Het oudste muziekinstrument is de menselijke stem zelf. Het oudste tongbeen van een Neanderthaler dat ooit is gevonden, dateerden onderzoekers op 60.000 jaar oud. Voor de eerste muziek werden dan ook geen instrumenten gemaakt, het slaan met stenen of klappen van de handen zou men al als muziek kunnen beschouwen.
In september 2008 werd in Duitsland, in de Hohle Fels-grot, een fluit gevonden van 35.000 jaar oud, gemaakt uit het bot van een vale gier. Tot op heden het oudste muziekinstrument. In Frankrijk waren al eerder fluiten gevonden van 30.000 jaar oud en in Oostenrijk van 19.000 jaar oud.
Delfische hymnen
Chr. De 'Delfische hymnen' zijn stukjes uit twee liederen die zijn gegraveerd in een muur in Delphi. Beide liederen gaan over de god Apollo en werden opgevoerd tijdens religieuze feesten. De liederen zijn de eerste composities van muzikanten die we bij naam kennen.
Wetenschappers in Duitsland hebben in een grot in het zuidwesten van het land drie primitieve fluitjes teruggevonden. Het gaat waarschijnlijk om de oudste instrumenten die tot nu toe gevonden zijn. Naar schatting zijn ze 35.000 jaar oud.
De oude Grieken hebben een prominente rol gespeeld in de ontwikkeling van muziek. Zei vonden instrumenten uit als de monochord en het luchtorgel. Filosofen bestudeerden muziek en de oudst bekende complete muzieklied is een graflief van Griekse oorsprong.
Het vroegst bekende voorbeeld van geschreven muziek dateert uit de 6e eeuw, toen de Romeinse filosoof Boëthius de noten van de twee octaven die toen in gebruik waren met letters weergaf. Hij hanteerde een schaal die van A tot O liep, waarbij A voor de laagste en O voor de hoogste noot stond.
Er zijn verschillende theorieën over waarom de mens begon met zingen. Eén van de meest voorkomende theorieën is dat zingen een manier was om verbondenheid met anderen te creëren. Zingen kan ook zijn ontstaan als een vorm van communicatie tussen groepen mensen of als een manier om emoties uit te drukken.
De langst levende persoon ter wereld van wie de geboorte- en sterfdatum officieel vaststaat, was de Franse Jeanne Calment, die in 1997 op 122-jarige leeftijd stierf. Calment is daarmee ook nog altijd de enige mens ooit die verifieerbaar ouder dan 120 werd.
Hij is namelijk 113 jaar oud geworden. Juan Vicente Pérez Mora uit Venezuela is sinds februari officieel de oudste man ter wereld. Dit is dus ook zijn eerste verjaardag met die titel. Juan leeft in een verzorgingshuis en is nog hartstikke gezond.
De oudste snaarinstrumenten zijn de lier en de harp. 3000 jaar oude versies vond men in de oude stad Ur in Irak. Turkse en Mongoolse nomaden speelden als eerste de viool, zij het primitieve versies. Snaren en strijkstokken maakten zij van het haar van hun paarden.
De eerste bekende liedjes uit de geschiedenis van muziek zijn onder andere: Het "Lied van Ugarit" (circa 1400 voor Christus) - gevonden op kleitabletten in Syrië. De Vedas (circa 1500 voor Christus) - oude heilige teksten uit India die hymnen en liederen bevatten.
We vallen maar meteen met de deur in huis: wie muziek heeft bedacht is tot op de dag van vandaag niet bekend. Maar onderzoekers weten wel dat het duizenden jaren geleden gebeurde. De vroegste beschavingen in Afrika, Europa en Azië maakten namelijk al muziek.
Er zijn ruim 20 miljoen tracks beschikbaar. Daarvan zijn er liefst vier miljoen nog nooit beluisterd. Meest opvallende artiesten die niet (meer) op Spotify te beluisteren zijn: The Beatles, AC/DC, Oasis, Thom Yorke, Led Zeppelin en Rammstein.
De "winnaar" uit het lijstje is de gitaar. Dit instrument is het meest verkochte, meest populaire instrument.
Middeleeuwse muziek gebruikte veel snaarinstrumenten waarop getokkeld werd zoals de luit. Het is een instrument met frets op de hals en een peervormig hol lichaam als klankkast dat de voorloper is van de moderne gitaar. Andere tokkelinstrumenten waren de mandore (soort mandoline), gittern, citole en psalterium.
Een beiaard, carillon of klokkenspel is een muziekinstrument dat bestaat uit een reeks gestemde klokken. De traditie van het beiaardspelen is kenmerkend cultureel erfgoed van de 'Lage Landen' : Nederland en België. De meeste beiaarden zijn dan ook hier te vinden.
Ze trouwde in 1922. Japan heeft de meest vergrijsde bevolking ter wereld. Meer dan 28 procent van de Japanners is 65 jaar of ouder. De oudste mens ooit van wie de leeftijd was vastgesteld door Guinness was de Française Jeanne Louise Calment, die in 1997 op 122-jarige leeftijd overleed.
Wat wel bekend is, is dat de Groenlandse haai het oudste gewervelde dier ter wereld is! Schattingen tonen aan dat de haai soms wel 500 jaar oud kan worden. De leeftijd van de Groenlandse haai wordt bepaald door zijn ogen. Hij heeft een unieke structuur in de lenzen van zijn oog.
De oudste nu levende mens was begin 2022 de Japanse Kane Tanaka. Zij werd op 2 januari 1903 geboren en is in 2022 119 jaar geworden.
De oudste persoon die ooit heeft geleefd, is de Franse Jeanne Calment. Zij werd 122 jaar en 164 dagen oud. De oudste man ooit komt ook uit Japan. Jiroemon Kimura werd geboren op 19 april 1897 en stierf in 2013 op 116-jarige leeftijd.
Jeanne Calment werd 122 jaar en was hiermee vermoedelijk de langst levende persoon aller tijden. Bijzonder: de Française heeft vanaf haar 21e als een ketter gerookt. Hoe kan dat!? Waarom sterft de ene roker veel te jong en wordt de ander wél oud?
Ebeltje Boekema-Hut droeg de titel 'oudste inwoner van Nederland' sinds mei 2021, toen Cornelia Boonstra uit Arnhem overleed. Ook die werd 110 jaar oud. Het absolute record staat niet op haar naam: die titel is in handen van Hendrikje van Andel-Schipper uit Hoogeveen, die 115 jaar werd en in 2005 overleed.
Ja, iedereen kan leren zingen, zolang je maar oefent. Het hangt er alleen van af hoe hoog je de lat voor jezelf legt om te zorgen dat je ervan kunt genieten.
De meeste liedjes worden gespeeld door muziekinstrumenten. Maar als iemand zingt zonder instrumenten noem je dat a capella.
Iemand die vaak zingt, weet uit eigen ervaring: regelmatig zingen vormt een behoorlijke belasting voor je stem. Niet voor niets nemen professionele zangers en zangeressen regelmatig rust. Dat is ook voor jou ontzettend belangrijk. Je stembanden kun je namelijk overbelasten.