'Jaloezie laat zien wat je belangrijk vindt.En het kan je motiveren om harder te gaan werken. ' Als we jaloers zijn, iemand benijden of afgunstig zijn, is er blijkbaar iets aan de hand.
Mensen die jaloers zijn, zijn vaak zelf onzeker of hebben weinig zelfvertrouwen. Ook kan jaloezie in een relatie voortkomen uit de angst om iemand te verliezen. Verder zijn er nog een aantal andere factoren die jaloezie versterken: emotionele instabiliteit.
Als iemand jaloers is, heeft de ander het niet eenvoudig. Bij echte jaloezie wordt er geen moeite bespaard om emotionele chantage toe te passen om de eigen zin door te drijven. Mensen die vaardig zijn in jaloers gedrag geven de ander op subtiele wijze het idee dat hij of zij iets moet doen om de relatie goed te houden.
Want jaloezie is niet per se verkeerd. Als je je jaloerse gevoelens goed onderzoekt, kun je er bijvoorbeeld achter komen wat je écht wil in het leven. Jaloezie is geen teken van zwakheid. Net als blijdschap, angst en verdriet, is jaloers zijn een emotie die onlosmakelijk verbonden is met 'mens zijn'.
Op zich hoeft jaloezie niet negatief te zijn. Het zegt wel iets over jouw behoeftenpatroon. Er ligt een relatie tussen jouw behoeften en gevoelens. Maar jaloezie kan wel heel negatief worden als het doorslaat.
Jaloezie zegt iets over je eigen verlangens
Het is belangrijk om te beseffen dat de kern van deze emotie in jezelf ligt en niets te maken heeft met de ander. Hetgene wat de ander heeft, raakt een gevoelige snaar bij jou. Het gaat om een tekort, behoefte of verlangen dat diep in je verscholen ligt.
Als je jaloers bent, wil je iets hebben wat een ander heeft. Het kan daarbij gaan om materiele zaken of eigenschappen. Maar ook om relaties die iemand heeft met anderen. Een andere vorm van jaloezie is een ander iets niet gunnen.
Met een beetje jaloezie houd je het spannend. Je komt minder makkelijk in een sleur terecht, omdat je altijd nog een beetje met verleiden bezig bent. Natuurlijk vertrouw je elkaar, maar je blijft wel je best doen voor elkaar. Daardoor blijft het leuk tussen jullie en verras je elkaar ook sneller.
Iedereen is weleens jaloers en bang dat zijn/haar partner vreemdgaat, ook als achteraf blijkt dat er niks aan de hand was. Jaloezie wordt echter ziekelijk als je voortdurend jaloers bent terwijl daar geen aanleiding voor is. Ziekelijke jaloezie heeft ingrijpende gevolgen voor je relatie en je zelfbeeld.
Een jaloerse vrouw is vaak ook een onzekere vrouw. Dat moeten we in het achterhoofd houden. Het kan zijn dat ze onzeker is over haar uiterlijk en zichzelf daarom veel vergelijkt met anderen, maar het kan ook zijn dat ze onzeker is over jullie relatie en jouw oprechtheid tegenover haar.
Gevoelens van jaloezie wijzen je erop, dat het tijd is om goed stil te staan bij wat jij allemaal te bieden hebt. Maak een lijst met al jouw goede eigenschappen en blijf deze aanvullen. Zeg 'stop' tegen jezelf, als jouw jaloezie-knop weer aangaat. Zoek afleiding of ga iets positiefs doen voor jezelf.
Want als je hem jaloers wil maken, moet je er eerst voor zorgen dat hij je heel graag wil. Hij moet zo naar je verlangen dat het hem pijn doet als jij naar een ander kijkt. Dat verlangen zal niet op gang komen als je hem afkraakt, maar wel als je hem het gevoel geeft dat hij de sterkste man op aarde is.
Een manier om te zien of een vriend(in) jaloers of afgunstig op je kan zijn is aandacht te besteden aan hoe ze over andere mensen praten en de wereld in het algemeen bekijken. De kans is groot dat je vriend(in) jaloers op je is als hij of zij vaak het gevoel heeft dat het leven oneerlijk is.
Pathologische of ziekelijke jaloezie zou kunnen ontstaan door een slechte hechting aan de ouders tijdens de kindertijd. Ook trauma's uit het verleden kunnen bijdragen aan wantrouwen naar de partner. Daarnaast spelen gevoelens als onzekerheid ook een bijdrage tot ontwikkeling van ziekelijke jaloezie in de relatie.
Iedereen vergelijkt zichzelf met anderen, dat is heel normaal en het kan je helpen je eigen waarden te ontwikkelen. Maar wanneer je alsmaar het gevoel hebt dat je niet zoveel kunt bereiken als je vriendin, of altijd in vergelijking niet tevreden bent, kan dit jaloezie tot gevolg hebben.
De woorden overlappen in de betekenis 'benijden', maar afgunst geeft ook aan dat je een ander iets niet gunt. Als de afgunst tot woede leidt, kan het zelfs gebeuren dat men iets kapotmaakt, alleen maar om te zorgen dat de ander het niet heeft. Bij jaloezie wil men juist zelf iets hebben.
Serieus, onthoud het compliment en vergeet de jaloezie zelf. Onthoud wat de jaloerse persoon je eigenlijk wilt zeggen: “Ik bewonder je, maar op een verkeerde manier.” En vergeet de rest. Jaloezie is een gebrekkige uiting van een gebrekkig mentaliteit. Maar dat doet niets af aan het compliment zelf!
Het kan natuurlijk zijn dat hij om persoonlijke redenen een relatie niet aandurft. Misschien heeft hij (een beetje) bindingsangst of heeft hij heel slechte ervaringen gehad met een ex. Dat zijn dingen die ervoor kunnen zorgen dat hij het lastig vindt om zich écht te binden.
Controlerende en bezitterige mannen worden gekenmerkt door obsessieve persoonlijkheden. Ze willen alles weten en lijken altijd in de verdediging te schieten. Ze worden gemakkelijk boos, hoewel ze hun agressie soms in toom proberen te houden.
Symptomen jaloezie
- Je vindt het erg als je partner iets doet zonder jou. - Je kan er niet tegen als je partner plots veel over iemand anders begint te praten. - Je bent bang dat je partner met iemand anders vrijt. - Als je partner zijn/haar gsm laat liggen, lees je de berichtjes.
Jaliefgevoel wordt beschouwd als de tegenhanger van jaloezie.
Verwant met de afgunst is naijver. Hierbij gaat het om de rol die men zou willen spelen voor een ander of ook wel voor anderen, de betekenis die men voor hen als voorwerp van liefde en verering zou willen hebben, maar die aan een ander toevalt.