vijf Somaliërs vluchteling is in eigen land.
Somalië behoort tot de minst ontwikkelde landen ter wereld. In 1991 stortte het land in, toen rivaliserende milities streden om de macht over de hoofdstad Mogadishu. Sindsdien heeft het land geen effectieve centrale regering meer. Somalië wordt geteisterd door conflicten, overstromingen en extreme droogte.
Zoals staat geschreven in het boek 'Disposable People: New Slavery in the Global Economy: “In 1850 kostte een gemiddelde slaaf in het zuiden van Amerika, omgerekend naar hedendaags geld, $ 40,000. Nu kost een slaaf wereldwijd gemiddeld $ 90.”
Portugezen stichten in de vijftiende eeuw de eerste Europese kolonies gebaseerd op slavernij: in suikerplantages langs de Afrikaanse kust en later ook op grote schaal in Brazilië.