Het grootste gedeelte van het land heeft een landklimaat.In Alaska heerst een poolklimaat, rondom Arizona een woestijnklimaat en rondom Florida en Hawaï een tropisch klimaat. Beste reistijd per gebied: Westen; April – juni en van september – oktober.
1. Californië Je kunt de zuidelijke en centrale Californische kust niet verslaan voor aangename temperaturen die het hele jaar door gelden. Long Beach, Los Angeles, San Diego, Santa Barbara en Santa Maria hebben allemaal gemiddelde dagtemperaturen die in geen enkele maand van het jaar lager zijn dan 20 graden.
New York City heeft een gematigd zeeklimaat, met warme zomers en gemiddeld vrij milde winters. Onder de aanvoer van koude poollucht die via een arctische stroming New York bereikt, kan het in de wintermaanden soms extreem koud worden, met temperaturen die ruim onder de min tien graden kunnen dalen.
In het noorden heerst een gematigd zeeklimaat, waarbij de winters mild zijn en de zomers warm, maar niet extreem heet. In het zuiden verandert het geleidelijk aan in een meer warmer subtropisch klimaat. Het uiterste zuiden (Florida) heeft een tropisch klimaat.
De hoogste gemiddelde temperatuur in de Verenigde Staten is 21°C in september en de laagste is 13°C in januari. De watertemperatuur ligt rond de 14°C.
Seizoenen. Grote delen van de Verenigde Staten hebben net als in West-Europa vier seizoenen. Omdat de VS op het noordelijk halfrond ligt is het midden in het jaar zomer en aan het einde en begin van het jaar winter.
Zuid-Amerika ligt voor een deel in een warme of tropische zone (tot ong. de Steenbokskeerkring) en voor een deel in een gematigde zone (ten zuiden van de Steenbokskeerkring). Vrijwel alle klimaatzones (van tropisch regenklimaat tot polair toendraklimaat) komen voor in Zuid-Amerika.
Furnace Creek in Death Valley in de Amerikaanse staat Californië is de heetste plek op aarde. Op 10 juli 1913 werd het daar 56,7 graden en dat is officieel de hoogste temperatuur ooit gemeten.
De zomers (juni-augustus) vochtig en warm met een gemiddelde temperatuur van 25°C.
In de stad Anchorage van Amerika's koudste staat Alaska is gisteren een recordtemperatuur gemeten van 32,2 graden. Het is de hoogste temperatuur die ooit werd gemeten in de ruim honderd jaar dat er statistieken worden bijgehouden.
Klimaat Miami
Miami heeft een tropisch savanneklimaat. Het is elke maand warm met zowel een nat als droog seizoen. De gemiddelde jaartemperatuur voor Miami is 27°C en er valt in een jaar tijd 289 mm regen. Het is 136 dagen per jaar droog met een gemiddelde luchtvochtigheid van 73% en een UV-index van 7.
Door de ligging van de stad heerst er het hele jaar droogte en omdat Las Vegas in de regenschaduw van de bergketen Sierra Nevada ligt, valt er zelden regen. In tegenstelling tot andere geliefde vakantiebestemmingen in de Verenigde Staten, heeft Las Vegas geen regenseizoen en geen orkaanseizoen.
Hoewel het geen stortbuien zijn, regent het wel praktisch het hele jaar door. Gelukkig is het klimaat er verder mild. Gemiddeld is het 32°C.
In Noordoost-Amerika is er sprake van een warm en vochtig continentaal klimaat. In de zomermaanden is het vaak droog en soms zeer warm met temperaturen regelmatig boven 30 graden. In de winter kan het soms ontzettend koud worden met regionaal een dik pak sneeuw en temperaturen ruim beneden -10 graden.
Miami, Florida
Miami is de zonnigste winterstad van Amerika. Sterker nog – de wintermaanden zijn misschien wel de beste tijd om de stad in zuidoostelijk Florida t bezoeken. Tussen december en maart is het er namelijk een stuk aangenamer dan in de zomer. Dit dankzij het gebrek aan luchtvochtigheid.
1. Vostok Onderzoeksstation, Antarctica (–89.2°C) Het Russisch onderzoeksstation ligt 3.488 meter boven de zeespiegel en blijft tot vandaag officieel de koudste plek ter wereld. De recordmeting van -89,2 graden Celsius dateert van 21 juli 1983.
De koudste officiële temperatuur die in Jakoetsk gemeten werd, was ruim 64 graden onder nul. Bewoners beweren echter dat het kwik ook wel eens tot onder de min 71 graden daalde. Het is hiermee de koudste permanent bewoonde stad op aarde. De droge lucht in Jakoetsk maakt de kou extra verraderlijk.
Het klimaat van de Canarische Eilanden wordt beschouwd als het beste klimaat ter wereld dankzij de milde en aangename temperaturen het hele jaar door. Daarbij komt nog de geringe neerslag en het feit dat de archipel de regio in Europa is met de meeste zonuren per dag.
Veel reizigers geven aan dat reizen door Zuid-Amerika duurder is dan bijvoorbeeld in Azië. Dit komt omdat het leven en het reizen binnen het continent vaak duurder is. Reden genoeg om je reis dus goedkoop te beginnen, door naar goedkope airports te vliegen.
Uruguay is een van de veiligste landen van Zuid-Amerika. Er zijn geen gebieden die je als reiziger beter niet kunt bezoeken. Wel moet je extra opletten in het oude centrum van hoofdstad Montevideo. Vooral 's nachts worden hier wel eens toeristen overvallen en beroofd.
In Nederland is een 'Cfb' klimaat, een gematigd klimaat zonder droog seizoen, met een gematigde zomer. De indeling van het Köppen-Geiger systeem. Hoewel deze verdeling de verschillende klimaten op aarde goed beschrijft, kunnen er binnen één klimaat nog steeds grote verschillen voorkomen.
De zomers zijn aangenaam warm met 25°C aan de kust en tegen de 30°C landinwaarts. Het westelijke gedeelte, waar de Kalahariwoestijn ligt, is het warmst (35°C). In de winter, juni tot september, zakt het kwik tot 20°C. Aan de zuidwestkust is het dan nog wat koeler.
Vanaf luchthaven Amsterdam Schiphol (AMS) vlieg je met TUI fly in 10 tot 13 uur naar de Sunshine State Florida in het zuidoosten van Amerika. De vliegduur is afhankelijk van het gekozen vliegveld: Miami International Airport (MIA) of Orlando Sanford (SFB).
Miami is dé winterzon van Amerika. Het heerlijke subtropische klimaat zorgt voor warme winters vol zon en voor nog warmere zomers, met op zijn tijd een verkoelende bui. Niet voor niets heeft deze miljoenenstad een Caribische uitstraling en heeft het strand het hele jaar door een enorme aantrekkingskracht op bezoekers.