Het best geteste matras van IKEA is het IKEA Hövag matras (medium-stevig). Hij staat op plek 15 in de Consumentenbond matrassentest. Het is een pocketveringmatras dat afgedekt is met polyetherschuimlagen.
Re: Welk bed (en matras) van Ikea (140x200)?
Maar ik pas vak op het huis bij iemand, en daar slaap ik dan ook en zei heeft een nieuwe versie van de hemnes in 2 persoons uitvoering, en die ligt heerlijk, is erg stevig en kraakt ook niet. Dus dat zou wel een aanrader zijn.
Dus, hoewel we 25 jaar garantie geven op onze matrassen, raden we je toch aan je matras om de 8 à 10 jaar te vervangen.
De beste koop van Ikea is HÖVÅG. Deze is te koop in de webshop in de formaten 140×200 cm, 160×200 cm, 180×200 cm, 80×200 cm en 90×200 cm. Dit is een matras die 4 sterren uit 374 reviews. Daardoor is dit een goede koop voor iemand die een normaal, maar toch lekker matras nodig heeft voor een goede prijs.
Beste uit de Test: Emma O2 (Hard)
De hardere variant is de beste uit de test. Er is ook een medium variant, maar die scoort minder goed. De Emma O2 (hard) doet het goed op bijna alle onderdelen. De kracht ligt vooral bij de ligeigenschappen, zoals drukverdeling, veerkracht en dikte.
Vaak wordt verondersteld dat een hard matras goed zou zijn voor mensen met rugklachten. Dit is echter niet correct. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen met chronische rugklachten vaak beter slapen op een middel zacht matras dan op een hard matras.
Over het algemeen is traagschuim één van de beste materialen voor mensen die last hebben van rugklachten. Traagschuim, ook wel bekend als NASA schuim, werkt namelijk drukverlagend. Een traagschuim matras vormt helemaal naar je lichaam en zorgt voor een uitstekende drukverdeling.
Je lichaamsgewicht speelt een belangrijke rol bij het kiezen van het juiste matras. De kern van de matras, vering of schuim, zorgt voor de ondersteuning. Over het algemeen zorgen pocketvering en koudschuim matrassen voor de stevigste ondersteuning. Hoe meer veren er in een matras zitten, hoe steviger de ondersteuning.
Een goed matras moet het gewicht van je lichaam goed ondersteunen: het moet voldoende hard zijn om een efficiënte en comfortabele ondersteuning te bieden, maar moet daarnaast ook de natuurlijke kromming van de wervelkolom respecteren. Je hoort vaak dat een hard matras beter is voor de rug maar dat is een fabeltje.
Jouw slaapcomfort staat centraal
Daarom staan drie essentiële zaken centraal in hun aanpak: ventilatie, ondersteuning en drukverlaging. Auping matrassen hebben bijvoorbeeld speciale schouderzones om de druk op jouw schouders 's nachts te minimaliseren.
Als je een nieuwe matras hebt gekocht, wil je er natuurlijk zo snel mogelijk gebruik van maken. Daarom is het goed om te weten dat je meteen gebruik kan maken van je matras, ook van een matras dat opgerold verkocht is. Het kan tot 3 dagen duren voordat het matras zijn volledige grootte en comfort heeft.
Onderhoud van je matras
Keer je matras ook af en toe om en verwissel het hoofd- en voeteneinde, zodat je matras aan alle kanten evenveel slijt. Hoe vaak je je matras moet omdraaien, is afhankelijk van het soort matras en je slaapgedrag.
Vaak is de grote boosdoener de bedombouw. De hoeken van je bed worden tegen elkaar gedrukt door metalen hoekverbindingen. Als de schroeven van die verbindingen loskomen krijg je gepiep.
Stalen constructie onder de lattenbodem
Het staal kraakt uiteraard niet en zorgt er in plaats daarvan voor dat het bed op een zeer stevige wijze in elkaar komt te zitten. De lattenbodem en de rest van het hout rusten op het staal.
Het comfort van de betere pocketveer matrassen wordt als zeer goed ervaren. De ondersteuning is goed en het ventileert uitstekend. Als je een pocket matras vergelijkt met een goed koudschuim matras krijg je uit een koudschuim matras wellicht een iets betere gewichtsverdeling.
Koudschuim is een wat steviger materiaal en dus veerkrachtiger dan traagschuim, ook als het matras warmer wordt wanneer er iemand op ligt te slapen. Traagschuimmatrassen worden dan juist wat zachter, omdat het schuim als het ware een mal maakt van de slaper. Het voordeel? Die slaper heeft dan geen last van drukpunten.
Een traagschuim matras heeft een optimale drukherverdeling, een uitstekend aanpassend vermogen en ventileert bovendien beter dan een pocketveren matras.
Pocketmatrassen zijn koele matrassen en niet geschikt voor mensen die het snel koud hebben. Een pocketmatras is iets minder hygiënisch. Een pocketmatras is hierdoor minder geschikt voor mensen met allergieën. Het ijzer van de pocketveren creëert een magnetisch veld en verhoogt zodoende spierspanning.
Koudschuim heeft een beter ventilerend vermogen dan latex en is beduidend koeler. Maar er zijn nog meer verschillen tussen koudschuim en latex. De levensduur van latex is absoluut korter omdat het een gesloten celstructuur heeft en latex (rubber) heel slecht tegen zout kan.
Hoelang het wennen aan een nieuw matras duurt, is per persoon verschillend. Bij een gemiddeld persoon duurt de wenperiode aan een nieuw matras zo'n 2 tot 4 weken. Na deze houding correctie periode zijn je spieren afgestemd op je nieuwe matras.
Matrassen zijn veilig om te gebruiken. Laat een nieuw matras na het uitpakken liefst buiten of in een goed geventileerde ruimte minstens 72 uur goed luchten. De achtergebleven chemische stoffen, zoals vluchtige organische stoffen (VOS) en biociden, zullen dan vervliegen. VOS verdampen snel en gemakkelijk.
Traagschuim matrassen zijn niet geschikt voor mensen met rugklachten. Matrassen van traagschuim (NASA/Visco) reageren op lichaamswarmte en daardoor komt u in een soort kuil te liggen. Dit is niet bevorderlijk voor uw rug en maakt draaien in bed lastig.