De populairste soorten aas voor het vissen op karper zijn: boilies, partikels, tijgernoten of pellets. Ook binnen deze aas soorten is er keuze uit diverse smaken en kleuren aas. Zo is er keuze uit zoete boilies, pittige boilies, vismeel boilies en ontzettend veel andere creaties.
Naast boilies wordt er ook ander karper aas gebruikt bij het karpervissen. Zo is mais ook een erg populaire aassoort en zijn er vissers die zweren bij tijgernoten of hennep. Daarnaast kun je ook gebruik maken van pellets of pop ups en is er zelfs speciaal kunstaas te koop om karpers mee te vangen.
Grote karpers vergrijpen zich ook aan kleine vissen, maar het hoofdmenu bestaat vooral uit allerlei wormen, slakken, mosselen, bloedzuigers, libellenlarven, kortom alles wat een verborgen leven in de modder leidt, staat op het menu. En natuurlijk ook allerlei zaden, vruchten, brood, boilies en andere deegsoorten.
De bekendste partikels is maïs. Karpers zijn dol op maïs. Maar ook hennep en kikkererwten zijn ook populair. Goedkoop aas, dat er zeker in gaat bij de karper.
De meest favoriete manier van karpervissen leren is het statisch vissen met de hair rig. Dat is niet zonder reden, want het is misschien wel de meest effectieve manier om op karper te vissen! Als karperaas wordt veelal boilies gebruikt, waarbij de visser vist met het zelfhaaksysteem.
Je kunt karpers onder andere vangen in slootjes, stadswateren, kanalen, rivieren en meren. Ze houden in het bijzonder van ondiepe plekken en zoeken graag de warmere waterlagen op. Die ondiepere plekken bevatten namelijk veel meer natuurlijk voedsel dan de diepe gronden.
Er liggen namelijk veel vijanden op de loer, die graag een karpertje lusten! Wie weet zo'n vijand te noemen? (Antwoord: snoeken, reigers, futen, aalscholvers).
De meeste vissen – en zo ook karper – zijn vooral actief in de vroege ochtend en de avond. Overdag is de karper het minst actief en zullen je vangkansen dan ook het minst groot zijn. Daarom is het verstandig om juist in de ochtend of avond te gaan vissen.
Maden lenen zich bijvoorbeeld uitstekend voor de instant visserij op karper. Vis je op korte afstand dan kan je mogelijk met een katapult of voerschep de maden op je stek krijgen, maar wanneer je op wat grotere afstand vist zal dit niet meer gaan.
Durf diep te vissen! Twaalf meter en soms nog dieper is op sommige wateren heel normaal in de winter. De karpers voelen zich er veilig, het water is er iets warmer en stabieler qua temperatuur dan de bovenste laag en wanneer je dergelijke stekken aanvoert leert een karper al snel dat er wat te halen valt!
Kijk eerst eens langs het grootste deel van de sloot hoe diep het is,op de ondiepste stukken heb je het meeste kans dat je iets ziet zwemmen. plekken zijn waar de vissen eten zouden kunnen vinden, bijvoorbeeld overhangende bomen, lelievelden enz.
Boilies: 1100 tot max 1500 gram per dag is voldoende. In de praktijk had een grotere hoeveelheid geen extra effect. De belangrijkste reden is dat je niet meer karpers kan voeren dan er langskomen. Komen er niet genoeg karpers op de voerstek, dan kan het effect van teveel voer zelfs erg nadelig werken.
Bij levend aas kunt u denken aan muggenlarven, maden, casters of wormen. Muggenlarven zijn een sterk aas en gelukkig gewoon te koop in hengelsportzaken. De vleesmade is ongetwijfeld de meest populaire aassoort; gemakkelijk, goedkoop en overal te krijgen. Vissers gebruiken ook vaak casters als aas.
Maïs is de meest klassieke partikel voor het vissen op karper en grotere witvis. Maïs is gigantisch zoet en zit hierdoor bomvol koolhydraten. Dit lichtverteerbare zoete aas kun je het gehele jaar prima mee uit de voeten.
Voor witvissen en karpers kun je het volgende recept gebruiken: brood, beschuitmeel, koekjesmeel, gemalen hennep die je laat inweken en een beetje water. Uiteraard kun je verschillende ingrediënten combineren om uiteindelijk tot een gewenst lokvoer te komen. Varieer zo nu en dan en schrijf je bevindingen op.
Dit kan komen doordat je op de verkeerde laag aan het vissen bent. In de zomer trekken de karpers namelijk naar het oppervlak toe. Ook het soort aas waarmee je aan het vissen bent kan niet goed zijn. Karpers kunnen schuw zijn voor bepaald aas, omdat er vaak mee gevist wordt.
Het oog van de karper lijkt op die van mensen, deze bestaat namelijk ook uit staafjes en kegels. Door de kegels kan de karper bij voldoende licht uitstekend kleuren zien, waaronder ook rood.
De traditionele karper op het kerstmenu is het resultaat van de gebreken van het communisme. Het was de enige vis die verkrijgbaar was. Honderd jaar geleden aten Polen heel andere vissen met Kerst", aldus Maklowicz.
Vooral karpers die in dieper water leven zullen springen om overtollig gas te lozen. Vis je daar op de bodem en zie je regelmatig karpers op je stek springen, dan is de kans groot dat je beet krijgt!
Karpers leven het liefst in stilstaand of langzaam stromend water, bij voorkeur met een zachte bodem. Dat betekent eigenlijk dat je in Nederland vrijwel in elk water karpers kan vinden. Bijvoorbeeld in grachten, kanalen, recreatieplassen, randmeren als het IJsselmeer en de grote rivieren.
Het Nederlands record karper is sinds 23 oktober in handen van Joop Butselaar met een enorm lange 108 cm schub, ook wel bekend als 'de recordvis'. Joop ving deze superschub op de Nieuwkoopse Plassen op een gewicht van 31,4 kg.
De beste visstekken vind je bij beschutte plekken als een brug, steiger of vlonder. Werp wat lokvoer in het water om de vissen aan te trekken.Bevestig een dobber en vishaak aan het einde van je lijn, hang aas aan de haak en gooi je hengel uit. Geluid schrikt vissen af, dus wees stil tijdens het vissen.
Steek je handen onder de karper, tot de karper op je onderarm ligt. En hand ter hoogte van de borstvinnen en n hand ter hoogte van de aarsvin. Met de hand bij de aarsvin vouw je nu rustig een kommetje waar je de karper in kan laten glijden, zodat deze daarop kan rusten.
Brood is zonder twijfel één van de allerbeste aassoorten voor het vissen op karper. Of je brood nu drijvend of zinkend inzet, ze zijn er werkelijk verzot op! Brood wordt erg zacht wanneer het in aanraking komt met water.Dit heeft als voordeel dat je bij het aanslaan sneller en makkelijker vlees prikt.
De karper kijkt als het ware door een 'fish eye' en het midden van zijn zichtveld is scherp, maar naar de randen toe wordt het zicht al snel slechter (onscherp).