Het gemiddelde gewicht van een enkelasser boottrailer is gemiddeld 350 kilo. Er blijft dan nog 1550 kilo over voor uw boot. Haal daar twintig procent vanaf en er komt een maximaal gewicht voor uw boot uit, namelijk 1240 kilo. In combinatie met deze auto en trailer mag uw boot dus niet zwaarder wegen dan 1240 kilo.
Ongeremde trailers hebben altijd een maximum toegestane massa van 750 kg, dit is inclusief het gewicht van de trailer. Geremde trailers zijn verplicht vanaf 750 kg en gaan tot een maximum van 3.500 kg en zijn kentekenhouder verplicht.
De auto en de boottrailer kennen ook een wettelijke regel. Het toegestaan maximaal trekgewicht moet dus minimaal net zoveel zijn als de trailer met boot daadwerkelijk weegt. Dus inclusief de belading. Een hoger toegestaan trekgewicht dan nodig maakt van de auto geen betere trekker.
gewicht circa 7000 kilo. motor binnenboord.
Zonder vaarbewijs mag je dus nog steeds een boot besturen, mits de bestuurder minimaal 12 jaar oud is. Hoeveel Pk (paardenkracht) er achter de boot hangt maakt niet uit. Er is wel een duidelijke regel: wanneer uw boot harder kan dan 20 km/h, dan dient u in het bezit te zijn van een vaarbewijs.
Een veel gebruikte vuistregel voor het bepalen van het gewenste motorvermogen is 5 pk per ton waterverplaatsing. Voor uw schip zou dat neerkomen op zo'n 26 paardenkrachten.
Qua snelheid gelden de regels van een aanhanger, eigenlijk hetzelfde als voor een caravan. Daarom is de maximumsnelheid op de snelwegen 90 kilometer per uur als het gewicht van de aanhanger onder de 3500 kg blijft.Is het gewicht hoger dan 3500 kg, dan is de maximumsnelheid 80 kilometer per uur.
Op de snelweg mag je met een aanhanger maximaal 90 kilometer per uur rijden. Deze snelheid geldt voor voor aanhangers tot een gewicht van 3.500 kg. Is de aanhanger zwaarder dan 3.500 kg? Dan mag je maximaal 80 kilometer per uur rijden met de aanhanger.
Het eigen gewicht bedraagt 700 kg, waarmee een laadcapaciteit van 800 kg overblijft. Wilt u een paardentrailer kopen voor twee dieren? Dan komt u uit bij een aanhangwagen in een hogere gewichtsklasse. Bij zowel de Lithium als de Chamonix voor twee paarden heeft het standaardmodel een totaalgewicht van 2400 kg.
Ongeremde aanhangwagens hebben altijd een MTM (Maximaal Toegelaten Massa) van 750kg. Dat is inclusief het gewicht van de aanhanger zelf. Geremde aanhangwagens bestaan met een MTM van 750kg, deze aanhangers zijn interessant voor eigenaars van auto's met een trekvermogen van minder dan 750 kg ongeremd.
Waar het totaalgewicht van aanhangers dicht enkelas bijvoorbeeld maximaal 1300 tot 1500 kg is, vindt u onder tandemassers gesloten wagens die qua gewichtsklasse uiteenlopen van 750 tot 3500 kg.
Met een aanhanger voor 1,5 paard schaft u een geremde tandemas trailer aan waarvan het totaalgewicht bij de meeste merken 1600 kg bedraagt. Algemeen gezien liggen de laadvermogens tussen 830 en 950 kg. De Proline Chamonix weegt met 1500 kg minder zwaar en heeft een capaciteit van 800 kg.
Vaarbewijs verplicht op het IJsselmeer
Als u op het IJsselmeer wilt varen moet u in het bezit zijn van vaarbewijs 2. Dit vaarbewijs is verplicht voor het varen op een waterscooter, jetski, rubberboot of en motorboot die vol gas harder kan dan 20 km/uur en voor boten met een lengte van meer dan 15 meter.
Er wordt wel gekeken naar de maximale snelheid van de boot. Als een motorboot sneller kan varen dan 20 km/u is het een snelle motorboot en heb je een vaarbewijs nodig. Een rubberbootje met meer dan 5 PK, kan meestal harder dan 20 km per uur.
Heb je een klein rubberbootje met 6 pk dan is een vaarbewijs verplicht, deze gaat sneller dan 20 km/h.
De Nissan Qashqai en de Volkswagen Tiguan hebben een maximaal trekgewicht van 1800 kilo. Daarmee zijn ze geschikt om een zwaardere caravan te trekken.
Volvo XC90 Plug-in Hybrid
De Volvo XC90 is daarmee lekker snel (0-100 km/u in 5,6 seconden) en uiterst krachtig. Tot 2.400 kilo aan geremd aanhanggewicht mag aan de trekhaak. Dus ja, je hebt hiermee dé ideale trekauto voor je boot of caravan gevonden.
Dat wil zeggen dat het werkelijke gewicht van de beladen aanhangwagen niet meer dan 75% moet zijn van het werkelijke gewicht van de rijklare en eventueel beladen auto. Voor wat betreft de motor is een koppel (trekkracht) vanaf zo'n 230 Nm en een vermogen van 150 pk of meer een aardige vuistregel.