Zijn rauwe groenten altijd beter? Rauwkost is gezond, maar alleen maar rauwkost eten, is af te raden. Sommige voedingsstoffen zijn beter beschikbaar voor opname in gekookte groenten doordat de celwandstructuur dan is opengebroken. Dat geldt bijvoorbeeld voor lycopeen uit tomaten en glucosinolaten uit koolsoorten.
“Rauwe groenten bevatten meer voedingsstoffen dan gekookte groenten” Da's niet helemaal waar. Gekookte groenten kunnen via het kookvocht wateroplosbare en/of hittegevoelige vitaminen en mineralen verliezen. Dat betekent daarom niet per se dat rauwe groenten sowieso meer vitaminen en mineralen bevatten.
Het idee dat rauwe groenten altijd voedzamer zijn dan gekookte groenten is een veelvoorkomend misverstand. De waarheid is dat je moet proberen om zowel rauwe als gekookte groenten zoveel mogelijk in je dieet op te nemen . Het koken van bepaalde groenten kan hun celwanden afbreken om meer van hun voedingsstoffen vrij te geven.
Veel mensen geloven dat rauwe groenten gezonder zijn dan gekookte groenten. Toch is dat niet helemaal waar. Het koken van ons voedsel helpt namelijk een handje bij de spijsvertering en de opname van vitamines.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Volgens Greger hebben we twee porties bladgroenten nodig per dag en hoe donkergroener ze zijn, hoe beter. Een voorbeeld hiervan is dus spinazie, maar ook rucola, bietenbladeren, boerenkool en postelein. Voor twee porties moet je 150 tot 200 gram rekenen, naast een portie kruisbloemige- en twee porties overige groenten.
Bloemkool is een veelzijdige groente die op verschillende manieren gegeten kan worden. Rauwe bloemkool eten levert een maximale hoeveelheid vitamine C, maar door bloemkool te koken kan je lichaam meer voedingsstoffen opnemen, zoals vitamine K en kalium .
Hoewel gekookte witlof en rauwe witlof beide erg gezond zijn, is rauwe witlof gezonder dan gekookte witlof. Dit komt doordat rauwe witlof meer vitaminen en mineralen behoudt die tijdens het kookproces deels verloren kunnen gaan. Bovendien bevat rauwe witlof meer vezels, wat gunstig is voor de spijsvertering.
Waterkers is officieel het 'gezondste voedsel' ter wereld. Een onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC's, vergelijkbaar met ons RIVM) laat zien dat dat waterkers de grootste dichtheid qua voedingsstoffen heeft. Waterkers scoort 100 punten, het hoogste te behalen aantal.
"Mensen onderschatten vaak de voedingswaarde van sla", zegt gediplomeerd diëtiste Susan Campbell, RD, LD. "Maar als bladgroente is het net zo goed voor je als boerenkool of spinazie." En omdat je sla waarschijnlijk rauw eet, krijg je de meeste voedingsstoffen binnen, aangezien rauwe groenten meer voedingsstoffen behouden dan gekookte .
Mensen die veel groente (en fruit) eten hebben een lager risico op hartziekte en beroerte. Ook hangt het eten van groente samen met een lagere kans op darmkanker. Daarnaast is er een verband tussen het eten van groene bladgroente en een lager risico op diabetes type 2 en longkanker.
Mensen kunnen selderij rauw of gekookt eten. Rauwe groenten bevatten doorgaans meer voedingsstoffen dan gekookte . Volgens een onderzoek heeft het stomen van selderij gedurende 10 minuten mogelijk geen significant effect op de antioxidanteninhoud, maar het koken van selderij kan dat wel doen.
Prei is erg gezond! Ze bevatten weinig calorieën, een portie van 100 gram gekookte prei heeft namelijk slechts 31 calorieën (1). Ondanks de lage calorieën bevatten ze toch veel vitaminen en mineralen. Ook bevatten ze veel bètacaroteen (provitamine A).
Als je groenten kookt in een pan met kokend water, gaat er zo'n 20 tot 50 procent van de vitamines en mineralen verloren. Hoe langer de wortelen worden gekookt, des te meer voedingsstoffen er verloren gaan. Toch is het goed om je te realiseren dat het eten van rauwe wortels het gezondste is.
Bloemkool bevat bijvoorbeeld 2 gram vezels per 100 gram, bosui 2,5 gram vezels per 100 gram en spruitjes 3,8 gram vezels per 100 gram. Witlof is een caloriearme groente.Met 240 gram witlof krijg je namelijk slechts 45 kcal binnen.Het bevat vergeleken met andere soorten groente relatief weinig vezels.
Als je 250 gram komkommer eet dan heb je bijna 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K binnen, een belangrijk stof die helpt je bloed gezond te houden. Daarnaast bevatten komkommers ook vitamine B en C, en mineralen als koper, fosfor, foliumzuurm, kalium en magnesium.
Hoe je het ook bereidt, rauwe en gekookte spinazie hebben een vergelijkbare voedingswaarde. Hoewel rauwe spinazie meer van de antioxidant luteïne bevat, zal je lichaam meer ijzer en calcium uit gekookte spinazie opnemen .
Bloemkoolrijst kan een goede vervanger voor normale rijst zijn wanneer u minder calorieën wilt eten. Het bevat per 100 gram namelijk slechts 3 gram aan koolhydraten, wat een heel stuk minder is dan in gewone witte rijst. Daarnaast bevat bloemkoolrijst ook aanzienlijk minder calorieën.
Gekookte wortels bevatten bijvoorbeeld meer van de antioxidant bètacaroteen dan rauwe wortels. Door kool, boerenkool en tomaten te koken, worden voedingsstoffen gemakkelijker door het lichaam opgenomen.
Bij het BioHCG-dieet, en ook veel andere diëten, mag je onbeperkt groente eten. Het gaat dan wel om verse groente (dus niet uit pot of blik). Alle koolsoorten en alle bladgroenten zijn toegestaan. Wortels of peulvruchten staan niet op het menu.
Spruitjes
Spruitjes bevatten ongeveer dezelfde gezondheidsvoordelen als broccoli. Daarnaast is er nog het antioxidant kaempferol, dat de beschadiging van cellen tegengaat. Verder zitten ze bomvol vitaminen en mineralen (A, C, K, kalium en foliumzuur) en vezels.
Gezonde voeding bestaat uit veel plantaardige producten en weinig dierlijke producten. Eet elke dag 250 gram groente, 2 stuks fruit, een handje ongezouten noten en magere en volkoren producten. Gezonde producten hebben veel voedingsstoffen, zoals vezels, koolhydraten, eiwitten, vitaminen en mineralen.