Beloftenteams bestaan uit alleen spelers die in het betreffende seizoen 23 jaar of jonger zijn. Er wordt geen dispensatie verleend. Spelers die in het seizoen 18, 19, 20 jaar zijn, mogen uitkomen in het eerste elftal.
Het betaald voetbal in Nederland bestaat uit de Eredivisie en Eerste divisie. Daaronder zijn er de Tweede divisie, de Derde divisie (zaterdag en zondag), Hoofdklassen, Eerste klassen enzovoort.
– 1e klasse (101 enz.) – 2e klasse (201 enz.) – 3e klasse (301 enz.) Door de uniformiteit in het aanbod kan het zijn dat er in de grensgebieden van de districten, verenigingen in een ander district gaan spelen.
De Keuken Kampioen Divisie is nog altijd de enige betaaldvoetbalcompetitie in Europa waaruit niet gedegradeerd kan worden.
Tussen 1956 en 1971 was het de laagste divisie waarin betaald voetbal werd gespeeld. In de nieuwe opzet is sinds 2016 de Tweede divisie officieel het hoogste amateurniveau, echter wel met een verplichting aan clubs tot het onder contract hebben van een minimumaantal spelers.
KNVB: 'Tot 2023 geen promotie/degradatie tussen Eerste en Tweede Divisie' De KNVB wil tot en met het seizoen 2022/2023 geen promotie- en degradatieplicht tussen de Keuken Kampioen Divisie en de Tweede Divisie, zo blijkt uit de agenda voor de najaarsvergadering.
Om teams op hun eigen niveau te laten spelen heeft de KNVB verschillende klassen in het leven geroepen. Deze klassen lopen van de topklasse tot en met de vijfde klasse, hierbij is de Topklasse het hoogste amateurniveau en de vijfde klasse het laagste amateurniveau.
Het hoogste Nederlandse voetbalniveau is de Eredivisie. In deze competitie strijden achttien teams om de landstitel én tickets voor Europees voetbal.
De hoogste amateurklasse is de in het seizoen 2016/17 ingevoerde Tweede divisie. Daaronder is de Derde divisie, per 2016/17 de gewijzigde naam van de in 2010/11 ingestelde Topklasse, de op een na hoogste klasse.
De Vierde divisie (tot en met 2022 de Hoofdklasse) is het vijfde voetbalniveau in Nederland dat de KNVB organiseert en het derde niveau in het amateurvoetbal. Vanaf het seizoen 2016/17 telt dit niveau zowel in de zaterdag- als de zondagafdeling twee competities (A, B) en nemen in elke competitie zestien teams deel.
De voormalige Tweede Divisie, Derde Divisie en Vierde Divisie heten komend seizoen Divisie 5, Divisie 6 en Divisie 7.
Categorie A
Mannen veldvoetbal reserve Hoofdklasse tot en met de reserve derde klasse. Vrouwen veldvoetbal Eredivisie Vrouwen tot en met derde klasse. JO13 t/m JO19 (Ere)divisie tot en met de Hoofdklasse.
De zesde klasse werd in het seizoen 1996/97 ingevoerd als gevolg van de grote reorganisatie bij de KNVB waarbij de toenmalige onderbonden werden opgeheven en Nederland (voor vijf seizoenen) in negen districten werd verdeeld. Deze klasse was toen de op een na laagste klasse van het Nederlandse amateurvoetbal.
De Vierde klasse is met ingang van het seizoen 2016/17 het zevende amateurniveau in het Nederlands amateurvoetbal en het negende voetbalniveau van Nederland. De Vierde klasse telt in het seizoen 2021/22 70 competities, 38 in het zaterdagvoetbal en 32 in het zondagvoetbal.
Het G-voetbal is in Nederland en België een niveau in het voetbal voor mensen met een lichamelijke beperking of verstandelijke beperking. In dit niveau is, in tegenstelling tot andere niveaus in het voetbal, meestal geen leeftijdsgrens gesteld. Wel bestaan er gesplitste afdelingen tot 16 jaar en voor volwassenen.
G‑voetbal is bedoeld voor mensen die vanwege een lichamelijke en/of verstandelijke beperking belemmerd zijn in hun bewegingsmogelijkheden en geen aansluiting kunnen vinden bij een regulier voetbalteam.
Naast Essevee behoren ook (in alfabetische volgorde) RSC Anderlecht, Club Brugge, Charleroi, KAS Eupen, KRC Genk, KAA Gent, OHL, Standard, Sporting Lokeren, Mechelen en STVV tot de Elite 1. Alle voetbalclubs die elitevoetbal ambiëren dienen een licentiedossier in, ook voor het jeugdvoetbal.
Mannen veldvoetbal standaard Tweede divisie tot en met de vijfde klasse. Mannen veldvoetbal reserve Hoofdklasse tot en met de reserve tweede klasse. Vrouwen veldvoetbal Eredivisie Vrouwen tot en met derde klasse.
Na de winterstop strijden in de Super C-competitie zowel bij de jongens al de meisjes in totaal 30 teams in 5 poules van 6 teams voor plaatsing op het NK C-jeugd. De nummers 1 en 2 van de 5 Super C poules plaatsen zich voor de poulefase van het NK C-jeugd.
De in totaal 16 verliezers van de 1e ronde, 2e ronde en de finale, plaatsen zich voor de 1e klasse zaterdag, 2022/'23. Rechtstreekse degradatie: De nummers 15 en 16 van de hoofdklasse A zaterdag en van de hoofdklasse B zaterdag degraderen rechtstreeks naar de 1e klasse zaterdag, seizoen 2022/'23.
De in totaal 22 verliezers van de 1e ronde, 2e ronde, 3e ronde en finale, plaatsen zich voor de 1e klasse zondag, seizoen 2020/'21. Rechtstreekse degradatie: De nummers 15 en 16 van de hoofdklasse zondag A en van de hoofdklasse zondag B degraderen rechtstreeks naar de 1e klasse zondag, seizoen 2020/'21.