' 'Armenië was het eerste christelijke land ter wereld (sinds 301 na Christus). Daar zijn ze hier erg trots op. Toen het land onderdeel was van de Sovjet-Unie kon het geloof niet openlijk worden beleden.
Ingeklemd tussen Georgië, Azerbeidzjan, Iran en Turkije ligt het kleine christelijke Armenië, met iets meer dan 3 miljoen inwoners. Het land nam in het jaar 301 als eerste ter wereld het christendom als staatsgodsdienst aan.
Aan het begin van de tweede eeuw waren er al christelijke gemeenschappen in Noord-Afrika, Gallië (Frankrijk) en Ethiopië. Het christendom was toen nog vooral een stedelijk verschijnsel, maar trok steeds meer aanhangers uit alle lagen van de bevolking. De Romeinse autoriteiten bekeken het christendom echter argwanend.
In Antiochië begonnen ook heidenen zich tot het geloof in Jezus te bekeren. Volgens Hand. 11,26 werden in deze metropool de 'leerlingen' voor het eerst 'christenen' (χριστιανοι) genoemd.
Haar wortels heeft zij in Jeruzalem, waar de eerste christelijke gemeenschap opbloeit. De leerlingen volgen Jezus' voorbeeld wanneer ze dagelijks de tempel bezoeken (Hnd 2,46).
Het hindoeïsme komt uit India en is de oudste godsdienst op aarde. De hindoes vereren veel goden en godinnen. Ze denken dat alle goden eigenlijk verschillende vormen van één goddelijke oerkracht zijn. De heilige boeken zijn de Veda's.
Animisme is het allereerste geloof ter wereld. Niemand heeft het uitgevonden. Het ontstond doordat wereldwijd mensen verklaringen zochten voor de dingen die gebeurden. Zij bedachten dat alles op aarde het werk was van bepaalde krachten.
De bijbelse Jezus is 2 jaar jonger dan de historische Jezus. Hij is niet op 25 december in het jaar 0 geboren, maar op 17 juni in 2 voor Christus. Conclusie: onze jaartelling is 2 jaar te laat begonnen. En bovendien vieren we kerst in het verkeerde jaargetijde.
Christenen geloven dat God zijn eniggeboren zoon naar aarde stuurt om de band met de mens te herstellen. Jezus Christus staat centraal in het christendom en daarom ontleent de religie haar naam aan hem. Jezus zou zijn geboren uit de maagd Maria.
Een christen gelooft in het bestaan van Jezus Christus als zoon van God. Volgens christenen werd Jezus ruim 2.000 jaar geleden geboren in Bethlehem, een Palestijnse stad op de Westelijke Jordaanoever.
Moslims geloven dat de islam is voortgekomen uit het christendom, dat op zijn beurt weer is geëvolueerd vanuit het jodendom. Mohammed leefde in een tijd waarin al wel redelijk wat joden en christenen rondliepen, maar nog relatief weinig moslims (hij was immers zelf de stichter van de Islam).
Christenen vormen vandaag de grootste religieuze groep op aarde. Moslims komen op de tweede plaats. Beide religies zullen de komende decennia verder groeien. Omdat de islam echter sneller groeit wordt die tegen 2060 nagenoeg even groot als de christelijke godsdienst.
Er is echter één zonde waarvoor geen vergeving bestaat: de lastering van de heilige Geest (zie Mc. 12,31).
West-Aramees was de taal die Jezus waarschijnlijk sprak en de taal waarin een deel van de Dode Zeerollen geschreven zijn. Oorspronkelijk werd het Aramees door de Arameeërs gesproken, zij woonden in het huidige Syrië, Irak en Turkije.
Ontstaan van het christendom
Christenen geloven dat Jezus vlak voor zijn dood zijn volgelingen vroeg om de wereld rond te reizen en iedereen over vergeving te vertellen. Jezus beloofde dat God na zijn dood aan het kruis zijn Heilige Geest zou sturen om de mensen kracht en steun te geven.
De officiële taal in Armenië is Armeens en wordt door 96 procent van de bevolking gesproken. Over het algemeen spreekt en verstaat iedereen ook Russisch. Daarnaast spreekt men vaak of Engels, of Frans of Duits. Het Armeens is een Indo-Europese taal.
God zag er dus uit als een mens. Omdat God een wijze man was die als een vader waakte over de mensen, kozen kunstenaars er in de Middeleeuwen al voor om hem te tonen als een grijze oude man. Vaak had hij wit/grijs haar en een baard. Ook Michelangelo schilderde hem met een baard in zijn frescos in de Sixtijnse kapel.
Vrijdag 3 april in het jaar 33 zou de dag zijn waarop Jezus Christus aan het kruis genageld werd.
In de meeste Bijbelboeken wordt wel een auteur genoemd. Aan Mozes worden de eerste vijf boeken van de bijbel toegeschreven. Koning Salomo wordt opgevoerd als auteur van het boek Prediker.
Jezus wordt vaak afgebeeld als een blonde Europeaan. Maar daar klopt niets van. Hij had waarschijnlijk donkerbruine of zwarte krullen en een korte baard, zoals bij joodse mannen in Judea gebruikelijk was. Jezus' huidskleur en uiterlijk worden niet vermeld in de Bijbel of in historische bronnen.
Judas Iskariot was een van de twaalf apostelen. Volgens de evangelist Johannes was hij de penningmeester van het gezelschap rond Jezus. Judas is berucht geworden door zijn verraad van Jezus, wat leidde tot diens kruisdood. De gewezen apostel stierf een eerloze dood.
Volgens de de Bijbelboeken Matteüs en Lucas is Jezus geboren in Bethlehem. Maar: in de twee andere evangeliën, Marcus en Johannes, staat dat Jezus in Nazareth ter wereld kwam. 'Niet waar,' kun je nu denken, 'Johannes en Marcus noemen helemaal geen geboorteplaats. '
De vraag was alleen: wanneer precies? Het antwoord lag besloten in de Bijbel: je hoefde alleen maar een optelsom te maken van de leeftijden der aartsvaders en generaties van koningen. Afhankelijk van de berekeningswijze liepen de scheppingsdata niettemin flink uiteen, van pakweg 4000 tot 7500 jaar voor Christus.
De islam behoort net als het christendom en het jodendom tot de monotheïstische godsdiensten, het geloof in het bestaan van een God. Moslims geloven dat Allah de enige ware God is en dat Mohammed één van zijn profeten is. Ze menen dat het woord van Allah letterlijk is opgeschreven in hun heilige boek, de Koran.