In de F4 ga je voor het eerst in vrije stap de rijbaan verlaten. Dit betekent dat je je paard iets meer ruimte geeft met de teugels, maar je houdt wel contact met de mond.
Het hoogst haalbare niveau binnen de dressuur is 'Grand Prix' met elementen uit de hogeschool als piaffe, passage, pirouette, wissel om de pas en dergelijke. Omdat de kunst van het africhten van een paard tot en met deze hogeschool eeuwenoud is, spreekt men ook wel van 'klassieke rijkunst'.
De letters B en L verwijzen naar het sportief niveau (dressuur of jumping) van de combinatie ruiter-paard. B staat voor Beginneling, L staat voor Licht, M voor Midden en Z voor Zwaar.
De klasse M staat voor "middel" en geeft het niveau van africhting van het paard aan en het niveau van de ruiter. De klasse M bestaat uit twee rubrieken, het M1 en het M2. Voordat een ruiter met zijn/haar paard in de klasse M mag gaan starten, moeten de rubrieken B (basis), L1 en L2 (licht) doorlopen zijn.
Na de uitleg over de klassen BB, B, L en M is nu de beurt aan de laatste klassen, namelijk de Z1, Z2, ZZ-Licht en ZZ-Zwaar. Een centraal uitgangspunt bij het ontwikkelen van de dressuurproeven was dat er meer nadruk komt te liggen op de sleutelwoorden harmonie en ontspanning.
Het weigeren of stoppen voor de sprong kan verschillende redenen hebben: Je rijdt je paard niet passend bij de sprong. Je geeft verkeerde hulpen. Een paard heeft weinig ervaring in het parcours.
De Subtop bestaat uit de klassen ZZ-Zwaar, Lichte Tour (Prix St. Georges en Intermediaire I) en Zware Tour (Intermediaire A, Intermediaire B, Intermediaire II, Grand Prix en Grand Prix Speciaal).
B = De B staat voor 'beginners', hierbij wordt gesprongen over hindernissen van max. 1,00 meter. L = De L staat voor 'licht', hindernissen van 1,10 meter. M = De M staat voor 'middelzwaar', hindernissen van 1,20 meter.
Dit zijn de zes ruiters die als hoogste staan in de uitslag, buiten de ruiters die zich al geplaatst hebben natuurlijk. De Grand Prix vormt ook de basis voor de landenwedstrijd, al worden de teammedailles pas in de Grand Prix Special verdeeld.
Paarden worden meestal ingereden als ze drie zijn. Quarters, worden meestal ingereden als ze twee zijn. Op die leeftijd koersen de dravers al hun eerste wedstrijden.
De F Proeven zijn proeven die geschikt zijn voor ruiters die net beginnen met paardrijden tot en met gevorderden. Er zijn in totaal 20 F Proeven en daarbij kan voor de even proeven een diploma behaald worden.
Vanaf de F3 zijn er 2 promotiepunten nodig om door te stromen (je rijdt iedere proef dus minimaal 2x). In de week voor de proeven oefen je in de les vaak een paar keer het rijden van een proefje. Zo weet je een beetje wat er komen gaat.
In de klassen Z1, Z2 en ZZ-Licht worden maximaal 40 winstpunten geregistreerd.
De rijbroek en bovenkleding hoeven niet in een bepaalde kleur te zijn. Handschoenen zijn niet verplicht maar draag je ze toch dan moeten ze licht gekleurd zijn, zo kan de jury de handhouding goed beoordelen.
Voor de klasse B, L1 en L2 behaal je winstpunten. Vanaf 180 pnt heb je 1 winstpunt. Vanaf 195 pnt heb je 2 winstpunten en vanaf 210 heb je 3 winstpunten. Met 10 winstpunten mag je doorstromen naar de volgende klasse.
Je prestatie wordt door een vakkundige jury beoordeeld. Voor de F-proeven geldt: 210 punten is een winstpunt, bij 230 punten krijg je twee winstpunten. Voor de VA-proeven geldt: 180 punten is een winstpunt, bij 210 punten behaal je er twee.
Vanaf volgende week vrijdag 1 april 2022 gaan de nieuwe proeven en reglementswijzigingen in. Dit betekent dat de video's van de huidige proeven (B-3, L1-7 en L2-11), ongeacht de opnamedatum, uiterlijk tot donderdag 31 maart 2022 ingeleverd kunnen worden.
Leer je paard zelfcontrole door middel van een gang.
Heb je dat ook wel eens? Je begint te draven en de draf gaat harder en harder en opeens wordt het een angstige snelle galop. Om te stoppen moet je je paard inbuigen tot een halt. Laat je de teugel vieren, dan schiet hij er weer vandoor.
Een paard dat staakt is corrigeerbaar. Meestal komt de staking voort uit angst, te veel (werk)druk, een harde manier van aanpakken, onbegrip of vermoeidheid.
Een paard dat deelneemt aan een dressuurwedstrijd moet de volgende leeftijd hebben bereikt: Klasse BB en B : minimaal 3 jaar vanaf 1 oktober Klassen L1 en L2 : minimaal 4 jaar vanaf 1 april Klassen M1 en M2 : minimaal 5 jaar vanaf 1 april Klassen Z1 en Z2 : minimaal 6 jaar Klasse ZZ-Licht : minimaal 6 jaar Klasse ZZ- ...
In de klasse L1 zitten ruiters die de B al hebben doorlopen of die vanwege in het verleden behaalde resultaten moeten of mogen instromen in de L1. In de klasse L1 mag je zelf kiezen of je gaat lichtrijden of doorzitten.
In het ZZ-zwaar kom je bij A in verzamelde galop of verzamelde draf de baan binnen en moet je halthouden en groeten op X. Het halthouden dient vierkant te zijn en het paard moet stil blijven staan tot de ruiter de hulpen geeft om weer verder te gaan in draf.
Er is geen maximale hoogte vastgesteld voor het BB. Er worden geen winstpunten toegekend in het BB en er is geen verplichte promotiegrens. Combinaties die hoger geklasseerd zijn, mogen nog steeds deelnemen aan een BB-rubriek.