Er zijn grofweg twee verschillende soorten toekangeluiden. De ene toekansoort maakt rauwe, krassende kwaakgeluiden, bijna als een kikker (zie onderstaand filmpje). De ander heeft een meer melodieus gejank (zoals in bovenstaand filmpje).
De toekan wordt tussen de 35 en 60 centimeter hoog. De vleugels zijn relatief kort en de staart is tamelijk lang. Zijn rugveren zijn glanzend zwart en vaak heeft hij op zijn borst een bontgekleurd verenpak. De poten zijn gebouwd zoals die van de specht, met twee tenen naar voren en twee tenen naar achteren gericht.
De enorme snavel van de toekan fungeert als een grote koelkast. De temperatuur van de snavel kan past zich naar de omstandigheden aan. Toerako's zijn echt fruiteters, ze eten alles behalve citrusvruchten want hun lever kan deze vruchten niet verwerken!
Er zijn bijna 40 soorten verschillende toekans. Je hebt bijvoorbeeld de roodsnavel toekan, de reuzentoekan en de zwartsnavel toekan. Zijn vleugels zijn kort en zijn staart is lang, zijn rugveren zijn glanzend zwart en vaak heeft hij op zijn borst een bontgekleurd verenpak.
Het duurt nog maanden voor hun snavels zo lang zijn als die van een volwassen toekan. In het wild kunnen reuzentoekans 26 jaar worden. Gemiddeld worden ze 20 jaar. In gevangenschap worden ze doorgaans niet ouder dan 18 jaar.
Halsbandarassari. De kleurrijke halsbandarassari komt voor van Venezuela tot Mexico en doet wel wat aan een kleine toekan denken. Niet zo gek, want de halsbandarassari behoort tot dezelfde familie. Met hun grote snavels pikken ze vruchten uit bomen, die ze vervolgens in hun keel mikken om in een keer door te slikken.
De Toekan kan juist vanwege zijn grote snavel niet zo goed vliegen. Doordat hij zo'n grote, zware snavel heeft, druk dit gewicht hem omlaag. Daarom maakt hij duikvluchten van boom naar boom. Toekans komen voor in Midden- en Zuid-Amerika.
Liervogels staan vooral bekend door hun buitengewone vermogen om natuurlijke en kunstmatige geluiden uit hun omgeving te imiteren. De roep van de liervogel is een rijke mengeling van zijn eigen lied en een willekeurig aantal geluiden dat het dier ooit eens heeft gehoord.
Zoals Gerrit van der Valk zei: “Als een valk slaapt is 't niks en gaat hij op roof uit, dan is het net een adelaar. Een toekan is een mooie, grote, tropische vogel, een vrolijk beest, een gezellig beest, dat past veel beter bij ons”.
Met zijn snavelpunt kan de toekan vruchten en bessen plukken. Doordat de snavel zo lang is, komt de vogel bij fruit aan takken die niet dik genoeg zijn om hem te kunnen dragen.
De reuzentoekan is de grootste van alle toekans. Hij kan 60 centimeter groot worden. Maar wat nog het meest opvalt, is zijn gigantische snavel die wel 19 centimeter groot kan worden en feloranje gekleurd is, met een zwarte vlek aan de punt!
Wanneer het te koud of te warm is, kunnen toekans meer of minder bloed naar hun snavel laten stromen. Dit doen ze om zichzelf op te warmen of om af te koelen. Zo zul je toekans altijd zien slapen met hun snavel in hun verenpak gestopt om te voorkomen dat hun snavel te snel afkoelt.
De Vlaamse gaai en de kauw kunnen zowat alle geluiden imiteren. Er zijn niet veel vogels die het zingen van andere soorten vogels nabootsen. Een heel bekend voorbeeld van een vogel die dat kan, is de Liervogel uit Australië. Hij wordt zo genoemd omdat zijn staart de vorm heeft van een Griekse lier.
Leefgebied. Kolibries leven op veel verschillende plaatsen. Er zijn er die op open plaatsen leven, gebieden met veel zon en in de woestijn, maar ook die in het koude hooggebergte leven, of in het tropisch regenwoud of andere vochtige streken. Ze komen voor over het hele continent, van Alaska tot in Vuurland.
In de tropische regenwouden
Ze wonen er groepsgewijs (groepen van 3 tot 12 toekans) en uitsluitend in regenwouden (bijv. Amazonegebied) waar ze hun kenmerkende roep van soms wel een kilometer afstand laten horen.
Het is een van de meest gestelde vragen aan de familie Van der Valk: waarom hebben jullie een Toekan op je dak en geen Valk? Het antwoord is te vinden in de aankoop van vogelpark Avifauna. De familie was op zoek naar een symbool voor de hele familie.
Geluid. Tweelettergrepig, fluitende roep, "koer-líe". Zang met lange trillers.
Familie Van der Valk was in 1939 nog op zoek naar een passend logo voor hun onderneming. De valk was geen optie, omdat veel mensen na de oorlog nare herinneringen hadden aan de roofvogel. Vandaar dat de familie gekozen heeft voor een vriendelijk-uitziende toekan in plaats van een valk!
Reuzentoekan | Ouwehands Dierenpark - Ouwehands Dierenpark.
Zijn vleugels zijn kort en zijn staart is lang, zijn rugveren zijn glanzend zwart en vaak heeft hij op zijn borst een bontgekleurd verenpak.
Ze bewegen zich over korte afstanden voort waarbij een vlucht nooit veel verder is dan 100 meter. Op de warmste momenten van de dag zoeken de vogels beschutting op in de schaduw in de bomen. Overdag verspreiden de groepen zich soms waarna ze rond de schemering weer verzamelen en soms gezamenlijk roepen.
Hotel De Gouden Leeuw is het eerste hotel van Van der Valk. De rijke geschiedenis van het familiebedrijf start met het moment dat Nicolaas van der Valk boerderij De Gouden Leeuw koopt.