Het midden van Limburg is gemiddeld de droogste plek van Nederland. De gemiddelde neerslaghoeveelheid per jaar bedraagt hier slechts 750 mm. Dat komt doordat de hoger gelegen Belgische Kempen en de Ardennen regenwolken voor een deel tegenhouden. Ook in Noord-Limburg en Zuidoost-Brabant valt relatief weinig neerslag.
De meeste droogtes sinds 1964 vonden plaats in Ethiopie, Somalie en Kenya. De langste droogteperiode duurde 9 jaar: sinds 1969 tot 1978 in Chad.
De Veluwe is met ruim 950 mm per jaar het gebied waar op jaarbasis de meeste regen valt, in Midden-Limburg (minder dan 750 mm per jaar) valt de minste neerslag. Dat blijkt uit gegevens van Weeronline.
Het droogste plekje ter wereld is, volgens gegevens van de WMO, Arica, een stadje met nog geen 200.000 inwoners in het noorden van Chili. Over een periode van 59 jaar viel er jaarlijks gemiddeld slechts 0,76 millimeter regen, dus minder dan 1 millimeter!
Volgens de gegevens op de neerslagkaart van het KNMI zijn de vijf provincies waar het meeste regen valt: Noord-Holland, Zuid-Holland, Drenthe, Utrecht en Gelderland. Hoewel in Zuidoost-Limburg gemiddeld jaarlijks ook de meeste regen valt, hoort Limburg niet bij de natste provincies.
De Sahara-woestijn in Afrika is kurkdroog en Al-Kufrah in het land Libië is het allerdroogste stukje van de woestijn. Er valt nog geen millimeter regen per jaar!
Wij zoeken het uit. Volgens de cijfers van het KNMI regent het al dertig jaar lang het meest in Zoetermeer. Vanaf 1991 tot 2021 viel in Zoetermeer, met gemiddeld 971,9 millimeter per jaar, de meeste regen.
De Atacama-woestijn in Chili kan de droogste plek ter wereld genoemd worden. Ze ligt 610 meter boven zeeniveau en krijgt minder dan vijf millimeter neerslag per jaar te verwerken. Ter vergelijking: het is er liefst vijftig keer zo droog als in Death Valley in Californië.
Zuid-oost Spanje, maar ook de noordelijke kusten van zowel de Zwarte als de Kaspische Zee zijn de droogste regio's van Europa, gevolgd door het noordelijkste gedeelte van Noorwegen en enkele gebieden in Zuid-Oost Europa.
Het droge klimaat komt meestal voor rond de Kreeftskeerkring ten noorden van de evenaar en de Steenbokskeerkring ten zuiden van de evenaar. Afhankelijk van bijvoorbeeld de invloed van bergen en oceanen, kan de locatie afwijken.
In het voorjaar schijnt de zon het vaakst in het westen en noorden van het land. Het noordwesten heeft 89 zonuren meer dan het zuidoosten. Dat de zon in het westen en noorden vaker schijnt heeft te maken met het relatief koude water van de Noordzee. Boven dat koude water wordt wolkenvorming onderdrukt.
De meeste warme, zomerse en tropische dagen worden geregistreerd in het zuidoosten. In het noorden van Limburg is het op 100 dagen in het jaar warmer dan 20 graden, op 36 dagen is het warmer dan 25 graden en gemiddeld genomen op 6 dagen is het er tropisch warm.
Als we kijken naar de hoeveelheid regen, vind je de natste plek op aarde, in India. Het is het dorpje Mawsynram in de staat Meghalaya. Het regent daar echt veel. Per jaar valt daar gemiddeld 11.872 millimeter regen.
De droogte neemt af. Hoewel er regionaal nog grote verschillen zijn, is er landelijk geen sprake meer van een grotere vraag dan aanbod van zoet water. Daarom wordt nu overgegaan van het niveau 'feitelijk watertekort' (niveau 2) naar 'dreigend watertekort' (niveau 1).
In de zomer heeft Nederland vaker te maken met droge periodes, doordat er dan meer water verdampt dan dat er neerslag valt. Maar momenteel staat 2022 volgens het KNMI wel in de top-5 van droogste jaren sinds het begin van de metingen in 1901.
Heel Europa heeft last van de droogte. De Donau, de Elbe, de Po... Op veel plekken worden – waar voorheen water stroomde – zandbanken zichtbaar, kun je eilandjes in de rivier te voet bereiken en zie je extreem brede oeverstroken. "De gevolgen van de lage waterstanden zijn enorm", zegt Wanders.
Ecuador wordt ook wel het land van de eeuwige lente genoemd, want de temperatuur schommelt vrijwel altijd rond de 25 graden. Wij in Nederland ervaren dat eerder als eeuwige zomer, maar goed: lekker is het sowieso.
De Canarische Eilanden zijn is dé plek om te ontsnappen aan de koude winter. Op Tenerife, Fuerteventura en Lanzarote heerst het hele jaar een aangename temperatuur en is het zelfs in de winter strandweer. Weer en garanties gaan helaas niet samen, dus het kan ook voorkomen dat je net last krijgt van regen.
Het klimaat van de Canarische Eilanden wordt beschouwd als het beste klimaat ter wereld dankzij de milde en aangename temperaturen het hele jaar door. Daarbij komt nog de geringe neerslag en het feit dat de archipel de regio in Europa is met de meeste zonuren per dag.
De Atacama woestijn in het noorden van Chili is een 970 kilometer lange woestijn en is niet zomaar een woestijn. Het is de allerdroogste gebied ter wereld.
Het woestijnklimaat komt vooral voor in de Sahara (Noord-Afrika), Arabië , Australië, en op hoog gelegen droge vlaktes in bergen. Volgens de klimaatclassificatie van Köppen is het woestijnklimaat een BW-klimaat en is daarom een droog klimaat (B-klimaat).
In die maand valt de meeste regen, bijna 88 millimeter gemiddeld over het land. De kustprovincies hebben dan de meeste regen te verduren met op grote schaal meer dan 100 mm. In april valt de minste regen, bijna 41 millimeter. Het droogst is het dan in het Waddengebied en op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden.
Crkvice, Kroatië De titel voor de natste plek van Europa gaat naar het Kroatische bergdorpje Crkvice. Jaarlijks valt er in het 650 inwoners tellende dorpje maar liefst 4.651 millimeter regen.
Een natte dag is een dag met binnen een etmaal een hoeveelheid van 10 millimeter of meer. Een jaar telt landelijk gemiddeld 22 natte dagen. Om van een dag met zware regen te spreken moet er op minstens één van de officiële weerstations 50 millimeter of meer zijn gevallen.
In een gemiddeld jaar valt er in Noord-Brabant tussen de 750 en 850 millimeter neerslag; in het westen van de provincie gemiddeld meer dan in het oosten.