Helleborus orientalis-hybride/Helleborus niger snoeien (kerstroos of winterroos). Lelijke, maar ook beschadigde bladeren kunnen eind januari / begin februari helemaal tot aan de grond toe worden afgeknipt. Als het vriest in deze periode stel je de knipbeurt even uit.
Helleborus snoeien
Een helleborus is een plant, maar deze plant bezit bloemen. Het snoeien van deze planten is ook niet nodig en gaat ook niet bij deze plant. Je zult hiermee de plant alleen maar beschadigen. Wat je wel kunt doen is de beschadigde en de wat minder mooie bloemen en bladeren af te knippen.
De uitgebloeide bloemen kun je telkens verwijderen voor een langere bloei, maar je kunt ze ook laten zitten om er zaad uit te winnen dat je eind mei, begin juni in potten of ter plekke in de tuin kunt zaaien. Je kunt een kerstroos ook vermeerderen door hem in september te delen.
Wanneer helleborus snoeien
Wanneer je ziet dat de bloemknoppen van je helleborus eraan komen, rond januari, is het een goed moment om de schaar in het oude blad te zetten. Maar het beste verwijder niet al het blad in één keer! Spreid dit klusje over meerdere weken in januari en februari.
Zet helleborus in de ochtendzon (tot 13.00 uur). De plek mag in de zomer in de schaduw liggen, bijvoorbeeld onder struiken, of in de schaduw van de boom van de buren. Zet hem niet direct onder een boom: hier staat hij in de zomer te droog. Helleborus houdt van doorlatende grond, van basisch tot neutraal.
De kerstroos, een vaste plant, draagt het hele jaar door mooi blad.
Helleborus bloeit van januari tot in april. Het blad blijft het hele jaar aan de plant, maar wordt op den duur wel lelijk. In februari kun je al wat blad wegknippen, maar wacht met alles weg te knippen tot het nieuwe blad verschijnt!
Helleborussen zijn bosplanten en gedijen het best in de halfschaduw. Helleborus houdt ook van grond die niet te nat is. Alleen Helleborus argutifolius kan volle zon verdragen. Als bemesting gebruik je het best organische meststof zoals beendermeel, koemest of een andere samengestelde meststof van bijvoorbeeld Ecostyle.
Als je Helleborus het niet doet, kan dit verschillende redenen hebben. Mogelijk is de standplaats niet goed. Zoals je hiervoor al kon lezen, houdt deze plant niet van hele natte of hele droge grond.
Voor de Helleborusplanten is vorst geen probleem. Maar hun bloemstengels hebben het er maar lastig mee. Tot -4 is er niet zoveel aan de hand, maar bij strengere vorst verslappen de stelen en buigen ze om te voorkomen dat ze barsten. Als het warmer wordt, gaan ze weer rechtop staan.
Als de kerstster zo ver is kan hij in principe in bloei worden gebracht. Dat gebeurt nadat hij gedurende tien weken iedere nacht gedurende minstens dertien uur in het donker wordt gezet. Hij moet dan echt absoluut donker staan. Tien weken lang en iedere nacht opnieuw.
Ze kunnen wel een half jaar mooi blijven, dus tot ver na kerst heeft u zo kleur in de woonkamer. Kerststerren zijn 'kortedagplanten', wat inhoudt dat zij een periode lang minder dan 10 á 12 uur licht gehad moeten hebben om tot bloei te komen. Bij kwekers wordt dit proces aan het einde van de zomer ingezet.
Als een kerstster haar bladeren laat vallen, is dat meestal te wijten aan kou en tocht. De uit Mexico afkomstige plant heeft daar namelijk een hekel aan. Thuis heeft de kerstster graag een licht, tochtvrij plekje zonder direct zonlicht bij een temperatuur van 15 tot 22 graden.
De wijsverspreide naam nieskruid heeft te maken met het feit dat fijngewreven plantendelen de neus prikkelen. Het is de protoanemonine in de Helleborus die het slijmvlies in de neus irriteert. Van die eigenschap maakte men vroeger gebruik om boze geesten en ziekten ´uit te niezen´.
Helleborus kan vermeerderd worden door zaad, deling of weefselkweek. Stekken is niet mogelijk. Omdat het delen van planten heel traag gaat, zijn zaad en weefselkweek de enige manier om Helleborus op grote schaal te vermeerderen.
Zet Helleborus in vruchtbare grond; met voldoende humus, bladaarde bijvoorbeeld, en voeg eventueel wat kalk toe. Een plekje in de halfschaduw is ideaal.
Letterlijk vertaald, betekent helleborus zoiets als "dodelijk voedsel". Deze naam is niet toevallig, want de helleborus is namelijk giftig. Daarom moet u uw handen wassen nadat u deze planten hebt aangeraakt of, beter nog, handschoenen dragen wanneer u ze moet vastpakken.
Helleborus orientalis doet het geweldig in een pot. Plant 'm niet te diep en gebruik goede potgrond of speciale Helleborus-grond. Niet te veel water geven. Kies een pot met gaten onderin voor een goede afwatering.
Helleborus groeit het best op een licht beschaduwde plaats, onder bomen of heesters. Kalkrijke grond, kleigrond bijvoorbeeld, is ideaal. Meng compost of bladaarde door de grond, en sluit af met een handje kalk. Plant ze niet te diep, zorg dat de bloemknoppen boven de grond blijven.
De stengels worden slap en het lijkt alsof de plant het niet gaat redden. Echter schijn bedriegt, want dit is juist een manier om de vorst goed te doorstaan. Je zult zien dat de plant weer mooi rechtop gaat staan, zodra de ergste vorst voorbij is. Je hoeft dus eigenlijk helemaal niets te doen!
Scheuren kan bij Helleborus in het vroege voorjaar of in het najaar. Planten kunnen alleen worden gescheurd wanneer ze geen centrale, doorgaande steel of stam hebben. Dat heet met een mooi woord acaulescent. Is de Helleborus wel stamvormend (caulescent) dan is scheuren geen optie.
Het is en blijft een tuinplant die een koele plek nodig heeft. Liefst van al staat de Helleborus in de volle grond maar je kan hem wel degelijk in een sierpot (of bloembak) plaatsen als je rekening houdt met volgende tips: zorg steeds voor een koele plek, liefst in de buitenlucht.
De bladeren zijn groen en ongeveer 30 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 30 cm.
Kerstrozen vormen diepe wortels. Wanneer je een kerstroos in een pot plant, moet deze daarom voldoende diep zijn. Verder moet je waterverzadiging vermijden. Als potgrond is rozenaarde ideaal.