Honing staat bekend als natuurlijk antibioticum. Dit komt onder andere door de hoge concentratie aan suiker en door de antibacteriele stoffen die de bijen er aan toevoegen. Dit kunnen enzymen zijn om de suikers af te breken, maar ook proteïnen die een functie in het afweersysteem van bijen vervullen.
Het suikerwater verzwakt de bijen; ze worden vatbaarder voor schimmelinfecties, mijten en virussen. Dit wordt (natuurlijk naast het gebruik van landbouwgiffen) in verband gebracht met het afnemen van bijenpopulaties in de wereld. Los daarvan, brengt het winnen van de honing ook leed voor de bijen met zich mee.
Bijen halen nectar uit bloemen. Een honingbij moet zo'n 200 tot 1500 bloemen bezoeken om genoeg nectar te verzamelen om het honingmaagje te vullen. In de maag wordt de nectar door enzymen omgezet in honing. Als de bij terug komt bij de bijenkorf, braakt hij de honing over in de mond van een andere bij.
Dat is geen Saharazand, zoals veel mensen denken, maar poep van honingbijen die allemaal tegelijk uit hun winterkorven komen. Dat schrijft bijendeskundige Bram Cornelissen woensdag op Natuurbericht.nl. Bijenhouders noemen de dag dat bijna alle bijen tegelijk hun ontlasting laten vallen, de reinigingsvlucht.
Honing is overlevingsvoedsel voor de bijen. Omdat bijen zich voornamelijk voeden met nectar en stuifmeel, hebben ze bloeiende bloemen nodig om te voeden. Maar wanneer de winter begint, verliezen honingbijen hun natuurlijke voedselbron , wat betekent dat ze een alternatieve voedselbron nodig hebben om te overleven.
De honingbij komt algemeen voor in grote aantallen. De honingbij wordt gewaardeerd vanwege de rol als bestuiver van vele plantensoorten, waaronder fruitbomen. Daarnaast is de honingbij de belangrijkste leverancier van verschillende natuurproducten zoals honing, bijenwas, koninginnengelei en propolis.
Maken wespen honing? Er is maar één enkel simpel antwoord op deze vraag: NEE! Hoewel wespen – net zoals bijen – nectar drinken, zijn ze fysisch niet in staat om deze om te zetten in honing.
De wesp vangt vliegen en muggen (ook soms bijen), snijdt ze in stukjes en geeft deze vleesblubber aan de larven in het nest te eten. Als dank scheiden deze een zoete vloeistof af, waar de wespen dol op zijn. Dat afscheiden is dus poepen en piesen tegelijk, maar wel lekker zoet!.
Dat is handig, want in een bloem met nectar zit vaak een zogenoemd honingmerk. Dit kleurmerk reflecteert UV-licht, en leidt de honingbij direct naar de nectar. De bij verzamelt het zoete spul en stopt het samen met een lading speeksel in haar honingzak (een speciale maag waar de honing in bewaard wordt).
Honing beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten, omdat het boordevol flavonoïden en antioxidanten zit. Regelmatig een kleine dosis rauwe honing en kaneel innemen, is goed voor je cholesterol. Het voorkomt bloedvatenvernauwing omdat het je aders schoonhoudt.
Honing wordt al duizenden jaren lang gebruikt voor de natuurlijke behandeling van allerlei kwaaltjes. Zo wordt honing onder meer gebruikt bij diverse maagklachten, zoals problemen met de spijsvertering, diarree en maagzweren. Ook bij brandend maagzuur en zure oprispingen kan honing het ongemak verlichten.
Waarschijnlijk heb je een keer tijdens een verkoudheid als tip gekregen om een lepel honing te eten. Honing is antimicrobieel en ontstekingsremmend, en helpt daardoor slechte bacteriën te bestrijden.
Het is een stof die van nature voorkomt in veel voedingsmiddelen en planten. Toen werd het grote verschil tussen gewone en manuka-honing duidelijk: bij gewone honing is de verhouding met MGO 20-50 mg/kg, en bij manuka-honing kan dat tot 800 mg/kg oplopen. Dat verklaart ook meteen waarom de honing zo bizar duur is.
Doordat de nectar vervolgens nog meerdere malen door de bijen van elkaar wordt "overgenomen" komen er een steeds meer enzymen in de honing. Dit "overgeven" tussen de werksterbijen gebeurt massaal tijdens het indampen van de nectar. Honing is dus zowel een plantaardig als een dierlijk product.
Voor de productie van honing moeten honingbijen gehouden worden. Hierdoor is honing per definitie niet veganistisch. Om honing te produceren, wordt deze bijensoort geëxploiteerd. De honing waar de honingbijen hard voor werken, maken ze voor zichzelf, maar wordt van hen afgenomen.
Spinnen en insecten zoals: vliegen, muggen en wespen laten poepvlekjes achter op de kozijnen en meubels. Deze vlekken zijn vaak lastig te verwijderen, zeker als ze al zijn ingedroogd. Maar met wat preventieve maatregelen kun je de hoeveelheid poep zoveel mogelijk beperken.
Met hun pootjes vol bacteriën wandelen ze namelijk net zo lief over jouw ontbijt heen. Bovendien poepen en plassen ze ook nog eens overal waar ze landen.
Wanneer de mug zich voedt met bloed, scheiden de nierbuisjes een eiwit af dat ervoor zorgt dat de mug urineert, om daarmee wat gewicht te verliezen. Als hij dat niet doet, kan hij vaak niet meer goed wegvliegen doordat zijn kleine vleugeltjes het gewicht nauwelijks kunnen dragen.
Bijen zijn vreedzamer dan wespen, maar als hun nest wordt bedreigd of als je op ze trapt, halen ze hun wapen tevoorschijn. Een bijensteek is doorgaans minder pijnlijk dan een wespensteek, al bevat een bijensteek meer gif. Bijen steken echter maar één keer, waarna ze langzaam sterven.
Wespen - Wespenbeheer. Als u zou vragen hoe mensen over wespen denken zullen de meesten aangeven dat ze er een hekel aan hebben. De meeste mensen zullen wespen zonder aarzelen proberen te doden. De waarheid is echter dat we niet zonder wespen kunnen omdat ze zo belangrijk voor ons zijn.
Waar wespen een grote hekel aan hebben, is de geur van wierrook en de geur van kruidnagels. Zodra je een wierrook stokje aansteekt of je legt een aantal kruidnagels in een bakje met koud water blijven de wespen op afstand. Ze houden absoluut niet van deze geur.
Bij sterke geurtjes zoals zweten of parfum. Na een bezoek aan paarden, schapen of ander vee. Uitademen richting bijen op de raat. Bevliegen van bepaalde bloemen, koolzaad, mosterd.
Een honingbij produceert in heel haar leven ongeveer 1/12 theelepel dat is ongeveer zo groot als een rijstkorrel. Dat is klein! Er zijn 700.000 bijen nodig om een 1/2 kilo honing te produceren. Een bijenkolonie produceert tussen 25 en 50 kilo honing per jaar.
#7 Een werkbij vliegt wel 35 maal per dag uit om nectar en/of stuifmeel te halen en dat doet ze met een snelheid van zo'n 40km/u. #8 Bijen leggen voor het verzamelen van 1 kg honing een afstand af van 40 tot 50.000 km (dat is bijna de omtrek van de aarde). Dit kost ruim 100 bijen het leven.