Paella is het nationale gerecht van Spanje, en komt uit het gebied rond Valencia. De basis bestaat uit rijst, saffraan en olijfolie, vaak aangevuld met kip, chorizo, mosselen, langoustines en doperwten.
Spanje is in Nederland en België beroemd om zijn tapas (kleine hapjes) zoals patatas bravas, paella (rijst met schaaldieren), tortilla, jamón serrano en worsten zoals chorizo.
Het hoofdgerecht bestaat meestal uit een gerecht met vis of vlees. Paella is daarbij een populaire optie: dit traditionele Spaanse gerecht bestaat uit saffraanrijst, met daarin vis, kip en/of zeevruchten en groenten. Bij het hoofdgerecht zijn vaak nog bijgerechten.
Op het menu staat dan veelal paella of fideua, stoofgerechten en natuurlijk veel vis. Aan de kust regio's eet men vooral vis en naarmate je meer het land ingaat, zal vlees vaker op het menu staan. Gezien de verkrijgbaarheid (en dus ook de prijs) is dit een logisch verschijnsel.
Lunch (La Comida) De middagmaaltijd of la comida, zoals het in Spanje heet, is de grootste maaltijd van de dag. Het is absoluut een grote maaltijd en bestaat meestal uit meerdere gangen en wijn.
Lunch. De lunch – comida – is de belangrijkste maaltijd van de dag. Deze vindt plaats tussen twee en vier uur 's middags. Vaak is de lunch uitgebreider dan het avondeten en heeft het meerdere gangen.
Ander typisch Spaanse producten zijn chorizo, jamón serrano of jamón ibérico (Iberische ham) de Spaanse tortilla, churros, paella, gazpacho en calamares a la romana (gefrituurde inktvis).
De meest populaire tapas hapjes zijn denk ik patatas bravas, pinchos, calamaris, aioli, gamba's en albondigas. Deze worden vaak aangevuld met wat olijven, kaas zoals manchego en worstjes of serranoham. Zo heb je meteen een gezellige tapasplank of tafeltje vol.
Het avondeten (cena) vindt in Spanje later plaats dan in enig ander land in Europa; de plaatselijke bevolking gaat rond 21.30 uur aan tafel. Dit is vaak een lichtere maaltijd, dus je kunt salades, aardappelomeletten (tortilla de patatas), gebakken aardappelen (patatas bravas) of vleeswaren op het menu zien staan.
Paella is natuurlijk een van de meest bekende Spaanse hoofdgerechten met vlees of vis. Maar natuurlijk zijn er daarnaast ook nog andere Spaanse vleesgerechten of Spaanse visgerechten die je zelf thuis kan bereiden.
Het land biedt een schat aan historische bezienswaardigheden en bijzondere architectuur. Daarnaast staat het land bekend om haar prachtige costa's en kilometerslange kustlijnen, de flamenco-dans en uitgebreide keuken met heerlijke gerechten. Proef er van de lekkerste paella, gazpacho en tapas!
Buiten Spanje kennen we de Spaanse keuken vooral door gerechten als paella, tortilla, tapas, gazpacho en gerechten met de Spaanse worst chorizo. Bekende Spaanse dranken zijn sangria en tinto de verano. Maar de Spaanse keuken heeft nog zo veel meer te bieden! Wat dacht je van albondigas of Iberico secreto?
Een typische Spaanse lunch bestaat uit drie gangen: 'entrantes' of 'primer plato', 'segundo plato' en 'postre' (voorgerecht, hoofdgerecht en dessert) . Entrantes zijn doorgaans lichte salades of soepen. Segundo plato zijn zwaardere maaltijden, zoals vis- of vleesgerechten.
Verder zie je qua eten in Spanje veel gegrilde vis, gamba's, verschillende vleessoorten en salades op de kaart staan. En paella natuurlijk, een typisch Spaans gerecht van granen met vis, vlees en/of groenten dat wordt geserveerd in een grote pan. Een populair nagerecht is crema catalana, wat erg lijkt op crème brûlée.
Dat men in Spanje zo laat eet, komt door verschillende factoren. Een daarvan is dat de werkdagen in Spanje langer duren dan in de meeste Europese landen , en dat bedrijven vaak een paar uur in de middag gesloten zijn.
Een typisch Spaans ontbijt bestaat uit koffie (café con leche of café cortado) met wat gebak (churros en croissants zijn het populairst), koekjes (Maria galletas), cake (meestal bizocho), geroosterd brood (diverse tostadas), sandwiches (bocadillos), of aardappelomelet (Tortilla Espanola).
Spanjaarden eten salades in de zomer, warme soepen in de winter en omeletten of eieren (meestal gegeten bij het avondeten) het hele jaar door . Dit is ook tapastijd, wanneer mensen graag een maaltijd delen aan een bar, omringd door vrienden en familie. Tapas zijn de bekendste bijdrage van Spanje aan de wereldkeuken.
¿Wat is de cena? Hoe laat is het avondeten? ¿Wat is de cenar?
Het gebruik van knoflook is opgemerkt als gebruikelijk in de Spaanse keuken. De meest gebruikte vleessoorten in de Spaanse keuken zijn kip, varkensvlees, lamsvlees en kalfsvlees. Vis en zeevruchten worden ook regelmatig gegeten. Tapas en pinchos zijn snacks en voorgerechten die vaak worden geserveerd in bars en cafés.